Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Kur mīlēja zemi un cienīja debesis

Atgriešanās tēva dzimtas mājās bija sapnis nomodā. Bērnībā māmuļa ar lielu siltumu un aizkustinājumu daudz stāstīja par mana tēva lauku mājām, kur viņa, rīdziniece, ieprecējusies, būdama jauna skolotāja.

Mans tēvs Eduards Bojāts, Latvijas armijas virsnieks, brīvības cīņu dalībnieks, bagātu lauku māju saimnieka dēls, bija militārās mācības un fizkultūras skolotājs Lubānas ģimnāzijā.

Lubānā tolaik, 30. gados, bija rosīga sabiedriskā dzīve - teātra spēlēšana, dziedāšana, dažādi sabiedriskie pasākumi. Abi mani vecāki bija aizsargu un Daugavas vanagu organizāciju priekšgalā. Lauku mājā saimniekoja vecvecāki un tēva brālis. Tā bija plaša māja augstiem griestiem, lieliem logiem, kur iemītnieki mīlēja zemi un cienīja debesis. Nebija bezcerīgas gaušanās par grūtu dzīvi un ļaunumu, bet valdīja cieņa, gods, taisnīgums un darbs. Visu sagrāva posta vilnis, kas vēlās pāri Latvijai, atstājot dziļas, sāpīgas pēdas.

Mani tālākie bērnības gadi ritēja pēckara Rīgā. Es neprasīju māmuļai stāstīt pasakas par prinčiem, pilīm un karaļiem, bet lūdzu stāstīt par Dambīšiem - ķēvīti Fredu, suni Lāci, tēva kara zirgu Baltiņu. Tā bija mana Ulubele.

Un tad pienāca laiks, kad radās iespēja atgūt tēva mājas. Māmuļas vairs nebija, tēvs jau sen atdusējās Lubānas Vecajos kapos. Divatā ar vīru centāmies uzpost kādreiz lepno māju. Un savādi, bet viss padevās, radās padoms, parādījās iespējas.

Jutām - mums stāv klāt un palīdz. Kad pirms Jāņiem man, pilsētniecei, sakņu dārza nezāles likās neuzvaramas, klusītēm palūdzos: «Mīļāmāt, palīdzi!» Tēvmāmiņu par mīļomāti saucu Trikātas novadā, no kurienes cēlušies tēva vecāki. Un tiešām - vagas kļuva īsākas, un zāle ātri pašķīrās.

Pienāca svētīgais līgovakars, pirmais atgūtajās mājās. Gaiss jau no paša rīta bija biezs, piesātināts ar smaržām, miklumu, saulgriežu brīnuma gaidām. Likās, pats Dieviņš pārstaigājis zemīti. Lūdzu atļauju pļavas ziediem tos noplūkt, palūdzu kādus zariņus vecajiem ozoliem, visur saspraudu pīlādžzariņus, lai raganas turas pa gabalu.

Migla sabiezēja, iestājās krēsla, iedegās ugunskurs. Gaiss smaržoja vēl reibīgāk. Baltās nakts miglā saskatīju pazīstamus tēlus un dzirdēju vārdus: «Mēs esam te. Dzīvo droši! Viss būs labi!»

Ugunskura gaismā gribējās izvēdināt savus tumšos domu kambarus, izslaucīt putekļus no tiem un uzpildīt ar gaismu. Bet, pirms austošā saule atnes jaunu dienu, bija jāpaspēj nomazgāties rasā. Tad pietiks spēka dvēseļdienu miglām un saltajam ziemas baltumam. Izjutu kā nekad, ka es piederu šai vietai, te ir manas saknes.

Spārnus reizēm nejūtam, bet saknēm jābūt stingri zemē. Tagad dzīvoju citur. Mana tēva māja man vairs nepieder. Bet tā vienmēr būs mana spēka vieta, kur domās atgriezties.

Pabūt starp vecajiem ozoliem, noskaloties svētupītē Liedē un pabāzt bēdu zem lielajiem akmeņiem.

Dzejniece Velta Toma saka: «Lai viss, ko mēs mīlam, mūsos kļūtu mūžīgs un svēts - ir jāpamet, jāaizmirst, jāatsakās. Ir jādzīvo pāri zaudētajam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?