Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lauku zemes iegādes likums būšot jāgroza

Ilgās diskusijās tapušie grozījumi likumā par zemes privatizāciju lauku apvidos ir radījuši papildu slogu pašvaldībām un dažus mēnešus pēc likuma spēkā stāšanās, kas bija pērnā gada 1. novembrī, atklājuši virkni nepilnību. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde aicinājusi Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju likumu pārskatīt. Komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (NA) otrdien pēc tikšanās ar LPS pārstāvjiem Dienai atzina, ka likums, visticamāk, būs jāgroza, taču viņš vēlas sagaidīt Zemkopības ministrijas ziņojumu un pašvaldību ierosinājumus.

Grozījumus likumā par zemes privatizāciju lauku apvidos Saeima pieņēma pērn jūlijā, un to mērķis bija saglabāt lauksaimniecībā izmantojamo zemi vietējo ražotāju rokās, beidzoties pārejas periodam, kura laikā bija liegts Latvijas zemi iegādāties ārzemniekiem. Tas gan bija noticis ar juridisko personu starpniecību, un jau toreiz pašvaldības norādīja, ka šie grozījumi ir novēloti. To Dienai otrdien atkārtoja arī LPS padomniece Sniedze Sproģe, pieļaujot, ka tāpēc likums savu mērķi nesasniedz, bet sabojā novadu cilvēku savstarpējās attiecības, jo viņi par vainīgo uzskata pašvaldību.

Likumā noteikts, ka viena fiziskā un juridiskā persona var iegādāties ne vairāk kā 2000 hektāru zemes, kā arī paredzēti stingrāki kritēriji personām, kas vēlēsies iegūt īpašumā zemi. Lai izvērtētu šos darījumus, pašvaldībām bija pienākums izveidot komisijas. Sākotnēji tajās bija paredzēti arī tiešās valsts pārvaldes pārstāvji, kā dēļ 12. Saeima vienā no pirmajām sēdēm jau likumu atvēra, Dienai atgādināja Saeimas deputāts, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze (ZZS). Valsts pārvaldes institūcijām nebija tik daudz cilvēku, ko deleģēt visu 110 novadu komisijās. Pašvaldības komisijas arī izveidoja, nesagaidot Ministru kabineta noteikumus, kas stājās spēkā tikai gada nogalē. Madonas novada domes priekšsēdis Andrejs Ceļapīters (Vienotība) Dienai apstiprināja, ka novads saskāries ar lielu birokrātiju - ir jāsūta pieprasījumi uz dažām iestādēm un jāsavāc milzum daudz atzinumu. «Ja valsts deleģē pašvaldībām jaunus pienākumus, tad ir jādeleģē arī finansējums,» piebilda A. Ceļapīters.

Savukārt LPS padomniece S. Sproģe pat neuzsver tik daudz finansējuma problēmu, cik to, ka pašvaldībām ir liegtas pirmpirkuma tiesības, kas ir zemes nomniekiem. To kā likuma trūkumu uzsvēra arī R. Naudiņš. Ja pašvaldībām tādas tiesības būtu, tām būtu zeme, ko iznomāt gan jaunajiem zemniekiem, kas ar laiku to varētu izpirkt, gan cilvēkiem, kas atgriežas no ārzemēm un vēlas uzsākt saimniecisko darbību. R. Naudiņš vēl minēja, ka ierobežojumu iegādāties ne vairāk kā 2000 hektāru zemes viena persona var apiet, izveidojot vairākus uzņēmumus. Balvu novada domes priekšsēdis Andris Kazinovskis (ZZS) minēja, ka likuma autori nebija novērtējuši arī to, ka pierobežas joslā, kas ir divi kilometri, var uzturēties tikai ar īpašām atļaujām, kādas var saņemt šīs joslas zemju īpašnieki.

Zemkopības ministrijas pārstāvis A. Krauze atzina, ka ir radīta sarežģīta sistēma, bet tā bijusi pašu lauksaimnieku vēlme aizsargāt zemi un mazināt iespējas to izmantot spekulatīviem darījumiem. Paužot personīgo viedokli, A. Krauze kā Saeimas deputāts arī uzskata, ka lauku zemes jautājums būtu jāaktualizē Eiropas līmenī, ko vairākas valstis, piemēram, Vācija, Ungārija un arī Francija, jau dažāda līmeņa sanāksmēs darot, jo tā neesot tikai Latvijas problēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?