Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Krievija atbild ar tirdzniecības karu

Krievija pieteikusi tirdzniecības karu Baltkrievijai, reaģējot uz krievu kompānijas Uralkaļij ģenerāldirektora aizturēšanu Minskā. Krievija ceturtdien paziņoja, ka apšauba Baltkrievijā ražoto piena produktu kvalitāti, turklāt kompānija Transņeft solīja septembrī samazināt naftas piegādi baltkrieviem.

Analītiķi ir pārliecināti, ka Krievijas lēmums ir politiski motivēta atriebība par Uralkaļij ģenerāldirektora Vladislava Baumgertnera arestu, vēstīja Kommersant.

Krievija ir svarīgākais piena produktu eksporta tirgus baltkrieviem. 2013. gada pirmajā pusgadā 95% Baltkrievijas eksportēto piena produktu nonāca Krievijā, to kopējai vērtībai pārsniedzot viena miljarda dolāru atzīmi, ziņoja telekanāls RT.

Iebildumus pret baltkrievu piena produktiem izteica Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas Rospotrebnadzor vadītājs Genadijs Oniščenko. 30% no 240 Maskavā pārbaudītajiem produktu paraugiem neesot atbilduši kvalitātes prasībām.

Baltkrievijas eksportētāji norādījuši, ka «Oniščenko paziņojums jāuztver kā brīdinājums», rakstīja NEWSru.com. Aizdomīgo produktu sarakstā iekļauti arī kompānijas Savuškin produkt ražojumi, un uzņēmums baltkrievu presē nereti dēvēts par Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko «naudas maciņu», jo pieder valsts vadītājam pietuvinātam uzņēmējam.

Zīmīgi, ka Rospotrebnadzor vadītāja G. Oniščenko vārds bieži nonāk sabiedrības uzmanības lokā konfliktu brīžos. Viņš ir atbildīgs arī par aizliegumu importēt Gruzijas vīnus un minerālūdeni Boržomi. Arī tolaik izskanēja pārmetumi, ka Krievija eksporta aizliegumu izmanto kā politisku ieroci.

Krievijas dusmas apstiprinājis arī Transņeft lēmums septembrī par 400 tūkstošiem tonnu samazināt naftas piegādi Baltkrievijai. Kompānija lēmumu skaidro ar steidzami nepieciešamu naftas cauruļu remontu.

Krievijas un Baltkrievijas attiecības saasinājās nedēļas sākumā, kad Minskas lidostā tika aizturēts pasaulē lielākā potašas (kālija karbonāta) ražotāja Uralkaļij ģenerāldirektors V. Baumgertners. Viņš bija ieradies Minskā pēc Baltkrievijas premjerministra uzaicinājuma.

V. Baumgertners arestēts pāris nedēļu pēc tam, kad Uralkaļij lēma pārtraukt sadarbību ar Baltkrievijas mēslojuma kompāniju Belaruskaļij. Baltkrievija V. Baumgertneram pārmet dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, un vīrietim notiesāšanas gadījumā draud cietumsods uz desmit gadiem.

Krievija pieprasījusi, lai V. Baumgertners tiek atbrīvots, taču Baltkrievija tikmēr paziņojusi, ka gatava ierosināt krimināllietu arī pret Uralkaļij galveno akcionāru Suleimanu Kerimovu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?