Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Maksas kursos gadā sola iemācīt visu skolas vielu

Ar sludinājumiem, kas sola iemācīt angļu valodu dažādām vajadzībām gana īsā laikā, ņirb pilns internets. Īpaši skaļi sevi pirms dažiem mēnešiem pieteica Valodu skolu asociācija (VSA), izplatot paziņojumu presei ar vēstījumu, ka desmit gados skolas solā iegūtās valodas zināšanas viņi spēj iemācīt gada laikā.

Asociācijas biedri pat bija gatavi vienu gadu pasniegt angļu valodu kādai vidusskolas klasei, lai pierādītu savu vārdu patiesumu. Taču dzirdīgas ausis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) gaiteņos tam neatradās. Savukārt skolotāji, kuru dārziņā tika mests akmens, to dēvē par VSA PR gājienu.

Jāpiebilst, ka asociācijas biedru piedāvājums īstenot gada angļu valodas mācības kādai vidusskolas klasei nav paredzēts kā labdarības pasākums. «Būtiskākais, ka ir ideja. Kā to ietērpj, tas ir sekundārs jautājums,» Dienai stāsta VSA valdes locekle un valodu centra Berlitz vadītāja Inga Zeide. Viņa ieminas, ka ministrijas budžetā tomēr ir līdzekļi, kas paredzēti valodas mācībām.

«Par to, ka vidusskolu absolventiem Latvijā patlaban ir vājas svešvalodu zināšanas, liecina gan Berlitz svešvalodu zināšanu pārbaudes rezultāti, kuros no 10 līmeņiem visbiežāk sastopams ir tikai 3. zināšanu līmenis, gan arī starptautisko IELTS vai TOEFL svešvalodu eksāmenu rezultāti, kuros mūsu vidusskolu absolventi bieži vien nespēj iegūt prasīto punktu skaitu, lai studētu ārzemēs,» bija teikts martā VSA izplatītajā paziņojumā medijiem. Tomēr to vidusskolu absolventu skaitu, kuri būtu veikuši minēto zināšanu pārbaudi, I. Zeide sarunā ar Dienu nenosauca, jo šādi aprēķini neesot veikti. Uz šo nepilnību aģentūrai LETA norādīja Valsts izglītības satura centrs (VISC), jo tā rīcībā neesot faktos balstītas informācijas, ka skolēnu zināšanas svešvalodā būtu zemas. Līdzīgi domāja arī IZM, norādot, ka VSA apgalvojumam nepiekrīt. Ministrijas viedoklis tika pamatots ar statistikas datiem par centralizēto eksāmenu rezultātiem, kuri esot stabili. I. Zeide saka: par spīti pretimnākšanas trūkumam no ministrijas puses, piedāvājums joprojām ir spēkā.

«Man liekas, ka tas vairāk ir bijis tāds PR gājiens, jo, pirms kaut ko tādu izplata, tev pašam ir jābūt tīram un baltam,» saka Latvijas Angļu valodas skolotāju asociācijas (LAVSA) prezidente Silvija Andernovics, kura ir piedalījusies valodu centru akreditāciju procesos. Viņa stāsta, ka daži no centriem, kas pretendējuši uz akreditāciju, esot «kaktu iestādes». Taču par VSA iekļautajiem valodu centriem, par kuriem LAVSA prezidente uzzināja no Dienas, viņa izsakās samērā atzinīgi. «Tur ir daudzas vadošas skolas, bet par pārējām neesmu dzirdējusi,» viņa saka, neminēdama, kuras tieši domātas.

Berlitz valodu centra vadītāja stāsta, ka vidusskolēni visbiežāk vēršas ar vēlmi apgūt valodu tādā līmenī, lai spētu studēt ārzemēs. Savukārt pēdējā laika tendence jauniešiem, kas plānojuši palikt Latvijā, ir interese apgūt krievu valodu, jo to pieprasa darba tirgus. Viņasprāt, lielākā priekšrocība, apmeklējot kursus, ir iespēja mācīties pie pasniedzējiem, kuriem konkrētā valoda ir dzimtā.

«Skolā ir lielas problēmas ar dzīvo valodu un bērnu dažādības līmeni, jo skolēnu zināšanas vienā klasē var būt ļoti dažādas,» uzskata angļu valodas privātskolotājs Guntars Jaudzems. Savukārt par problēmu, kas var rasties, mācoties pie privātskolotāja, viņš uzskata akcentu, kuru skolēns var pārņemt no pasniedzēja. Taču to varot kompensēt ar dažādu ierakstu klausīšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Angļu valodas mācību cenas

Angļu valodas kursi mēnesī bērniem maksā, sākot no 30 līdz 90 latiem atkarībā no dalībnieku skaita
Akadēmiskā stunda pie angļu valodas privātskolotāja maksā aptuveni piecus latus
Angļu valodas mācību nometnes divu nedēļu garumā Anglijā maksā aptuveni no 500 līdz 1000 latiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?