Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Latviešu valodas iegravēšanai dots gads

Par Jūrmalas domei (JD) piespriesto naudas sodu un lēmumu konkursam Jaunais vilnis veltītās Zvaigžņu alejas plāksnēs iegravētos slavenību vārdus norādīt ne tikai angļu, bet arī latviešu valodā Valsts valodas centra (VVC) pārstāvis Antons Kursītis ir pārliecināts. «Mēs panāksim, ka lēmums tiks izpildīts,» viņš saka.

JD no plašākiem komentāriem, kamēr nav paspēts pilnībā iepazīties ar VVC lēmumu, atturas. Taču zināms, ka tas ir jāizpilda pusgada vai gada laikā. Savukārt Jaunā viļņa ģenerāldirektors Aleksandrs Rumjancevs Dienai par sodu pauž neizpratni un vairākkārt atkārto, ka Zvaigžņu aleja ir tirdzniecības zīme, tādēļ uzraksti tajā drīkst būt oriģinālvalodā.

«Netieši JD tiek sodīta par necieņu pret valsts valodu,» skaidro A. Kursītis. Jaunā viļņa organizatorus, kuri bijuši iniciatori idejai izveidot Zvaigžņu aleju pie Dzintaru koncertzāles, šajā gadījumā sodīt nevar, jo JD «ir šīs teritorijas saimnieks», kas deva atļauju par zvaigžņu izvietošanu. A. Kursītis stāsta, ka uzrakstus Latvijā drīkst izvietot ikvienā no svešvalodām, taču blakus tiem ir jābūt izmēra un informācijas ziņā līdzvērtīgiem uzrakstiem latviešu valodā. Tulkojums latviešu valodā JD ir jānodrošina «samērīgā laikā», kas ir termiņš no pusgada līdz gadam. Gadījumā, ja tas netiks izdarīts, VVC atkārtoti var piespriest sodu līdzīgā apjomā kā šoreiz - aptuveni 150 latu. «Domāju, ka šajā gadījumā iemesls varētu būt tas, ka daudzi ārvalstu mākslinieki ir pietiekami augstprātīgi un neievēro noteikumus, kas ir šeit,» pārkāpuma iemeslu pieļauj A. Kursītis.

A Rumjancevs sarunas sākumā norāda, ka nav pietiekami informēts par situāciju, tādēļ labprātāk komentārus nesniegšot. Taču, izdzirdējis par domei piespriesto sodu, iesaistās sarunā: «Kāpēc viņiem ir jāmaksā sods? Tas taču ir reģistrēts Latvijas teritorijā.» Dienas centienus skaidrot, ka sods ir piespriests par tulkojuma latviešu valodā nenodrošināšanu, konkursa ģenerāldirektors pārtrauc: «Jūs slikti saprotat. Ja reiz esat žurnālists, tad iedziļinieties jautājumā un tad arī man zvaniet. [..] Ja jūs zinātu, kas ir tirdzniecības marka, tad saprastu, ka tā var būt kaut vai japāņu valodā.»

JD veids, kādā Zvaigžņu alejā tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā, ir jāsaskaņo ar Krievijas organizatoru pusi. «Tās zvaigznes tur ir un paliks. Tas jau būtu zems kultūras līmenis, ja mēs liktu tās noņemt. Mēs tā rīkojāmies, lai nebūtu precedenta gadījumu un, piemēram, Daugavpilī tagad nesāktu uzstādīt uzrakstus krievu valodā bez tulkojuma latviešu valodā,» saka A. Kursītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?