Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Krīzes paradokss Moldovā

Nepilna gada laikā kopš parlamenta vēlēšanām Moldovai tā arī nav izdevies pārvarēt konstitucionālo krīzi. Ar neveiksmi beigušies valdošās demokrātiskās koalīcijas centieni ievēlēt jaunu valsts prezidentu, tādēļ valsts galvas pienākumu pagaidu izpildītājam Mihajam Gimpu pēc 16. jūnija ir jāatlaiž tagadējais parlaments. Tā darīt liek ne tikai likums, šādi iekšpolitiskās krīzes pārvarēšanās vārdā rīkoties ieteikusi arī Eiropas Padomes Venēcijas komisija. Koalīcijai pietrūka astoņu balsu, lai pārvarētu opozīcijā esošo komunistu pretestību un ieceltu savu prezidentu.

Situācija visnabadzīgākajā Eiropas valstī ir paradoksāla - prāvs skaits Moldovas pilsoņu atkal apgalvo, ka neticot demokrātisko partiju spējām uzlabot dzīvi. Cenu pieaugums pārtikai un gāzei (to piegādā monopolists Gazprom) esot licis vilties valdībā. Tas nekas, ka šis kabinets izveidots pirms nepilna gada, bet visas ziepes pa īstam ievārījuši iepriekš astoņus gadus vienpersoniski valdījušie komunisti. Šajos gados galvenā komunista, divus prezidenta termiņus valdījušā Vladimira Voroņina vadībā tika gana runāts par eiropeiskajiem orientieriem, tomēr vienlaikus gandrīz vai pilnībā paralizējot attiecības ar etniski radniecīgo ES dalībvalsti Rumāniju. Arī attiecības ar Maskavu nebija vienkāršas - atkušņa periodiem sekoja pamatīgs atsalums ar atteikšanos no moldāvu vīnu iepirkšanas, ar gāzes piegādes pārtraukumu ziemā Ukrainas krīzes laika. Taču ne jau atbilstošu ārpolitisko orientieru meklēšana nodarbināja galveno amatpersonu valstī. Tas varēja saistīt ekspertus, bet Voroņinu ģimene tikmēr cītīgi krāja līdzekļus un īpašumus, prezidenta dēlam kļūstot par miljardieri un bagātāko cilvēku valstī. Vieglāk bija pateikt, kādu biznesu savās rokās nebija satvēris Voroņins juniors, nekā uzskaitīt visus viņa uzņēmumus.

Gaidāms, ka šajās dienās slēdzienu par komunistu valdīšanu sniegs speciāla komisija, pamatojoties uz Kišiņevā tikko aizvadīto konferenci Demokrātija un totalitārisms: 20 gadus vēlāk. Ar bažām notikumus vērojusi kompartija, kas baidās no valdības centieniem aizliegt minēto partiju ar visiem tās vēsturiskajiem simboliem. Acīmredzami, ka partija nav centusies izprast komunisma noziegumu milzīgos apmērus. Tāpēc komunistiem līdz šim nav atradies laiks pārdēvēties kaut vai par sociāldemokrātiem, kas noteikti būtu pozitīvi novērtēts Eiropā. Tomēr šobrīd diezin vai ir izdevīgākais brīdis kompartijas aizliegumam, jo «līdzjūtīgā» un, kā redzamas, ne pārāk prasīgā vēlētāja acīs šai partijai tas var tikai palīdzēt pirms parlamenta ārkārtas vēlēšanām rudenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?