Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Laimdotas pieredze. «Viņa vienkārši ir savādāka»

Kad Laimdotas ceturtajam bērnam, meitai Viktorijai, piedzimstot noteica neārstējamo Dauna sindromu, tas bija šoks ģimenei. Laimdotai tolaik bija 41 gads, grūtniecība norisinājusies ideāli, ginekologs viņu nebija sūtījis uz ģenētisko diagnostiku. Kādu mirkli Laimdota apsvērusi vēršanos pret ārstu, tomēr nolēmusi visus spēkus veltīt meitas attīstīšanai. Vikai tagad ir 13 gadu, un, lai arī viņai ir vidēji smagi attīstības traucējumi, abas sasniegušas daudz.

Kad uzzinājāt, ka meitai ir Dauna sindroms?

Uz [dzemdību] galda. Ginekologs pateica - interesanti, jums viens asinsvads par daudz placentai. Māsiņa teica: «Kāds smuks mazs kāmītis piedzimis, apaļš, apaļš.» Tad atnāca bērnu ārsts un teica: ir aizdomas par ģenētisku patoloģiju - Dauna sindromu. Analīzes to apstiprināja. Man visi zvanīja, sveica, bet es nevarēju nevienu vārdu pateikt. Man bija šausmīgs šoks, ļoti raudāju.

No kā baidījāties?

Ka ar šādu bērnu uzlikšu slogu visai ģimenei. Arī domāju, kā pati tikšu ar to galā. Man viens ārsts teica - jums ir jāatsakās, šādi bērni var nestaigāt, nerunāt. Kāda būs garīgā attīstība, to nevar pateikt - viena diagnoze, bet katrs bērns attīstās citādi. Un Dauna sindromam nāk līdzi daudzas papildu diagnozes. Sākumā pateicu, ka bērnu neņemšu uz mājām. Izrakstījos ātrāk mājās, trešdienā. Teicu, ka vēl nākšu papīrus parakstīt… un pirmdien viņu pārvestu uz bērnunamu. Mājās aizbraukusi, meklēju piekto stūri, nekur sev vietu neatradu.

Ko bērna tētis teica?

Negribēja, ka tādu bērnu ved mājās. Bet mana meita, tolaik padsmitniece, man teica: «Mamma, tu to nevarēsi izdarīt, un, ja arī izdarīsi, tāpat viņu paņemsi atpakaļ no bērnunama.» Man tas bija kā - klinkš! - ar karoti pa pieri. Es iekšēji pati to jau biju sapratusi, bet laikam gaidīju, kur pieķerties. Ar draudzeni braucām pakaļ Vikai. Ar Vikas tēvu izšķīrāmies, viņš nevarēja to pieņemt.

Kā izdevās pārvarēt sevī bailes?

Vikas brālis man reiz jautāja: «Kāpēc tu saki, ka māsa ir slima? Viņa nav slima, viņa ir vienkārši savādāka.» Mēs to arī tā pieņemam. Nodomāju - derētu viņai kādreiz pateikt, kāpēc uz viņu tā noskatās trolejbusā vai pat atraujas atpakaļ… Un es viņai skaidroju - es esmu savādāka, brālis ir savādāks, un tu arī esi mazliet savādāka. Bet viņa ir meitene ar augstu pašapziņas līmeni. Pusgada vecumā sāku vest Viku uz atbalsta centru un pati uzreiz sāku meklēt psiholoģisko palīdzību. Atbalsta grupā mani pārveidoja, iemācīja meitu pieņemt tādu, kāda viņa ir. Kad gājām ar Viku ārā, sākumā man likās, visi uz viņu speciāli skatās. Tagad vairs to nemanu. Logopēdiskajā dārziņā, kur vedu Viku, viena audzinātāja pateica - kāpēc viņai vispār jāiet dārziņā, jūs taču pensiju par viņu saņemat. Lai sēžam mājām.

Vai esat piedzīvojušas, ka cilvēki atgrūž?

Gāju pieteikt meitu VEF Kultūras pilī uz zīmēšanu. Izstāstīju, kāda ir Viktorija, ka viņa grib zīmēt. Pagāja piecas desmit minūtes, un man pateica - nē, ar tādu bērnu nestrādāšu, jums noteikti ir savi centriņi, ejiet, darbojieties tur. Gājām prom. Tas bija sāpīgs atsitiens. Vēlāk sapratu, ka vienkārši tas nebija tas cilvēks, kas vēlētos ar manu bērnu strādāt… bet ne jau visi ir tādi.

Kas ir citāds Vikas attīstībā?

Pasaules uztvere Vikai ir vienkāršāka. Bet viņa iet [speciālajā] skolā, lasa, rēķina. Pašai jau patīk grāmatiņas palasīt. Klāj pati gultu, pogā pogas, ģērbjas, kurpes vēl nesien, bet mācās. Mūzika ļoti patīk. Uz šlāgermūzikas koncertiem abas ejam, arī uz zaļumballēm, un meita man ir pats uzticamākais deju partneris. Vikai ir ļoti laba ritma izjūta.

Ko Vika māk pavisam pastāvīgu darīt?

Mācāmies rīkoties ar naudiņu, mācāmies braukt mājās. Piemēram, mamma izdomā, ka jāiet uz veikalu - Vika paliek autobusā un pēdējās trīs pieturas brauc pati. Izkāpj ārā, dodas uz mājām un man zvana no sava telefona. Uz veikalu Vika sāk pati iet.

Ja jūs būtu zinājusi, ka bērnam var būt Dauna sindroms, vai veiktu abortu?

Tas nav iemesls, lai veiktu abortu, tad jau var šķirot pēc dažādām slimībām.

Vai domājat, kas ar Viku notiks, kad viņa pieaugs?

Protams. Mans mērķis ir attīstīt Viku tik tālu, lai viņa varētu dzīvot savu dzīvi patstāvīgi. Jā, atsevišķi - grupu dzīvoklī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?