Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lielākais patriotisms - neaizbraukt

Mammu, kur tu esi dzimusi? Latvijā! Nu tad tev Latvijā arī jādzīvo! Sacīja Kristers Kviesis mammai Līgai, kad viņa prātojusi par pārcelšanos uz dzīvi Vācijā. Tas bija pirms gada. Piecgadīgā dēla, kura uzvārds saistīts ar Latvijas trešā prezidenta Alberta Kvieša dzimtu, stingrā pārliecība bija viens no iemesliem, kāpēc Līga tomēr izvēlējās palikt.

Tieši nebraukšanu prom no Latvijas vairums latviešu paši uzskata par lielāko patriotisma izpausmi - liecina jaunākie DNB Latvijas barometra pētījuma dati.

Līga Pastore-Kviese tam piekrīt: «Agrāk es pat nespēju iedomāties, ka varētu aizbraukt, jo uzskatīju, ka mana vieta ir šeit, Latvijā. Un es ticu, ka cilvēki, kas jau aizbraukuši, un manos rados tādu netrūkst, sakrās tai mājai, izglītībai, vēl kaut kam svarīgam un brauks atpakaļ. Vasarā viņi bērnus sūta uz Latviju pie omītēm, jo negrib zaudēt saikni ar dzimteni. Labi saprotu aizbraucējus, jo jaunajām ģimenēm, kuras grib savu māju, to nopelnīt Latvijā praktiski nav iespējams.»

Uz aizbraukšanas sliekšņa

Tomēr pēc kāda traģiska nelaimes gadījuma, kas piemeklēja Līgas ģimeni, pienāca brīdis, kad arī jaunā sieviete stāvēja uz sliekšņa ar domu atvadīties no Latvijas, jo kā vienīgo iespēju redzēja tieši aizbraukšanu.

«Es par to domāju četrus gadus. Man ļoti patīk Vācija, vismaz divas reizes gadā uz turieni aizbraucu. Šajā valstī es noteikti varētu labi nopelnīt, tur ir augstāks labklājības līmenis, drošība un stabilitāte,» saka Līga, fitnesa trenere un nūjošanas instruktore.

Līgai radās iespēja turpināt iesākto darbu Vācijā. Jaunā sieviete jau bija aizbraukusi iepazīties ar nākamo darba devēju un darba apstākļiem, arī darba atļauja, ko tobrīd vēl vajadzēja, jau bija sagādāta. Taču, kad viņa pēc trīs nedēļām atgriezās Latvijā, lai pakotu čemodānus un pārceltos turp uz pastāvīgu dzīvi, kaut kas viņas sirdī sagriezās kājām gaisā.

«Es neatceros, ko toreiz teicu draugiem, taču tās sajūtas gan atceros ļoti labi - kad iedomājos savas klientes, mūsu kopīgos pasākumus, cik viņas pret mani sirsnīgi izturējušās, kādas dāvaniņas gatavojušas un pasniegušas, kļuva sāpīgi. Sāku domāt, ka te taču ir manas mājas, ģimene, bet tur būs tikai īrēts miteklis, apkārt sveši cilvēki. Iedomājos par dēlu, ko viņam nozīmēs šī pārcelšanās. Un vēl šis viņa retoriskais jautājums par to, kur es esmu dzimusi un kur ir manas mājas! Es vienkārši vairs nespēju spert šo izšķirošo soli,» stāsta Līga.

Viņa joprojām ir pārliecināta, ka Vācijā dzīve būtu stabilāka un nodrošinātāka, tomēr beigās parēķinājusi - ja labi grib, pietiekami var nopelnīt arī Latvijā. «Jā, man šeit varbūt būs vairāk jāstrādā, lai iegūtu to, ko varētu nopelnīt citur, vairāk jāatdod no sevis, bet līdz ar to mēs vairāk atdodam arī šai valstij,» saka Līga.

Ar prezidenta vārdu

Kristera uzvārds ir Kviesis, un Līga zina, ka viņa tēva dzimta ir saistīta ar trešā Latvijas valsts prezidenta Alberta Kvieša vārdu. Viņa apņēmusies šo saistību izpētīt pamatīgāk, lai saprastu, kādi tad ir Kristera raduraksti ar prezidentu. Savas saknes ir jāapzinās!

«Un vēl man ausīs skan arī vīra teiktie vārdi - mans dēls būs prezidents vai profesors,» saka Līga. Viņa uzskata, ka arī šis uzvārds uzlicis zināmu pienākumu pret valsti, kurā viņas dēls, kurš šobrīd apmeklē bērnudārzu un Sergeja Žoltoka hokeja skolā aizrautīgi trenējas hokejā, varbūt nākotnē paveiks lielas lietas. Pats Kristers pagaidām gan ir pārliecināts, ka dienās kļūs par hokejistu. Bet par prezidentu? Par to Kristers nav domājis.

Himna pirms katra treniņa

Hokejs ir Kristera paša izvēle, jo jau no divarpus gadu vecuma puika mājās mēģinājis pats sameistarot ķiveri un slidas un imitēt hokeja spēli. «Ķivere no iepirkumu maisiņa, vilnas zeķes kā slidas, rokās omes lielie cimdi - un tā viņš pa māju ņēmās, līdz es viņu aizvedu vispirms mācīties slidot, un tagad viņš jau trešo sezonu trenējas hokejā,» stāsta Līga.

Zēns, katru dienu dodoties uz hokeja treniņu, nostājies pie mašīnas un nodziedājis Latvijas himnu. Tāpat Ziemassvētkos pie eglītes un arī valsts svētkos, kur cilvēki vienojās lūgšanā «Dievs, svētī Latviju!» «Nezinu, no kurienes viņam tas - no hokeja vai no bērnudārza, kur patriotiskajai audzināšanai un dzimtenes mīlestībai pievērš lielu uzmanību. Katrā ziņā šīs viņa patriotisma izpausmes pēdējo triju gadu laikā arī mums ģimenē devušas tādu kā jaunu pacēlumu attieksmē pret valsti,» atklāj sešgadnieka mamma.

Pats Kristers atzīst, ka viņš kā latvietis vēlētos dzīvot tikai Latvijā, ne «kādā Vācijā vai Krievijā». Un vēl Kristers grib, lai «Latvijai neuzbruktu neviens karavīrs, viss būtu labi, nebūtu zagļu», bet savai valstij dzimšanas dienā zēns novēl tīru dabu, lai visu būtu iztīrīts un skaists.

Top komentāri

No malas
N
Līga! Tu esi liekule un mele!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?