Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Māsu profesijai jākļūst novērtētai

Dace Veikina*

Veselības ministrijā ir izveidota darba grupa un atsākušās diskusijas par ārstniecības personu sertifikācijas procesu, tai skaitā par medicīnas māsu sertifikācijas, resertifikācijas un tālākizglītības jautājumiem. Kopā sanākuši tie, kuriem rūp un kuri ir atbildīgi par māsu profesijas izaugsmi, - veselības aprūpes organizatori, profesionālās organizācijas, akadēmiskie spēki.

Galvenajam jautājumam šinī diskusijā nav jābūt par formālo māsu sertificēšanas procesu, bet gan par medicīnas māsu darba kvalitāti un profesionālām kompetencēm. Nav noslēpums, ka šodien medicīnas māsu profesijas prestižs sabiedrībā ir ļoti zems, ja ne katastrofāls. Tam par iemeslu ir neadekvāti zemais atalgojums, autonomijas trūkums darbavietās, kā arī ierobežotās profesionālās izaugsmes iespējas, kas nemotivē māsas strādāt savā profesijā un turpināt izglītoties. Tāpēc māsu profesijā strādā galvenokārt sievietes, kurām šis ir sirds un mūža darbs.

Ar nožēlu jāatzīst, ka arī valsts līdz šim nav veicinājusi medicīnas māsu profesijas izaugsmi. Tikai dažos Ārstniecības likuma pantos ir skaidrots, kas ir aprūpe un kādus uzdevumus māsa veic, tas nedefinē ne māsas pienākumus, ne tiesības un, pats būtiskākais, nepasaka, kādām profesionālām kompetencēm ir jābūt māsai, lai veiktu šo katram sabiedrības loceklim tik nozīmīgo darbu.

Diskusijās ar praktizējošiem aprūpes speciālistiem ir izveidojies viedoklis, ka nepieciešams nekavējoties sākt izstrādāt jaunu likumu, kas sakārtotu aprūpes un māsu prakses jautājumus valstī, kas atbilstu cilvēka veselības vajadzībām, nevis veselības aprūpes sistēmas vai kādu sabiedrisku organizāciju vajadzībām vai interesēm. Lielākajā daļā Eiropas valstu šāds likums eksistē, un to sauc par Aprūpes likumu. Tāds vajadzīgs arī Latvijā.

Mūsu organizācija - Latvijas Aprūpes speciālistu savienība (iepriekšējais nosaukums - Latvijas Māsu un māsu palīgu profesionālo organizāciju savienība) - iestājas par māsu profesijas kvalitatīvu izaugsmi. Mēs apvienojam vairākas profesionālās organizācijas, kas skaitliski pārstāv vairāk nekā 3500 biedru jeb ceturto daļu no māsu profesijā nodarbinātajiem. Nevienam organizācijas dalībniekam nav šaubu, ka vienīgajam māsu profesionālās darbības kritērijam ir jābūt aprūpes kvalitātei.

Sertifikācijas process, kāds tas ir šodien, neveicina māsu ilgtspējīgas izglītības attīstību un degradē māsu profesionālās tālākizglītības sistēmu veselības nozarē. Lai iegūtu specialitātes sertifikātu, medicīnas māsai, kurai jau ir valsts atzīts dokuments par profesionālo kvalifikāciju - diploms kādā no specialitātēm -, māsu sertifikācijas institūcijā jāiesniedz dokumenti, kas to apliecina, jāsamaksā nauda, un pēc tam viņai bez atkārtotas vai papildu zināšanu un prasmju vērtēšanas tiek izsniegts sertifikāts. Te nu rodas jautājums, kāpēc valsts ir deleģējusi māsu sertifikācijas institūcijai, kas ir sabiedriska organizācija, vēlreiz apliecināt akreditētas izglītības iestādes izsniegtu profesionālās kvalifikācijas dokumentu bez atkārtotas zināšanu vērtēšanas. Ekonomiskās krīzes laikā, kad darba alga māsām jau tā ir samazinājusies, prasīt no māsām maksu par A4 lapas izdrukāšanu ir murgaina ideja. Māsu sabiedrībā jau ilgi runā par šo bezjēdzību, diemžēl lēmumus šajos jautājumos pieņem tie, kuriem ir vara. Māsām, kurām ilgstoši ir kodēts būt par kalpiem, nav drosmes pacelt galvu un teikt, ka «tas karalis taču ir pliks».

Šī bezjēdzīgā procesa vietā būtu jārada kvalitatīva māsu tālākizglītības sistēma, kuras izstrāde jāuztic kompetentākajiem profesionālo asociāciju speciālistiem sadarbībā ar profesionālās izglītības iestādēm. Ir jānosaka māsu kvalifikācijas un pilnveides obligātais izglītības saturs un apjoms, kā arī laika periods, kādā tas jāīsteno, un jāveic atkārtota māsu profesionālās kvalifikācijas pārreģistrācija valsts finansētā ārstniecības personu reģistrā. Māsām ir jābūt zinīgām, prasmīgām un kompetentām, tādām, kuru darbu respektē pārējie kolēģi un kuras veselības aprūpes komandā uzskata par līdztiesīgu partneri. Jāmaina tradicionālā māsas kā ārsta asistentes un vispārējā palīga loma.

Būtībā sertifikācijai nav nekādas nozīmes, jo arī tagad daudzi veselības iestāžu vadītāji augstu novērtē to māsu, kurai nedreb roka, veicot injekciju, kura spēj aprūpēt un atvieglot cilvēka ciešanas un kura ir prasmīga saskarsmē, nevis to, kura novicina gar degunu formāli iegūtu papīra gabalu. Sabiedrībai ir svarīga drošības sajūta, ko sniedz profesionālas, augsti kvalificētas, cilvēcīgas un iejūtīgas māsas darbs.

Veselības ministrijas ierēdņiem šoreiz būs iespēja parādīt, kā viņi vērtē māsas profesiju. Gribas cerēt, ka šoreiz VM ierēdņu rīcība nebūs formāla un pilnīgi pretēja tam, ko no viņiem gaida Latvijas māsas.

* Latvijas Aprūpes speciālistu savienības valdes priekšsēdētāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?