Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Latvijas karavīri: talibi vēlēšanas būtiski neietekmēs

Lai gan sakarā ar paaugstinātajiem radikālās islāmistu kustības Taliban uzbrukuma draudiem ir ierobežota starptautisko miera spēku (ISAF) kustība ārpus bāzēm Afganistānas teritorijā prezidenta vēlēšanu laikā 20.augustā, daudzām vienībām, arī latviešu karavīriem, tomēr būs jāpilda savi kaujas uzdevumi. Tas attiecas gan uz valsts rietumdaļā Meimanes pilsētā izvietoto Latvijas armijas kontingentu, gan arī kopā ar afgāņu bataljonu nemierīgajās Konaras un Nūrestānas provincēs cīņās pret talibiem iesaistītajiem 30 mūsu karavīriem.

Dienai stāstīja majors Valts Āboliņš, šajās dienās izlūku novērotāju vienība no Meimanes bāzes dosies kārtējā izbraucienā, lai palīdzētu nodrošināt mierīgu vēlēšanu norisi. Izlūkošanas novērošanas darbs patlaban esot kļuvis bīstamāks pat par atrašanos pozīcijās austrumu provincēs. Pārvietojoties esot lielākas iespējas saskarties ar nemiernieku uzbrukumiem. «Es nevēlos spekulēt par to, cik lielā mērā talibiem un citiem nemierniekiem - dažādiem noziedzīgiem grupējumiem - varētu izdoties izjaukt vēlēšanu norisi. Drīzāk viņiem tas varētu sekmēties tikai atsevišķos rajonos. Piemēram, mūsu darbības zonā Fārjābas provincē par tādu vietu uzskatāma nemierīgā Gourmāčas pilsēta,» stāstīja majors. Par drošību vēlēšanās rūpēsies Apvienotais operāciju centrs, kurā kopīgi darbojas afgāņu policijas, armijas, robežspēku, drošības dienesta, neatkarīgās vēlēšanu komisijas un ISAF pārstāvji. Pašos vēlēšanu iecirkņos un to tuvumā dežurēs vietējie policisti, jau tālāk kontrolposteņos atradīsies afgāņu armijas karavīri, bet ISAF karavīru vispār nebūs balsošanas punktu tuvumā. Šādi tiekot uzsvērts, ka prezidenta vēlēšanas ir pašu afgāņu lieta un viņiem pašiem ir jāgarantē drošība vēlēšanu iecirkņos. Tikai nopietnu incidentu gadījumā afgāņi aicināšot palīgā ISAF.

Kapteinis Kaspars Luste, viens no Latvijas 176 karavīru kontingenta vadības grupas virsniekiem, Dienai stāstīja, ka šaubās par nemiernieku spējām būtiski ietekmēt vēlēšanu gaitu. Precīzi nav zināms, cik iedzīvotāju ir valstī, tādēļ neesot iespējams pateikt, cik liela daļa afgāņu nepiedalīsies balsošanā. Pirms trīsarpus mēnešiem uz Afganistānu atbraukušais K.Luste teica, ka jūlijā būtiski palielinājusies nemiernieku aktivitāte. Tas pats noticis vēlēšanu priekšvakarā. Majors V.Āboliņš, kurš bieži tiekas ar Fārjābas provinces un Meimanes vadību, stāstīja, ka vietējie līderi saprotot ISAF spēku klātbūtnes nozīmi, spējot novērtēt dažādus uzlabojumus, piemēram, apjomīgo ceļu būvi, un izprot, ka bez ārvalstu karavīriem viņiem talibu spiedienu neizturēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?