Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lembergs diez vai būs prezidenta kandidāts

Partijas Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs, kuru Valsts prezidenta amatā vēlas redzēt Latvijas faktu aptaujātie Zaļo un Zemnieku savienības vēlētāji, publiski nav izrādījis interesi par šo augsto posteni. A. Lembergam vairāk tīk darbs izpildvarā, bet viss liecina, ka politiķim nav iebildumu, ja ZZS ekspluatē popularitāti, apzinoties, ka A.

Lembergs, visticamāk, nekandidēs prezidenta vēlēšanās. Tas arī varētu būt apgrūtinoši, jo Valsts prezidenta ievēlēšanas likums noteic, ka par kandidātiem var pieteikt personas ar nevainojamu reputāciju. Taču, ja kāda persona ir apsūdzēta smagos noziegumos, tad vairs nav iespējams runāt par nevainojamu reputāciju.

Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis otrdien intervijā Dienā uz jautājumu, kāpēc A. Lembergs ir iekļauts prezidenta kandidātu sarakstā, atbildēja: «Tāpēc, ka viņš ir mūsu populārākais cilvēks. Tautā viņš ir viens no populārākajiem un atzītākajiem cilvēkiem - absolūti! Un šajā aptaujā mēs pārliecinājāmies, ka konkrēti ZZS elektorāts par prezidentu gribētu redzēt tieši viņu.» A. Brigmanis nedomā, ka kāds A. Lembergam varētu liegt kandidēt, ja viņš to gribētu, taču arī ZZS frakcijas vadītājs neesot dzirdējis, «ka viņš to īpaši vēlētos». Smagos noziegumos apsūdzētā statuss A. Lembergam tomēr apgrūtinātu iespējas pretendēt uz augsto amatu, jo ir nepieciešams piedalīties tiesas sēdēs. Viņam kā drošības līdzeklis noteikti vairāki ierobežojumi, kas saistīti ar papildu pienākumiem, piemēram, informēt tiesībsargājošās iestādes par nodomu doties uz ārvalstīm.

Pēc ZZS pasūtījuma veiktajā Latvijas faktu aptaujā trešais populārākais prezidenta kandidāts bija valsts kontroliere Inguna Sudraba, kuras iespējas pretendēt uz prezidenta posteni ir reālākas. Viņu kā pretendenti uz augsto amatu redz arī LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Viņš to darīja zināmu portālam diena.lv otrdien, kad paziņoja par gatavību izpildīt tiesas lēmumu un atvainoties I. Sudrabai, kā arī samaksāt 5000 latu kompensāciju. «Tagad jāļauj Ingunai Sudrabai netraucēti gatavoties kandidēt uz šo augsto amatu,» viņš pamatoja. Laikā, kad A. Šlesers bija satiksmes ministrs, viņš izteicās par valsts kontrolieres «neargumentēto interesi par pierobežas zemēm». Nesen portālā pietiek.com bija pieļauts, ka I. Sudrabai varētu rasties grūtības saņemt augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam, jo viens no valsts kontrolieres kolēģiem Krievijas Revīzijas palātas priekšsēdis Sergejs Stepašins, ar kuru I. Sudrabai ir labas attiecības, abi kopā apmeklējuši arī Jaunā viļņa koncertu, ir strādājis Krievijas specdienestā. Valsts prezidents vada arī Nacionālās drošības padomi.

Lūgta to komentēt, I. Sudraba Dienai otrdien atgādināja, ka viņai jau ir augstākās kategorijas pielaide. Viņai esot koleģiāla sadarbība ar daudzu valstu augstāko kontrolējošo iestāžu vadītājiem. Uz vaicāto, vai I. Sudraba piekristu kandidēt prezidenta vēlēšanās, viņa atbildēja - esot liels gods un prieks, ka cilvēki atbalsta tās vērtības, kas viņai svarīgas, taču V. Zatlers ir paziņojis, ka gatavs kandidēt atkārtoti uz prezidenta amatu. Viens no Saskaņas centra līderiem Andrejs Klementjevs žurnālistiem pieļāva, ka prezidentu pirmajā vēlēšanu kārtā varētu arī neievēlēt un tad SC izvirzīs savu kandidātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko var ievēlēt par Valsts prezidentu

Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 40 gadu vecumu un kuram nav citas valsts pilsonības.
Ar nevainojamu reputāciju.

Šī persona nedrīkst būt:
atzīta par rīcībnespējīgu;
tāda, kura izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā;
sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personu, kura ir reabilitēta vai kurai sodāmība dzēsta vai noņemta;
būt vai būt bijusi PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu štata darbinieks, pēc 1991. gada 13. janvāra darbojusies PSKP (LKP), Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās;
sodīta ar aizliegumu kandidēt Saeimas, Eiropas Parlamenta, republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanās.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?