Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kūtri apģērbj mājas ar 50% atlaidi

Siltuma ekonomija visu laiku mums uzlabojās, bet tas lats par kvadrātmetru bija jāmaksā tik un tā pie visiem mūsu lielajiem ieguldījumiem. Tad parunājām, ka tomēr mums tas kažoks ir jāliek - tā par izšķiršanos pieteikt savu māju Eiropas Savienības fondu atbalstītajā mājokļu renovēšanas programmā stāsta Daumants Znatnajs, Tomsona ielas 24.

nama pārvaldnieks. Energoauditā piesolītais siltumenerģijas patēriņa samazinājums par 35% vien šķita vilinošs, taču bija arī otrs pluss - iespēja māju sakārtot. «Šī ir tā reize, kad tev pusi naudas iedod. Ja mums ir projekts par 170 tūkstošiem, tātad 85 tūkstošus mums Eiropa atdos atpakaļ. Mēs uzreiz iegūsim māju, kāda mums varbūt būtu pēc desmit, piecpadsmit gadiem, ja mēs ieguldītu pakāpeniski,» novērtē D. Znatnajs.

Bail no bankas

Vai rēķini par apkuri tiešām kļūs par trešdaļu mazāki, Tomsona ielas 24. nama iedzīvotāji redzēs gaidāmajā apkures sezonā. Taču tām mājām, kas tika renovētas jau pērn, siltumenerģijas ietaupījums ir iespaidīgs: 464. sērijas mājai Rīgā, Kurzemes prospektā 14, tie ir 57,7%, speciālajam projektam Ventspilī, Brīvības ielā 33/35, - 39%; 103. sērijai Liepājā, Klaipēdas ielā 84, - 39%, tādai pašai ēkai Ropažos, Rīgas ielā 14, nepilnu apkures sezonu pēc renovācijas - 31,5%. Minētajos namos kopējais maksājums par apkuri, apsaimniekošanu un, galvenais, ieskaitot kredītu, ir mazāks, nekā bija pirms siltināšanas. D. Znatnajs rēķina, ka arī viņa mājā maksa augstāka noteikti nekļūs, ļoti iespējams, būs zemāka.

Tomēr pārliecināt iedzīvotājus, starp kuriem trešdaļa ir pensionāri, nebija viegli. «Galvenā problēma - cilvēkiem bija bail no bankas,» stāsta pārvaldnieks. Tādēļ dzīvokļu īpašniekiem tika piedāvāta iespēja maksāt skaidrā naudā. Desmit dzīvokļu samaksāja uzreiz visu daļu (D. Znatnajam pašam tie bija 2800 latu), šie iedzīvotāji 50% saņems atpakaļ, tiklīdz rudenī kooperatīvam līdzmaksājumu pārskaitīs ES fonds. Savukārt 21 dzīvokļa īpašnieki spēja iedot pusi no aprēķinātās daļas. Tas ļāva no bankas aizņemties par 40 tūkstošiem mazāk - 130 tūkstošus uz 11 gadiem ar 7% likmi.

Pieteikumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā kooperatīvs iesniedza pagājušā gada vasarā, bet līgumu, kas ļauj sākt projekta īstenošanu, noslēdza tikai decembrī. «Ilgi ir, bet diemžēl tāda ir tā realitāte. Vajadzīgs tāds papīrs, tāds papīrs. Viņiem kaut kas nepatika, energoauditu vajadzēja precizēt,» saka D. Znatnajs. Viņš iesaka citiem nebaidīties, bet droši sniegt projektu: «Ierēdņi pateiks, kas jālabo.»

Renovēt māju pieteicās trīs būvfirmas, starp tām kooperatīvs izvēlējās lētāko, ar kuru vēl ilgi notika pārrunas. «Neviens jums nespiež parakstīt līgumu, kas jums neder. Mēs vēl divus mēnešus strīdējāmies,» saka D. Znatnajs. Tagad viņš vienu lietu darītu citādi, celtnieku vietā pats izvēlētos projektētājus, jo tagad «daudz kas ir jāpielabo».

Kaimiņi neuzticas

Kā šonedēļ Rīgas domē notikušajā seminārā pavēstīja LIAA pārstāvji, no programmai piešķirtajiem 44,3 miljoniem valsts naudas pašreiz ir apgūti un rezervēti 8,5 miljoni. Pilnībā nosiltinātas 12 mājas, ar 84 noslēgti līgumi par projekta īstenošanu.

«Šis apjoms ir absolūti nepietiekams, un līdzekļu apguve ir lēna,» uzskata Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdis Vents Armands Krauklis (TP). Viņaprāt, pašvaldībām neizdodas pārliecināt iedzīvotājus iesaistīties, tādēļ Ekonomikas ministrijai būtu jārīkojas. «Krīzes situācijā ir ātri jāreaģē. Ja programma nestrādā, jāmaina nosacījumi,» saka deputāts un pieļauj, ka daļu naudas varētu novirzīt publisku ēku siltināšanai un projektu sākšanā lielāka teikšana jāpiešķir pašvaldībām.

EM valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele iebilst, ka publiskajām ēkām jau ir paredzēta cita programma, bet pašvaldību iespējas iesaistīties viņš uzskata par pietiekamām. G. Ābeles vērtējumā programma strādā labi: «Svarīgi ir raudzīties uz pieteikumu dinamiku, kas īpaši strauji pieaugusi tieši pēdējo mēnešu laikā.» To, kāpēc renovēto māju nav vairāk, viņš skaidro ar to, ka īpašniekiem kopsapulcē grūti vienoties, īpaši ja nav apsaimniekotāja, kuram viņi uzticas: «Ņemot vērā krīzi, bezdarbu un bailes no finanšu saistībām, grūti pieņemt pozitīvu lēmumu.»

Lai situāciju uzlabotu, Eiropas Komisijā ir saskaņošanai iesniegti priekšlikumi par finansējuma saņēmēju loka paplašināšanu, proti, atbalstu varētu saņemt ēkas, kuras būvētas arī pirms 1944.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas un kā?

Eiropas Reģionālās attīstības fonda aktivitātes Daudzdzīvokļu mājas siltumnoturības uzlabošanas pasākumi ietvaros daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem ir iespēja renovēt savu māju, pēc tam saņemot atpakaļ 50% no ieguldītās naudas. 60% atmaksas pienākas, ja 10% iedzīvotāju ir maznodrošinātie.
Uz atbalstu var pretendēt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki, kuru māja ir nodota ekspluatācijā no 1944. gada līdz 1993. gadam, māja ir sadalīta dzīvokļu īpašumos, tajā ir vismaz pieci dzīvokļi, un neapdzīvojamo telpu platība nepārsniedz 25% no kopējās.
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā projektu var iesniegt dzīvokļu īpašnieku kooperatīvs vai biedrība, privāts vai pašvaldības uzņēmums, kā arī fiziska persona, ja mājas kopsapulcē tam ir piekrituši 50% +1 dzīvokļa īpašnieks.
Obligāti nepieciešamie dokumenti - energoaudita pārskats, tehniskās pārbaudes atzinums un renovācijas projekts.
Programma ļauj veikt ārējo konstrukciju un būvelementu siltināšanu un nomaiņu, pagraba pārseguma siltināšanu, siltumapgādes sistēmas renovāciju, ventilācijas sistēmas atjaunošanu, citus darbus, kas paaugstina energoefektivitāti.

Cik ir naudas?

Kopējais programmā pieejamais finansējums ir 44 337 186 lati. No tiem apgūti un rezervēti aptuveni 8 500 000 latu. Projektu pieņemšana notiks tik ilgi, kamēr programmā būs brīvi līdzekļi. Nauda tiek rezervēta vēl pirms līguma noslēgšanas.
Pašreiz ir noslēgti 84 līgumi ar dzīvojamo māju pārstāvjiem, un gandrīz visās šajās mājās renovācijas darbi ir sākti. Plānota to pabeigšana līdz ziemas sākumam.
Avots: Ekonomikas ministrija
un Latvijas Investīciju un
attīstības aģentūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?