Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lai arī nevienoja, pāris pussoļu ir sperti

Lai arī Eiropas valstu līderu sarunas par nākamā daudzgadu finanšu perioda budžetu piektdien Briselē noslēdzās bez jebkādas vienošanās, tomēr Latvijai jau esot parādījušās cerības panākt labvēlīgāku risinājumu lauksaimniecības tiešmaksājumu un Kohēzijas aploksnes jautājumā. Par galveno strīdu avotu kalpoja donorvalstu vēlme pēc iespējas samazināt budžetu 2014.

-2020. gadam, lai arī jau Eiropadomē apspriežamais budžeta apjoms, salīdzinot ar Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto, bija samazināts par 75 miljardiem. Sarunas par budžetu atsāksies nākamgad, Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) prognozē, ka tas varētu notikt janvāra otrajā pusē, līdz tam Eiropadomes prezidents Hermanis van Rompejs turpinās divpusējās sarunas ar visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

«Skaidrs, ka spiediens no Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona un citu neto maksātāju valstu puses samazināt kopējo budžeta apjomu neļāva panākt vienošanos Eiropadomē, jo tika pieprasīts vēl vismaz 30 miljardu eiro liels papildu samazinājums, kaut arī H. van Rompeja pēdējais piedāvājums jau bija mazāks par EK piedāvāto,» pēc samita Dienai teica V. Dombrovskis. Vairākas valstis, gatavojot savas pozīcijas pirms Eiropadomes, bija norādījušas, ka esot gatavas lietot arī veto tiesības, ja netiks panākts vēlamais rezultāts. Piemēram, Francija tās būtu gatava izmantot, ja kaut nedaudz tiktu samazināta lauksaimniecības aploksne, līdzīga pozīcija bija arī Rumānijai, Austrijai un Latvijai. Savukārt citas dalībvalstis, to skaitā Lielbritānija, Zviedrija un Nīderlande, bija gatavas budžetu bloķēt, ja tas netiktu samazināts. Latvija veto bija gatava likt arī gadījumā, ja tiktu samazināts Kohēzijas finansējums. Tiesa, līdz veto iespējamībai sarunas nemaz nenonāca. «Skaidrs, ja visas divdesmit septiņas valstis kā sarunu argumentu izmantotu veto tiesības, - sarunas nebūtu iespējamas,» atzīst V. Dombrovskis. Tomēr, kaut arī nekādi lēmumi ceturtdien un piektdien Briselē netika pieņemti, Latvijai svarīgajos jautājumos «pāris pussoļu sarunās ir sperti», norāda V. Dombrovskis - Kohēzijas politikas finansējumam Baltijas valstīm un Ungārijai griesti varētu tikt piemēroti 2,59% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), turpretim pārējām dalībvalstīm latiņa nolikta līdz 2,35% no IKP. Savukārt attiecībā uz lauksaimniecības tiešmaksājumiem panākts, ka 2020. gadā Latvijas zemnieki saņemtu 196 eiro par hektāru līdzšinējo 95 eiro vietā. Tomēr arī šajos abos Latvijai svarīgajos jautājumos vēl nepieciešams smagi strādāt, lai panāktu vēl labāku rezultātu. Kohēzijas aploksnes it kā «draudzīgākie griesti» tomēr nozīmētu gandrīz pusmiljarda eiro samazinājumu, salīdzinot ar aktuālā finanšu perioda finansējumu 4,7 miljardu eiro apmērā, var spriest pēc Finanšu ministrijas iepriekš veiktajām aplēsēm. V. Dombrovskis sola, ka turpmākajās sarunās centīsies panākt, lai šāds samazinājums vispār netiktu piemērots. Savukārt tiešmaksājumu palielināšanai būtu jānotiek ātrāk, Baltijas lauksaimnieki jau izplatījuši atklātu paziņojumu, kurā pauž sašutumu, ka tiešmaksājumu izlīdzināšana notiktu tik lēni, un pieprasa, lai 196 eiro apmērā maksājumi tiktu piemēroti jau no 2014. gada. Abas šīs Latvijas prasības jau rakstiski iesniegtas H. van Rompejam, gatavojoties turpmākajiem sarunu raundiem, norādīja V. Dombrovskis.

Vēl pirms Eiropadomes EK piedāvāja daudzgadu budžetu aptuveni triljona eiro apmērā, savukārt H. van Rompejs valstu līderiem galdā cēla samazināto versiju - 972 miljardus eiro uz septiņiem gadiem. Tā kā jau ceturtdien Briselē nebija iespējams panākt vienošanos par šīs summas sadalījumu, piektdien tika piedāvāta jaunā budžeta pakete, kas gana ātri «noplūda» pie mediju pārstāvjiem. «Noplūdinātais» dokuments liecina, ka kopējais apjoms, kas ir atbilstošs 1,01% no ES IKP, netiek mainīts. Lauksaimniecībai piešķirts par 8 miljardiem eiro vairāk, 10,6 miljardu eiro palielinājums paredzēts arī Kohēzijas aploksnei, taču, pārdalot finansējumu, mazāk naudas paredzēts Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentam (CEF), no kura paredzēts arī finansēt Rail Baltica otro kārtu, «apgriešanu» 13,1 miljarda eiro apmērā piedzīvojusi Eiropas izaugsmes stratēģija, kā arī citi instrumenti.

Visticamāk, jaunais piedāvājums tiks izmantots kā pamata bāze, lai turpinātu sarunas. Turklāt, lai arī kādas būtu dalībvalstu vēlmes, tām jāņem vērā, ka pirms daudzgadu budžeta apstiprināšanas sava balss ir arī Eiropas Parlamentam (EP), kura prezidents Martins Šulcs jau paziņojis, ka EP neapstiprinās budžetu, kas būs mazāks par šobrīd apspriestajiem 972 miljardiem eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?