» Jūs, gatavojot sieru, varat izmantot arī veikalā pirktu pienu, taču tam jābūt 3,8-4,5% tauku. Liels pluss šai receptei ir arī tas, ka gatavošanas beigās siers nav jānotecina. Ja gadījies veikalā nopirkt vairāk jāņusiera, talkā nāks otra recepte.
Līgo galda galvenais našķis
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Bez nosaukuma
Sastāvdaļas 1,5 kg siera: 5 l pilnpiena (ap 4% tauku), 1 kg
nobrieduša (pāris dienu pastāvējuša) vājpiena biezpiena, 3 vidēja
lieluma olas, sauja ķimeņu (vai linsēklu, vai kaņepju), 100 g
sviesta, šķipsna sāls
1. Katlā lej pienu un karsē, līdz tas
draud iet pāri katla malām.
2. Tad pienā pakāpeniski drupina
iekšā biezpienu, ar koka karoti masu nepārtraukti maisot, lai to
nepievelk pie katla dibena.
3. Turpina karsēt un maisīt, līdz
biezpiena un piena masa savelkas sierā un atdalās dzidras,
salātzaļas suliņas.
4. Ja siers nesavelkas un sūkalas neatdalās
vai arī tās ir dūmakainas, pienbaltas, tad process nav sanācis,
vajag papildu skābinātāju. Tāpēc vai nu vēl papildus piedrupina
biezpienu, vai arī pielej kādu no dabīgajiem skābinātājiem -
piemēram, puskrūzīti paniņu vai rūgušpiena.
5. Tālākais jādara
ātrā tempā - tiklīdz masa savilkusies sierā un suliņas atdalījušās,
siera masu liek kulītē un pakar, lai notek atlikušās suliņas.
Notecina apmēram piecas minūtes - tik ilgi, kamēr suliņas vairs
netek straumē, bet pil atsevišķām pilēm. Ilgāk tecināt nevajag, jo
tad siers sanāks pārāk sauss.
6. Kamēr siers notek, izmazgā
katliņu, liek to atpakaļ uz plīts un katlā izkausē sviestiņu.
7.
Sviestiņu uzčurkstina, ieber ķimenes, izmaisa, lai tās mazliet
iecepas.
8. Atsevišķā bļodā iesit trīs olas, piemet šķipsnu sāls
un ar slotiņu sakuļ dzeltenumus ar baltumiem kopā.
9. Notecināto
siera masu liek atpakaļ katlā, kur ir sačurkstinātais sviests,
virsū uzlej sakultās olas.
10. Visu masu, uz lēnas uguns
karsējot, spaida un mīca, līdz tā iegūst vienmērīgu konsistenci.
Šis ir pats grūtākais brīdis visā siera gatavošanā, jo siera masa
ir bieza un smaga, plīts ir karsta un mīcīšana/maisīšana ir fiziski
smags darbs.
11. Spaidot sieru, visu laiku arī ir jāuzmana, lai
tas nepiedeg pie katla dibena, tāpēc jākarsē uz ļoti mērenas uguns.
11. Spaidīšanu turpina tik ilgi, līdz siera masa sāk velties
kamolā - tā kļūst lipīga, staipīga, taču labi turas kopā.
12.
Sieru ņem ārā no katla un liek vai nu marlē un zem akmens sloga
(lai siera ritulis iznāktu smukāks, gludāks), vai arī pārliek
plastmasas bļodā un tad sadala atsevišķās nelielās porcijās.
Porcijās var dalīt uzreiz bez notecināšanas, jo pēc šīs receptes
gatavotam sieram lieka šķidruma vairs nav. Plastmasas bļodā der
pārlikt tāpēc, ka, dalot porcijās, siers strauji atdzisīs un
pēdējās porcijas lips pie katla malām un dibena, taču pie
plastmasas nelips.
13. Pilnībā atdzisis, siers būs mīksts,
gards, sātīgs - gatavs likšanai Jāņu galdā.
Grilēts jāņusiers
Sastāvdaļas: siers, olīveļļa, kaltēta raudene (oregano), ja ir -
šķipsna sakapātu svaigas raudenes lapiņu
1. Sieru sagriež
palielos biezos gabalos (tā, lai var uzdurt uz iesma).
2.
Raudeni sajauc ar olīveļļu un no visām pusēm ieziež ar to
sieru.
3. Ja siers ir kūstošs, to labāk grilēt uz alumīnija
paplātes - folijas. Ja nekūstošs, sprauž uz iesmiem un kādu minūti
grilē parastā veidā uz grila.
4. Būs gards kopā ar vēsu
baltvīnu.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!