Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Kremļa vektors

Einārs Graudiņš*

Latvijas priekšvēlēšanu telpu satricinājuši vairāki skaļi prokrieviskas orientācijas skandāli valsts valodas kontekstā.

25. augustā Rīgā viesojās Maskavas mērs Jurijs Lužkovs. Viņa uzstāšanās laikā izteiktā frāze, kas latviski tika pārtulkota šādi: «Lieta jārisina tā, lai Latvija kļūtu par divvalodīgu valsti», uzgāza aukstu ūdens šalti uz visiem valsts politiskā spektra spēlētāju šaha galdiņiem.

Dažas dienas vēlāk - 30. augustā - Valsts valodas centra Valodas kontroles nodaļa administratīvi sodīja Rietumu banku ar 100 latu sodu par pārāk lieliem krievu (kirilicas) burtiem reklāmas plakātos Jūrmalas šosejas virzienā.

Vēl dienu vēlāk, aizcērtot durvis, satiksmes ministrs Kaspars Gerhards pameta TV5 raidījumu Bez cenzūras. Ministram bija nepieņemama raidījuma vadītāja Andreja Mamikina prasība sarunāties krievu valodā.

Vai tie ir vienas ķēdes atsevišķi posmi? Maskavas ārpolitikas oficiāls kurss? Vietējo partiju priekšvēlēšanu akcijas? Kam un kas ir izdevīgi?

Sākoties Putina ērai Krievijas ārpolitikā, tā arvien vairāk iegūst lielvalstij raksturīgu diplomātiju un ideoloğiju, kas balstīta uz ekonomisku sviru un interešu izmantošanu. Pēdējos 10 gados Kremlis daudz ko kopējis un mācījies no Vašingtonas. Krievija ir restartējusi attiecības ar ASV, kurās Obamas administrācijai būtiski nācās pieslīpēt diplomātiskos instrumentus sarunās ar Kremli.

Krievijas attiecības ar Latviju vienlaikus ir attiecības ar NATO un ES. Šeit vairs nav vietas aukstā kara terminiem un retorikai vai atklātam spiedienam. Dominējošs ir ekonomiski finansiālais pragmatisms, turklāt tas ir abpusēji izdevīgs un ilglaicīgs. Naftas produktu tranzītā caur Latvijas ostām ASV un Krievijas intereses saskan 100%: vieniem ir svarīgi pārdot, otriem - bez problēmām un garantēti pirkt. Latvijai atliek gudri un maksimāli iespējamā finanšu apjomā būt par izdevīgu starpniekteritoriju. Globāla enerğētiskā biznesa sadalījumā Kremlis nav ieinteresēts etnopolitiskās spriedzes radīšanā tranzītvalstīs. Dižķibeles seku likvidācijas periodā ir dzimis jauns ekonomisko attiecību modelis, kam nevar piemērot PSKP ideologa M. Suslova slaveno teicienu «Mēs uz ideoloğiju neekonomējam». Šodien naudu skaita gan Maskavā, gan Vašingtonā, gan Briselē.

Var uzskatīt, ka Lužkova vizīte Rīgā ir tikai biznesa (arī personīgā) sastāvdaļa. Valsts valodas tematika varētu būt ierasts tēla leksikons, kam nav nekā kopēja ar Kremļa ārpolitiku. Šoreiz tas ir ļoti neveiksmīgi pielietots.

Sākot ar Maskavas mēra uzstāšanos Rīgā, pa vidu ar Rietumu bankas plakātu nedienām pie Jūrmalas šosejas un beidzot ar Gerharda teatrālo Bez cenzūras pamešanu, visas dividendes no savstarpēji nesaistītiem notikumiem ir saņēmusi tikai viena partija - VL-TB/LNNK. Izmaksājuši dividendes ir vietējie krievu tiesību aizstāvji un Maskavas impēriskā tēla veidoti politiķi. Vai tas nav 10. Saeimas priekšvēlēšanu paradokss?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*Demokrāti.lv valdes
priekšsēdētāja vietnieks

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?