Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latīņamerikā nāve uzglūn ik uz stūra

Lai arī Latvijā ir viens no augstākajiem slepkavību rādītājiem Eiropā, mēs dzīvojam ļoti drošā valstī un pasaules daļā salīdzinājumā ar Latīņameriku, kur iedzīvotājiem ir piecreiz lielāka iespējamība kļūt par slepkavu upuriem.

ANO jaunākais pētījums par slepkavību skaitu pasaulē, kurā apkopoti dati par 2012. gadu, liecina, ka visā pasaulē uz simts tūkstošiem iedzīvotāju vidēji noslepkavoti 6,2 cilvēki. Tas ir nedaudz mazāk nekā 2010. gadā, kura datus apkopoja iepriekšējā pētījumā. Toreiz uz 100 tūkstošiem cilvēkiem notika 6,9 slepkavības.

Latvija līderu vidū

Eiropa ir viena no drošākajām vietām pasaulē, no aizpērn globāli notikušajām 437 tūkstošiem slepkavību, kas nav tieši saistītas ar karadarbību, tikai 22 tūkstoši pastrādātas šajā pasaules daļā. Eiropā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju nogalināti vidēji trīs cilvēki.

Absolūta līdere Eiropā slepkavību ziņā ir Krievija, tajā 2012. gadā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju nogalināti 9,2 cilvēki. Kopumā aizpagājušajā gadā mūsu kaimiņvalstī pastrādātas 13 120 slepkavību. Otrs augstākais slepkavību rādītājs kontinentā ir vēl vienai Latvijas kaimiņvalstij - Lietuvai -, tajā uz 100 tūkstošiem cilvēku nogalināti 6,7.

Tālāk seko Moldova un Albānija, kur uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju noslepkavoti attiecīgi 6,5 un pieci cilvēki.

Latvija ar 4,7 slepkavībām uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju noslēdza «asiņaināko» Eiropas valstu pirmo piecinieku. 2012. gadā pie mums kopumā reģistrētas 97 slepkavības. Salīdzinājumam - 2000. gadā Latvijā nogalināja 238 cilvēkus jeb 10 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Par vēl vienu Baltijas valsti - Igauniju - pētījuma autoriem nebija pieejami jaunāki dati kā no 2011. gada, kad tur uz 100 tūkstošiem cilvēku notika piecas slepkavības.

Eiropā par visdrošākajām valstīm uzskatāmas Lihtenšteina, kurā aizpērn nenotika neviena slepkavība, un Islande, kurā nogalināja vienu cilvēku.

Pētījums liecina, ka Rietumeiropā augstākie slepkavību rādītāji bijuši Beļģijai un Somijai, kur uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju notikušas 1,6 slepkavības.

Slepkavu reģions

ANO pētījumā uzsvērts, ka 2012. gadā par pasaulē bīstamāko reģionu ir kļuvusi Latīņamerika, kurā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju vidēji notikušas 25 slepkavības.

Vidējais rādītājs reģionā gan stipri nobāl uz Latīņamerikā un visā pasaulē «slepkavnieciskākās» valsts - Hondurasas - fona. Tur aizpagājušajā gadā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju nogalināti 90,4 cilvēki.

Starp desmit pasaules valstīm, kurās ir visaugstākie slepkavību rādītāji, sešas ir no Latīņamerikas. Asiņaināko valstu pieciniekā aiz Hondurasas seko Venecuēla (53,7 slepkavības uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju), Beliza (44,7), Salvadora (41,2) un Gvatemala (39,9). Tikai nedaudz labāka statistika ir Kolumbijā (30,8), šī gada pasaules čempionāta futbolā un 2016. gada vasaras olimpisko spēļu rīkotājvalstī Brazīlijā (25,2) un Meksikā (21,5), kur kopš 2007. gadā valstiski pasludinātā kara pret narkokarteļiem nogalināti 85 tūkstoši cilvēku.

Eksperti uzskata, ka milzīgais slepkavību skaits reģionā ir saistīts ar ietekmīgo Meksikas narkokarteļu izplešanos un ielu bandu cīņām (2012. gadā Latīņamerikā 30% slepkavību bija saistītas ar organizēto noziedzību), kā arī netraucēto pieeju šaujamieročiem un tiesībsargājošo iestāžu mazspēju.

«Pirmkārt, reģions vēsturiski ir piedzīvojis daudz vardarbības,» Meksikas pārstāvis ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas birojā Antonio Maciteli sacīja aģentūrai AP. «Otrkārt, šeit ir spēcīga organizētās noziedzības klātbūtne. Šie faktori noteikti iedrošina cilvēkus uz vardarbību.» Iepriekš Latīņamerikas valstu valdības vardarbību apkaroja ar vardarbību, bet pēdējos gados lielāka vērība pievērsta prevencijas pasākumiem, piemēram, ieviešot maigākus sodus par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām, vai palīdzot noslēgt pamieru starp karojošām bandām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?