Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Kreks-feks-peks

Tik dziļā ekonomiskā un psiholoģiskā bedrē, kāda tā ir šobrīd, uzdrīkstos apgalvot, Latvijas iedzīvotāji nav bijuši nekad. Tagad komplektā ar pustukšo ledusskapi, kāds tas, iespējams, bija arī deviņdesmito gadu sākumā, ir nākušas klāt vēl dažas ekstras - pazemojošas atmiņas par skaisto vakardienu, bezmiega bažas, vai rīt būs darbs, un visbeidzot kreditori.

Taču patiesībā skumjākais nav tas, cik grūti patlaban ir dzīvot Latvijā, bet gan tas, ka politiķiem aizvien pret to nav ne mazākās cieņas. Vērtējot partiju priekšvēlēšanu solījumus ekonomikā, jāsecina, ka no partiju puses tauta aizvien tiek uzskatīta par buratīnoveidīgām koka pagalēm, kurām var vēsā mierā stāstīt, ka nauda dabonama uz kreks-feks-peks.

Pensijas nesamazināsim, nodokļus nepaaugstināsim, neko neprivatizēsim, bet galu galā dzīvosim, protams, zaļi. Par ekonomiskās politikas jautājumiem, kas šobrīd valsts glābšanā ir temats nr. 1, partijas runā kā par izklaidi, nemaz nekaunoties, ka budžeta gali ar solījumiem neiet kopā.

Partijas, kas sola nākamgad dzīvot 6% IK deficīta rāmī, arī valdošie Vienotība, ZZS un TB/LNNK, veikli otrā plānā atstāj jautājumu par tādā gadījumā trūkstošajiem 400 miljoniem latu. Finanšu ministrija pašreiz izstrādā variantu šo to ietaupīt, atceļot pazeminātās PVN likmes, taču izrādās, valdošie, kas cita starpā vada arī to pašu Finanšu ministrijas darbu, nav pie vainas, neko neperina un sola neko tādu nepieļaut.

100 miljoni it kā atrasti, īslaicīgi atsakoties no iemaksām pensiju 2. līmenī, taču pārējās naudas meklējumi šobrīd atgādina grābāšanos pa tukšu kuļķeni - ekonomika taču attīstīsies, un viss jums būs.

Ne mazāka bravūra valda arī oponentu nometnē. Krutie džeki no Par labu Latviju! sola parādīt aizdevējiem, kur ziemo vēži. Kāpēc kaut kas jāgriež, ja deficītu var palielināt? Taču der atcerēties, ka pārāk lecoties, vienubrīd var nokrist arī uz mutes. Nebūs ne aizdevēju, jo kurš gan grib, lai viņus uzmet, ne arī naudas. Bet, ja kāds arī dos, tad jārēķinās, ka divas trīs reizes dārgāk.

Vēl ļoti modē ir apkarot ēnu ekonomiku un solīt tikt pie naudas tādā veidā. Vismaz Andrim Šķēlēm izvilkt 300 miljonus no turienes esot tīrais nieks. Iespējams, šāda pārliecība meklējama privātos kontaktos, jo citāda pamatojuma pēkšņam apvērsumam šajā jomā nav. Solītie tempi, kā varētu palielināt neapliekamo minimumu un mazināt nodokli darbaspēkam, ir tik lēnīgi, ka ēnu ekonomika vēl varēs pamatīgi izdejoties.

Taču visaugstāko bezkaunības pilotāžu demonstrē Saskaņas centrs, kurš vispār nesaspringst uz budžeta kalkulācijām. Sak, tiksim pie varas, tad lauzīsim galvu, tagad mums labi tāpat un varam pasolīt pat samazināt PVN.

Partiju ampelēšanās ar skaitļiem agri vai vēlu tomēr nonāks līdz tam, kad būs jāveido reāls budžets, un šobrīd nākas secināt, ka mūs gaida pamatīgs kreks-feks-peks, kuram ar pirmsvēlēšanu solījumiem būs maz sakara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?