Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

LPP/LC uz laiku pārdēvē par Šlesera partiju

Sev raksturīgā stilā pieteikt ideju, kuras sabiedrībai ir grūti nepamanīt, LPP/LC līderis Ainārs Šlesers piektdien aicināja partijas kongresa delegātus atbalstīt LPP/LC pārdēvēšanu par Šlesera Reformu partiju LPP/LC. Kongresā vairākums par šo piedāvājumu arī nobalsoja. Tā bija pretreakcija Valda Zatlera izveidotajai Zatlera Reformu partijai, kuras nosaukumā arī ir ielikts tās līdera vārds.

Kad V. Zatlers bija Valsts prezidents, viņš aicināja atteikties no «lokomotīvju principa» un Saeima noteica, ka katrs kandidāts var startēt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. LPP/LC nolemts pārdēvēt tikai uz priekšvēlēšanu laiku, un nākamajā kongresā atkal plānots veikt izmaiņas statūtos, lai atjaunotu agrāko nosaukumu.

LPP/LC atrodas visai bezcerīgā situācijā. Jūlijā veiktajā Latvijas faktu aptaujā par to bija gatavi balsot tikai 1,7% pilsoņu, un reti kurš paredz tai iespējas iekļūt 11. Saeimā. Taču A. Šlesers atšķirībā no sadarbības partnera - nu jau likvidējamās Tautas partijas -, ar kuru kopā pirms iepriekšējām vēlēšanām izveidoja apvienību Par labu Latviju!, nav zaudējis enerģiju. Līdzīgi bezcerīgā situācijā viņa vadītās partijas ir atradušās arī pirms citām vēlēšanām. Dažus no iepriekš izmantotajiem paņēmieniem, kas agrāk ir attaisnojušies, A. Šlesers plāno izmantot arī šoreiz, liecināja viņa runa kongresā. Piemēram, LPP/LC līderis nāk klajā ar saistošiem paziņojumiem, kas piesaista mediju uzmanību, kā arī spēkojas ar stiprāko - šajā gadījumā tas ir V. Zatlers, kuram bija veltīta liela daļa no viņa runas.

Tikai uzstāšanās beigās izskanēja aicinājums pārdēvēt partiju. Vairāki kolēģi, piemēram, Andris Ameriks un Andris Bērziņš, to atbalstīja kā taktisku gājienu, pieņemot V. Zatlera izvirzītos spēles noteikumus, ka katra partija asociējas ar tās līderi. Viņi uzsvēra, ka tas ir uz laiku. Pret partijas pārdēvēšanu bija Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis, kurš uzsvēra, ka LPP/LC ir demokrātisks politiskais spēks, kurā dominē komandas princips. Viņš nezinot nevienu valsti, kurā partijas sauktu to vadītāju vārdā. Par partijas pārsaukšanu nobalsoja 110 delegātu, pret bija 44, bet atturējās - pieci. V. Zatlers nekomentē LPP/LC kongresa lēmumu, teica viņa pārstāve Daiga Holma. A. Šlesers domā - ja LPP/LC labi nostartēs vēlēšanās, tad nākamo valdību varētu veidot Saskaņas centrs, Zaļo un Zemnieku savienība un LPP/LC.

Gaisotne LPP/LC kongresā, uz kuru bez 168 delegātiem bija sanākuši arī citi partijas biedri, liecināja, ka arī šajās vēlēšanās A. Šlesers plāno īstenot agresīvu kampaņu, lai gan tikai pirms nepilna gada vēlētājs jau bija norādījis, ka laiki mainās un tam vairāk tīk mierīgais, eiropeiskais un lietišķais Valdis Dombrovskis (Vienotība). LPP/LC līderi gan skaidro, ka viņiem nav citas iespējas, lai no dziļās opozīcijas liktu sevi pamanīt, kā būt agresīviem un piedāvāt konstruktīvu programmu. Arī priekšvēlēšanu 4000 zīmju programma, kuru apstiprināja kongress, ir uzrakstīta tā, lai par to ieinteresētu, nosaucot tajā visus ministru kandidātus un aicinot arī citus politiskos spēkus darīt tāpat. LPP/LC piedāvā premjera amatam A. Šleseru, ārlietu ministra - Jāni Jurkānu, kura nav partijā, bet kurš kandidēs sarakstā, finanšu un ekonomikas ministra - Andri Bērziņu. Šīs divas ministrijas plānots apvienot, tāpat kā izveidot vienu Aizsardzības un iekšlietu ministriju, kuru vadītu Dainis Turlais. Satiksmes ministra amatam piedāvāts Vitālijs Aizbalts, labklājības - Ainars Baštiks, izglītības un kultūras - Eiženija Aldermane, vides aizsardzības un reģionālās attīstības - Rita Strode, tieslietu - Juris Radzēvičs, veselības - Jānis Zaržeckis, bet zemkopības ministru partija nenosauc, jo uzskata, ka Jānis Dūklavs (ZZS) ļoti labi vadot ministriju. Kongresā apstiprināts arī Saeimas deputātu kandidātu saraksts, kurā personas izkārtotas alfabēta secībā, nenosaucot līderus katrā apgabalā, un kurā vēl iespējami precizējumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?