Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lielbritānija cīņā pret plūdiem

Lielbritānija cieš no pēdējos 250 gados lietainākās ziemas, kas nesusi plašus plūdus un draud applūdināt arvien jaunas teritorijas. Anglijas dienvidrietumos pilsētas un ciemati pārvērtušies dubļainos ezeros. Ūdens apņēmis ēkas un laukus, liekot evakuēt tūkstošiem cilvēku.

Pat tad, ja tūlīt pārstātu līt, paietu mēneši, iekams plūdi izzustu. Kā ziņoja BBC, «ūdenim tiešām vairs nav kur likties, visa zeme jau ir pilna». Taču laika prognoze britus nelutina. Anglijas dienvidos tuvākajās dienās nolīs mēneša norma, turklāt valstī plosās spēcīgs vējš, kas, pēc meteorologu teiktā, varētu pāraugt ziemas sezonā vēl nepieredzētās brāzmās.

Glābējs Kamerons

Plūdu ierobežošanas darbos iesaistīti armijas spēki, un premjerministrs Deivids Kamerons solījis nežēlot naudu, lai cīnītos pret dabas katastrofu. Viņš brīdināja, ka nerimstošais lietus un spēcīgais vējš situāciju draud tikai pasliktināt. «Valdība darīs visu, kas tās spēkos,» D. Kameronu citēja laikraksts The Daily Telegraph. «Ja jāizdod nauda, tā tiks izdota, ja nepieciešami resursi, mēs tos sagādāsim, ja karaspēks spēj palīdzēt, tas tiks iesaistīts.»

Pats D. Kamerons, apāvis gumijas zābakus, apbraukā plūdu skartās teritorijas un cenšas pārliecināt applūdinātos britus, ka kontrolē situāciju. Daļa rajonu applūduši jau no decembra, un valdībai veltīts ne mazums kritikas, pārmetot lēnīgu reakciju uz dabas postažu. Sekojot D. Kamerona piemēram, arī citi politiķi uzāvuši gumijas zābakus un devušies uz applūdinātajām zonām.

Premjers arī atcēlis nākamajā nedēļā plānoto vizīti Izraēlā un palestīniešu zemēs. Tā būtu bijusi D. Kamerona pirmā viesošanās Tuvajos Austrumos, kopš viņš 2010. gadā kļuva par ministru prezidentu. D. Kamerons atvainojies Izraēlas premjeram un Benjaminam Netanjahu un palestīniešu prezidentam Mahmūdam Abāsam, piebilstot, ka «šobrīd nekas nevar būt svarīgāks par plūdu novēršanu».

Haoss satiksmē

Kopš decembra sākumā atnāca spēcīgās lietavas, applūdinātas kopumā ap 5800 ēkām. Pagājušās nedēļas laikā plūdi skāruši 1000 ēku, taču vēl tūkstošiem cilvēku brīdināti, ka to mājas var ciest no ūdens. Vissmagāk skarta Bārkšīras, Sari un Somersetas grāfiste.

Tūkstošiem kareivju iesaistīti glābšanas operācijā. Viņi apdraudētajās zonās izvieto smilšu maisus, lai apturētu ūdens kāpumu, un palīdz evakuācijas darbos. Dažviet ap zonām, no kurām evakuēti iedzīvotāji, izvietoti kontrolpunkti, lai uzraudzītu cilvēku plūsmu un pasargātu pamestos īpašumus no garnadžiem.

Armijnieki palīdz no applūdinātajām zonām izsūknēt ūdeni. Šim nolūkam pat ievesti sūkņi no Nīderlandes. Kā ziņoja AFP, ik dienas Anglijas dienvidrietumu Somersetas grāfistē izsūknē gandrīz trīs miljonus tonnu ūdens.

Premjers solījis finansiāli atbalstīt plūdos cietušo māju un uzņēmumu īpašniekus, piešķirot līdz pat 5000 mārciņu (6018,66 eiro) pretplūdu risinājumiem, kam jāpalīdz pasargāt ēkas no jaunām nelaimēm. Arī lauksaimniekiem solīta finansiāla palīdzība, bet mazajiem uzņēmējiem - nodokļu atvieglojumi.

Ceturtdien uz pirmo sēdi sanāks premjera sasauktā valdības komiteja, kas pārraudzīs plūdu seku likvidēšanas darbus.

Sliktie laikapstākļi paralizējuši arī satiksmi, it sevišķi vilcienu. Dažas dzelzceļa līnijas plūdu dēļ ir bojātas un neizbraucamas. Dzelzceļa uzturētājs Network Rail brīdinājis, ka varētu paiet vairāki mēneši, līdz Anglijas dienvidos vilcienu satiksme atgriezīsies normālā līmenī.

Plūdi Lielbritānijai var radīt 1,85 miljardu dolāru (1,35 miljoni eiro) zaudējumus, ziņoja NBC News.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?