Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Konkurētspēja - atslēgas faktors

Ja blakus nākotnes vēlmju sarakstam Nacionālā attīstības plāna (NAP) veidotāji pievienotu scenāriju, kas 2020. gadā būs noticis ar mūsu valsti, ja mēs neko būtiski nemainīsim un turpināsies esošās attīstības tendences, sabiedrība iegūtu lielāku pārliecību par šāda plāna īstenošanas nepieciešamību. Jo tad pavisam uzskatāms kļūtu jautājums - vai šādā Latvijā mēs gribam dzīvot?

Kamēr mēs būsim pēdējās vietās Eiropā iekšzemes kopprodukta (IKP) un nacionālā kopienākuma uz vienu iedzīvotāju ziņā (NKI), bet parasts Latvijas iedzīvotājs neredzēs strauju tuvošanos Eiropas līmenim, aplūkojot sava paša konta stāvokli internetbankā, ieraudzīt dzimstības pieaugumu un noturēt aizbraucējus ir utopisks sapnis.

Par NAP vadmotīvu nodēvētais «ekonomikas izrāviens» tik tiešām ir vienīgā izeja no status quo, taču tam ir jābūt piepildītam ar reālu saturu. Sabiedrībai ir jāzina, kuri ir tie skaidri definētie indikatori, pēc kuriem mēs noteiksim, ka «ekonomiskais izrāviens» patiešām notiek.

Domāju, ka centrālajam indikatoram Nacionālajā attīstības plānā ir jābūt nacionālajam kopienākumam (NKI), nosakot, ka Latvija 2020. gadā ieņem 30. vietu pasaulē, kas mūs ierindotu jau ļoti pārtikušu valstu starpā. Tieši NKI vairāk attēlo nacionālās uzņēmējdarbības un valsts iedzīvotāju reālās labklājības pieaugumu.

IKP un NKI tiek uztverti kā līdzīgi rādītāji, tomēr starp tiem pastāv būtiska atšķirība. Iekšzemes kopprodukta rādītājs sevī iekļauj ienākumus no visām ekonomiskajām aktivitātēm valstī, ieskaitot ienākumus no ārvalstu uzņēmumu saimnieciskajām darbībām, savukārt nacionālais kopienākums aptver ienākumus, kas pieder valsts iedzīvotājiem, ieskaitot ienākumus no valsts iedzīvotāju veiktajām ekonomiskajām darbībām ārvalstīs.

Tātad IKP var būt gan lielāks par NKI, gan mazāks. Ja Latvijas uzņēmumi ļoti aktīvi darbojas un intensīvi investē ārzemēs, mūsu NKI var būt augstāks nekā IKP, respektīvi, reālais Latvijas iedzīvotāju ienākumu līmenis ir augstāks, nekā tas atspoguļojas IKP rādītājā. Savukārt, ja Latvijā ir liels ārvalstu biznesam piederošu uzņēmumu īpatsvars, IKP rādītājs būs lielāks nekā NKI.

NKI rādītājs ir svarīgs ne tikai, lai redzētu, cik daudz «ekonomiskais izrāviens», kas atspoguļojas IKP pieaugumā, vienlaikus ir arī pašas Latvijas iedzīvotāju labklājības pieaugums, bet tas ir svarīgs rādītājs, uz kura pamata aprēķina gan ES dalībvalstu iemaksas pamatbudžetā, gan veic Kohēzijas fondu līdzekļu sadali.

NAP ir cieši saistīts ar Eiropas Savienības nākamo plānošanas periodu un tajā paredzēto ES fondu līdzekļu izlietojumu. Tāpēc būtu tikai loģiski, ja tieši NKI būtu centrālais rādītājs Nacionālajā attīstības plānā.

Faktiski tieši NKI pieaugums būtiski atspoguļos mūsu nacionālās konkurētspējas līmeni, kas ir nācijas izdzīvošanas atslēga mūsdienu atvērtās ekonomikas apstākļos. Ambiciozais Nacionālais attīstības plāns tomēr pārāk maz runā par to, kas tad būs pamats tam, lai Latvijā notiktu ātra un vienlaikus ilgtspējīga ekonomiskā izaugsme.

Mums ir nepieciešams ieviest ļoti konkurētspējīgas metodes nodokļu politikā, valsts pārvaldē, tiesu sistēmā, produktivitātē, izglītībā, veselības aprūpē un citur, lai tas notiktu. Taču to var ieviest tikai spēcīgs menedžeris - valdība. Pašlaik mēs kā sabiedrība esam diezgan slikts darba devējs, kurš pieņēmis darbā viduvēju menedžmentu, kas atvedis mūs pēdējās vietās Eiropā un 50.-60. vietā pasaulē.

*BA Turība Attīstības padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?