Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Maksājiet vairāk, somus nevajadzēs

«Kad latviešu kolēģi pie mums vērsīsies ar šādu piedāvājumu, esam gatavi izskatīt visas iespējas,» jautāta par finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) pausto ideju, ka Latvijas austrumu robežas uzraudzībai varētu piesaistīt somu vai igauņu speciālistus, Dienai norādīja Igaunijas Nodokļu un muitas pārvaldes pārstāve Katrina Tūlika.

Viņa gan piebilda, ka esot jāsaprot konkrētās pilnvaras, kuras piešķirtu Igaunijas speciālistiem un sadarbības mērķi, bet tā noteikti neesot neiespējama. Somijas Valsts muitas pārvaldes pārstāvji gan uz _Dienas_ jautājumiem vēl nav atbildējuši, jo iestādes vadītājs devies atvaļinājumā, bet A. Vilks intervijā _Dienai_ norādījis, ka par to jau runājis ar šīs valsts vēstnieci, un tagad cenšas sazināties ar Somijas pārstāvjiem. Latvijas austrumu pierobežas pašvaldību vadītāji gan pret šādu ideju ir skeptiski.

Idejai par ārzemnieku piesaisti Latvijas austrumu robežas kontrolē piepulcējies satraukums par kontrabandas apkarošanas sistēmas kā tādas pastāvēšanu Latvijā. Kaut arī ceturtdien izskanēja, ka, reaģējot uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieku atklāto vēstuli, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) apturējis šīs iestādes reorganizāciju, viņa preses sekretāres pienākumu izpildītāja Zanda Šadre Dienai to noliedza: «Tikšanās bija tikai un vienīgi konsultatīva, un netika pieņemti lēmumi, premjers nedeva rīkojumus.» Viņa gan piebilda, ka premjers ir aicinājis izvērtēt nepieciešamību pēc apjomīgas reorganizācijas, jo tāda jau nesen beigusies, un uzsvēra, ka iesaistītās puses aicinātas pašas šo jautājumu atrisināt. Minētajā atklātajā vēstulē, kuru Ministru kabinets saņēmis pirms nedēļas, Muitas kriminālpārvaldes darbinieki raksta, ka abi piedāvātie reorganizācijas varianti nozīmētu «atņemt būtiskus izlūkošanas un kontroles resursus», un izsaka atbalstu iestādes vadītājam Marjanam Burijam.

«Diez vai arī somi un igauņi visi ir balti un pūkaini, domāju, ka daļa no viņiem gan «kristu grēkā»,» Dienai teica Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka, kura atzina, ka ārzemnieku piesaistīšana varētu dot labumu tikai tad, ja viņiem tiktu maksātas attiecīgi lielas algas. I. Silicka gan iebilst, ka labāk par palīdzības meklēšanu ārzemēs būtu paaugstināt algas vietējiem muitniekiem: «Ja būtu pienācīga alga un pie tās, lai veicinātu interesi atklāt noziegumus, vēl nāktu klāt procents no noķertās kontrabandas vērtības, iztiktu ar saviem cilvēkiem. Domāju, ka ļoti reti kurš no muitniekiem te, kur visapkārt valda bezdarbs, gribētu riskēt palikt bez darba.»

Arī Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (LPP/LC) domā līdzīgi: «Blēži ir gan latviešu un krievu, gan vāciešu un dāņu vidū, tāpēc domāju, ka nekādu īpašu efektu tas nedos. Domāju, svarīgāk būtu nodrošināt atbilstošu atalgojumu muitniekiem - jo mazāks ir atalgojums, jo vairāk cilvēks uz dažādām «rotaļām» nosliecas. Cilvēka galvenais uzdevums ir nodrošināt savu ģimeni, un, ja viņš to spēj izdarīt, viņš nekādās diskusijās par kontrabandu neielaidīsies.»

Vēl skeptiskāks bija Dagdas novada domes priekšsēdētājs Viktors Stikuts (TP): «Ideja nav tik laba, jo savu cilvēku pietiek, kas strādā un ir cienīgi robežapsardzi nodrošināt kā pieklājas. Nav jau visi kontrabandisti.» Viņš arī kategoriski nepiekrita argumentam, ka cilvēkiem no ārpuses būtu mazāks korupcijas risks, jo viņiem nebūtu nekādu personīgu pazīšanos ar vietējiem iedzīvotājiem. «Varbūt tieši otrādi. Ja nav nekādu saišu un neviens no vietējiem pēc tam neko nevar pārmest, ārzemnieki varētu justies vēl brīvāk nekā vietējie,» uzskata V. Stikuts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?