Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Lai ziema nepārsteigtu nesa gatavotu

Normunds Avotiņš

Tuvojoties ziemai, ieteicams pievērst lielāku uzmanību riepu drošībai. Riepu uzturēšana labā stāvoklī vienmēr bijis svarīgs aspekts drošībai uz ceļa, it īpaši dodoties garos ceļojumos. Bridgestone Eiropā veicis daudzas riepu drošības pārbaudes, kas ļāvušas secināt, ka «vairāk nekā 78% no visiem transportlīdzekļiem ir nepiemēroti braukšanai», izklāsta Bridgestone mārketinga un mazumtirdzniecības attīstības vadītājs Baltijas valstīs Intars Vizbulis.

Vai tiešām autovadītāji tik pavirši gatavojas ziemas sezonai, vai arī tas attiecas tikai uz riepu izvēli? Aptaujāto riepu tirgotāju atbildes liecina par pretējo (skat. rakstu līdzās), tomēr automašīnas sagatavošana veiksmīgai ekspluatācijai ziemas apstākļos neaprobežojas ar riepu maiņu. 2012. gada kampaņā Pārsteidz ziemu! tika pārbaudīts vairāk nekā 600 automašīnu. Trešdaļai no tām akumulatori nebija ne tuvu ideālai kārtībai. Arī dati par pārbaudītajām logu slotiņām - labas redzamības garantu ziemā - nebija iepriecinoši. Tikai pusei no pārbaudītajām automašīnām tās bija darba kārtībā. 25% akcijas apmeklētāju tika ieteikts nomainīt riepas pārāk nodiluša protektora dēļ.

Problēma - iedarbināšana

Kas noteikti jāpārbauda pirms ziemas - Latvijas Autoinženieru asociācijas vadītājs Raitis Mazjānis uzskaita tikai dažas detaļas: akumulators, sveces, lukturi un jau minētās riepas un vējstikla slotiņas. Kamēr temperatūra ir plusos, iedarbināt motoru nav problēma, bet līdzko ir mīnusi, akumulatoram ir pārāk liela slodze un no rīta tas vairs nejaudā pienācīgi strādāt. Akumulatoru kapacitāte ir dažāda, tāpēc auto nepieciešams tāds akumulators, kādu prasa ražotājs, vai arī nedaudz jaudīgāks. Aizdedzes sveces var kļūt par iemeslu, kādēļ zemākas temperatūras apstākļos benzīna auto grūti piestartēt vai arī tas vispār neizdodas.

Arī automašīnām ar dīzeļmotoru pirms ziemas ieteicams pārbaudīt kvēlsveces, tiesa, to var izdarīt tikai servisā. Nenāks par sliktu pārbaudīt arī dzinēja eļļu, jo laika apstākļiem nepiemērota eļļa var traucēt ziemā iedarbināt automašīnu. Papildus eļļas maiņai dīzeļmotoriem ieteicams lietot dīzeļdegvielas piedevas, kas sašķidrina degvielu un samazina risku aukstā ziemas rītā neiedarbināt motoru. Lai gan statistika rāda, ka autovadītāji Eiropā logu slotiņas maina reizi trīs gados, mūsu klimatā tas neiet cauri. Salā slotiņu mūžs saīsinās, un to var pagarināt, ziemā notīrot vai nu ar spirtu, vai ziemas apstākļiem paredzēto logu mazgājamo šķidrumu. Tomēr jāatzīst, ka retajam autovadītājam pietiks uzņēmības darīt ko tādu. Krietni biežāk salā gadās redzēt, kā cilvēki mēģina atkausēt slēdzenes ar atledotājiem vai vienkārši karstu ūdeni. Lai nebojātu mašīnu, labāk aerosolu vai universālo eļļu WD-40 slēdzenēs iepūst pirms sala iestāšanās.

Vislabākā gaisma ir balta

Īsās dienasgaismas stundas ziemā, bet it īpaši tumšajā pirmssniega periodā liek pievērst īpašu uzmanību lukturiem un spuldzītēm tajos. Lietainam laikam, kad asfalts ir slapjš, vēlams izvēlēties sudraba jeb baltās gaismas spuldzes, kas nodrošinās labu redzamību. Zilā toņa spuldzes labāk atstāt saulainiem laika apstākļiem. Paaugstinātas atdeves spuldzes labāk atrisina sliktas redzamības problēmu. Taču jārēķinās, ka šo stipro lampu mūžs ir īsāks par standartlampu mūžu. Salīdzinot ar ksenona jeb gāzizlādes spuldzēm, pastiprināto halogēnlampu mūžs ir īsāks, bet arī cena ir 5-10 reižu zemāka. Jaudīgas spuldze pastiprināti karst un spēj sabojāt lukturi. HID spuldzes rūpnīcā tiek uzstādītas ne tuvu katram auto, bet tādu ievietošana parastajos lukturu korpusos tiek uzskatīta par pretlikumīgu. Turklāt kvalitatīvas halogēnspuldzes visu kalpošanas laiku saglabā savas īpašības, turpretim gāzizlādes spuldzes laika gaitā zaudē spožumu un kļūst dzeltenīgi blāvas. Ja pamatlukturu veidotais gaismas kūlis ir tāls no pilnības (tā gadās pat jaunāko modeļu automašīnām), ir vērts apgādāt ar labākām spuldzēm miglas lukturus. Kad ārā kļūst permanenti slapjš, vajag visus lukturus laiku pa laikam notīrīt. Uz mašīnas lukturiem ziemā mēdz sakrāties sniegs un veidoties ledus, taču to nedrīkst kasīt nost ar asu priekšmetu. Skrāpēšanas rezultātā veidojas mikrošvīkas, staru kūlis kļūst izkliedētāks un blāvāks.

Pārbaudīs arī šogad

Šogad kampaņas Pārsteidz ziemu! pārbaude ietvers riepu protektora un spiediena mērījumu, akumulatora jaudas mērījumu, kā arī logu slotiņu nolietojuma diagnosticēšanu. Papildus autovadītājiem tiks piedāvāta iespēja bez maksas nomainīt logu slotiņas. Katrs akcijas apmeklētājs saņems anketu, kurā būs atzīmēti pārbaudes rezultāti, lai tehniskās nebūšanas laikus novērstu un pienācīgi sagatavotos drošai braukšanai gan rudens, gan ziemas laika apstākļos. Akcijas laikā automašīnu tehnisko pārbaudi veiks speciālisti no Latvijas Autoinženieru asociācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?