Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Lai NEPLP būtu pilnā sastāvā

Pēc Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja Aināra Dimanta atbrīvošanas Saeima joprojām nav izraudzījusies jauno padomes locekli uz piekto vakanto vietu. Jūlijā deputāti izteica neuzticību A. Dimantam, kurš lēmumu apstrīdēja tiesā, un tiesvedība šajā lietā vēl turpinās.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija jau vasarā izsludināja kandidātu izvirzīšanu, vēlāk termiņu pagarinot, jo sākotnēji pieteikto personu vidū bija vairāki iepriekš noraidītie - viņi pretendēja uz vietu NEPLP, kad vairāku kandidātu konkurencē par labāko atzina Daci Ķezberi, kura ar A. Dimantu kopā nostrādāja ļoti īsu laiku.

Otrdien komisija sāka iepazīties ar kandidātiem, pārējos paredzēts uzklausīt trešdien. Taču šodien vēl nekļūs zināms, kuru vai kurus no pretendentiem komisija varētu virzīt uz Saeimu. Komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) Dienai paskaidroja, ka pēc visu izvirzīto personu uzklausīšanas viņa aicinās frakcijas apspriesties vai arī tikties ar šiem cilvēkiem. Tikai pēc nedēļas vai divām, kad būs zināms frakciju viedoklis, komisija pieņems lēmumu. I. Laizāne cer, ka parlaments par piekto NEPLP locekli nobalsos līdz Ziemassvētku brīvdienām, jo esot svarīgi, lai padome varētu strādāt pilnā sastāvā.

Komisija otrdien uzklausīja akciju sabiedrības Lauku Avīze izdevniecības projektu vadītāju, žurnālisti Evu Mārtužu, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas lektoru Aleksandru Mirļinu, Latvijas Radio tematiskā cikla Eiro fokusā satura konsultantu Gunti Rozenbergu, SIA Mediju aģentūra AZ valdes locekli Juri Saukānu. Trešdien deputāti tiksies ar vēl trijiem pretendentiem - SIA Baltijas Mediju alianse juridiskās nodaļas vadītāju Sergeju Kārīti, bijušo SIA Videoinformācijas centrs Emmanuēls režisori Žannu Helmani un Nacionālo resursu institūta direktoru Sergeju Ancupovu.

E. Mārtuža, G. Rozenbergs un A. Mirļins ar komisiju tikās atkārtoti pēc piecu mēnešu pārtraukuma. G. Rozenbergs atgādināja savu līdzšinējo pieredzi medijos un bez minstināšanās reaģēja arī uz deputātu jautājumiem. Kad viņam vaicāja, kā iztēlojas sabiedrisko mediju finansējuma palielināšanu trīs reizes, ko minējis savā pieteikumā, G. Rozenbergs atbildēja: «Uz to būtu pakāpeniski jāvirzās, atceroties, ka vārds var būt tikpat spēcīgs kā tanks.» E. Mārtuža uzsvēra, ka mediju darbā svarīga ir patiesa, nevis pārprasta demokrātija, kuru žurnāliste raksturoja kā anarhiju, konkrētus piemērus gan neminot. Atbildot deputātiem, E. Mārtuža pieļāva, ka apvienoto sabiedrisko mediju var atļauties tikai ļoti bagāta valsts. Latvijas sabiedriskā medija izveidošanu paredzēja NEPLP iepriekš izstrādātā nozares stratēģija, kas šajā punktā nav īstenota. Par šo dokumentu runāja arī A. Mirļins, kurš jaunas attīstības stratēģijas izstrādi minēja kā vienu no NEPLP uzdevumiem. Viņaprāt, NEPLP nav atradusi savu vietu publiskajā pārvaldē, kā arī nav pratusi veiksmīgi sadarboties ar Saeimas komisiju un Kultūras ministriju. A. Mirļins arī demonstrēja zināšanas par specifiskiem elektronisko mediju jautājumiem.

Uz vaicāto, vai Latvijas Televīzijas 7 kanālā uz raidījumu vajadzēja aicināt Ilarianu Girsu, kas bija naidīgi noskaņots pret Latviju, A. Mirļins atbildēja, ka medijiem ir jāatspoguļo viedokļu dažādība, taču naidīgi noskaņotas personas viedokli var parādīt ierakstā, neaicinot uz tiešraidi. Konkrēto raidījumu A. Mirļins nebija redzējis. Deputāts Boriss Cilēvičs (Saskaņa) visiem kandidātiem vaicāja, kā nodrošināt viedokļu daudzveidību medijos. Kā A. Mirļins, tā J. Saukāns atzina, ka NEPLP nevar iejaukties mediju saturā. J. Saukāns, kuram ir darba pieredze kā presē, tā radio un televīzijā, uz mediju darbību vairāk lūkojās kā uz biznesu. Viņš atgādināja, ka ir izaugusi jauna paaudze, kurai ir citi mediju lietošanas paradumi «nekā mums, kas sēž pie šī galda», un tas arī jāņem vērā. Tāpat kā vasarā, arī šoreiz visrūpīgāk kandidātu izvaicāšanai bija gatavojies Artuss Kaimiņš (LRA), pārbaudot arī viņu attapību. Vienam kandidātiem deputāts lūdza novērtēt, vai Latvijas Radio nepieciešami 50 ziņu žurnālisti, bet citam - vai vajag 80 žurnālistu. Pēc sēdes A. Kaimiņš atklāja, ka nav papūlējies noskaidrot, cik cilvēku Latvijas Radio veido ziņu raidījumus, bet kandidātiem tas, viņaprāt, būtu jāzina. Taču politiķa nosaukto skaitu neviens nav centies apšaubīt. Tāpat kā vasarā, deputāts arī vaicāja par NEPLP locekļu algu, uz ko E. Mārtuža joprojām nevarēja atbildēt, bet G. Rozenbergs bija noskaidrojis, ka tā ir 1070 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?