Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Lembergu kontos vienots rokraksts

Lai gan Ventspils mērs Aivars Lembergs apgalvo, ka viņa pieaugušie bērni paši rīkojušies ar savu naudu, noplūdinātajos, iespējams, Lembergu ģimenes konta izrakstos redzamo veikto apjomīgo darījumu «līdzīgais» rokraksts par to īsti neliecina un, iespējams, bērnu konti tikai izmantoti A. Lemberga vajadzībām. Uzmanību saista ne vien Anrija, Līgas un Aivara Lemberga Hansabankas (tagad Swedbank) konta izrakstos redzamie daudzu miljonu ASV dolāru apgrozījumi, sevišķi 2005. gadā, bet arī saskaņotās darbības, veicot pārskaitījumus un sniedzot aizdevumus.

Saskaņā ar kontu izrakstiem apjomīgo darījumu starplaikā veiktas darbības «pārvedums uz depozītu, depozītnoguldījumu tīrie procenti un atgriezeniskais pārvedums no konta», tie pēc banku ekspertu domām, varētu būt tā saucamie overnight darījumi, kuri tajos gados bijis īpaši populāri, turklāt arī likmes bijušas labas. Tādā veidā Lembergu ģimene ar attiecīgajos kontos esošajām vienām un tā pašām summām, ja vien tām nenāca klāt jauni pārskaitījumi, pelnīja procentus katru dienu, veidojot apjomīgu konta apgrozījumu.

Miljonu aizdevumi

Rokasgramata.com publicētie 2005. gada konta izraksti, kas izmantoti krimināllietā, kurā apsūdzības izvirzītas pret A. Lembergu, Anriju un Ansi Sormuli, liecina par Aivara, Līgas un Anrija saskaņotām darbībām, aizdodot naudu Aivaram Lembergam līdz 2005. gada 18.oktobrim piederošajai SIA Ala 2002 (tās nosaukums no 2006. gada mainīts uz Ala Investments). Piemēram, 2005. gada 23. augustā Aivars Lembergs Līgai uzdāvina USD divus miljonus, bet Līga 26. augustā USD 3,005 miljonus aizdevusi SIA Ala 2002. Konta izraksti liecina, ka pašai Līgai naudas, lai sniegtu uzņēmumam tik apjomīgu aizdevumu, nebija. Līdzīgi ir ar Anriju. Nauda tādā veidā ceļojusi pie SIA Ala 2002 padomes locekļa Anša Sormuļa.

Kopumā SIA Ala 2002 aizdevumos saņēmusi virs USD 7,8 milj. 2002. gadā dibinātās SIA Ala 2002 pamatdarbība ir saistīta ar ieguldījumu veikšanu finanšu un kapitāla tirgos, kā arī ieguldījumiem privātajā kapitālā nozarēs ar augstu izaugsmes potenciālu, liecina 2009. gada pārskata informācija. Vēl 2003. gada nogalē pats Aivars Lembergs bija veicis ieguldījumus SIA Ala 2002 pamatkapitālā 2,5 miljonu latu apjomā, liecina konta izraksti, bet 2005. gadā SIA Ala 2002 11 miljonu latu vērtās kapitāldaļas, iespējams, kādam uzdāvinātas, var nojaust no Aivara Lemberga 2005. gada deklarācijas. Tomēr to, kam patlaban pieder nu jau nevis SIA, bet akciju sabiedrība Ala Investments, Lursoft datubāze neatklāj, jo par dalībniekiem ierakstu nav. Tā tikai liecina, ka pašlaik kompānijas valdes priekšsēdētājs ir Gatis Klimass, bet padomē no šā gada 19.augusta iecelta Līga Lemberga, Anrijs Lembergs (abi bijuši padomē kopš 2005.gada 18. oktobra) un Andris Vilcmeiers. Arī Anrijs Lembergs Dienai neatklāja, kam pieder Ala Investments, tikai atzina, ka starp īpašniekiem viņa neesot. Arī SIA Ala 2002 aizdevumus, to avotus un mērķus Anrijs komentēt atteicās. Aicināts apliecināt, ka šādi darījumi bijuši, viņš norādīja, ka viņam kā privātpersonai «nav nevienam jāatskaitās», izņemot VID. «Neko par saviem darījumiem neteikšu,» tā Anrijs Lembergs.

Paši lemj

Saskaņā ar konta izrakstiem A. Lembergs kā konta papildinājumus, dāvinājumus saviem bērniem kopumā pārskaitījis ap USD 14 milj. Jautāts, kāpēc bērniem veicis pārskaitījumus, kuri pēc tam tika izmantoti dažādu aizdevumu sniegšanai, Aivars Lembergs atzina, ka viņa bērni ir pieauguši cilvēki un loģiski «pie manas aizņemtības ar daudzām lietām faktiski nebija laika nodarboties». Jautāts, kāpēc un kādiem mērķiem Līga un Anrijs no saviem kontiem aizdeva naudu SIA Ala 2002, A. Lembergs teica, ka nezinot. Turklāt norādīja, ka pašlaik šī kompānija viņam vairs nepieder.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?