Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Mazās HES gatavas augt pat četrkārtīgi

Labvēlīgos apstākļos mazās hidroelektrostacijas (HES) varētu ievērojami palielināt savu lomu Latvijas energoapgādē, saražojot pat 3-4 reizes vairāk elektroenerģijas nekā šobrīd. Tā teorētisko izaugsmes potenciālu vērtē nozarē strādājošie uzņēmēji. Tiesa, viņi neslēpj, ka ieviestā subsidētās elektroenerģijas nodokļa un jaunās dabas resursu nodokļa likmes iespaidā nozares izaugsmes iespējas jau drīzumā tiks apcirstas saknē, un grūtības turpināt darbu radīsies pat daudzām no jau esošajām mazajām HES, jo ar jauno nodokļu nastu tiks aplikta ne tikai elektroenerģija, par kuru tās saņem atbalstu, bet arī elektroenerģija, kuru ražotāji realizē par tirgus cenu.

Savukārt ar mazo hidroenerģētiku nesaistītie nozares eksperti par šo ražotņu izaugsmes iespējām runā ievērojami piesardzīgāk, pievēršot uzmanību tam, ka jaunas mazās HES bez vērā ņemamām subsīdijām attīstīties, visticamāk, nespēs, un arī no vides aizsardzības viedokļa nozares paplašināšana ne vienmēr ir pamatota.

Grib vismaz dubultot

Saskaņā ar Mazās hidroenerģētikas asociācijas (MHEA ) valdes locekļa Jāņa Irbes teikto kopumā Latvijas mazie HES šobrīd saražo aptuveni 66-70 gigavatstundu elektroenerģijas gadā, un nozare būtu ieinteresēta šo apjomu vismaz dubultot. Savukārt nozares eksperts, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Arhitektūras un būvniecības katedras docents Kārlis Siļķe lēš, ka vēl neapgūtais hidroenerģētikas potenciāls uz mazajām un vidējām upēm lēšams aptuveni 1160 gigavatstundu apjomā. No tām 260 gigavatstundu attiecināmas uz neizmantojamo daļu - Ventu, Lielupi, Salacu, Gaujas vidus un lejasdaļu, bet izmantojamā daļa prognozējama aptuveni 900 gigavatstundu apjomā. No tā ekonomiski pamatota būtu aptuveni 450-500 gigavatstundu apgūšana, bet, ņemot vērā visus iespējamos ierobežojumus un apsvērumus, praktiski apgūstamais hidroenerģijas potenciāls būtu ap 250-300 gigavatstundām, uzskata zinātnieks.

Patlaban par perspektīvāko risinājumu tiek uzskatīta bijušo ūdensdzirnavu un senāk izmantoto mazo HES atjaunošana, jo tas ievērojami samazinātu gan elektrostacijā veicamās investīcijas, gan arī ierobežotu to apkārtējai videi radītās izmaiņas, uzsver MHEA valdes loceklis.

Ierobežo izmaksas

Neviennozīmīgu attieksmi sabiedrībā izraisījis fakts, ka mazo hidroelektrostaciju ražotā elektroenerģija ir samērā dārga - 2012. gada valsts obligātā iepirkuma ietvaros no 146 mazajiem HES iepirkusi elektroenerģiju par vidējo cenu 12,7 santīmi par vienu kilovatstundu, kopumā iegādājoties 77,67 gigavatstundas elektroenerģijas par 9,87 miljoniem latu.

Faktu, ka bez atbalsta jaunas mazo HES ražotnes nav iespējams izveidot, atzīst arī J. Irbe. Ar citiem atjaunojamās enerģijas ražotājiem maza HES var konkurēt bez atbalsta tikai tad, ja HES izveidota uz bijušās HES vai ūdensdzirnavu bāzes ar nelielu sākotnējo finanšu ieguldījumu un šīs HES darbība ir automatizēta, nav nepieciešams dežūrpersonāls, HES darbību uzrauga tās īpašnieks un tādējādi ekspluatācijas izdevumi ir minimāli, norāda MHEA valdes loceklis.

Jaunā vietā uzbūvētai HES ar aizsprostu, turbīnām, ģeneratoriem, automatizētu vadības sistēmu un transformatoru parasti vislielākās izmaksas veido hidrotehniskās būves, tad - hidroagregāti un elektroiekārtas. Bijušajām ūdensdzirnavām ar saglabājušos aizsprostu un dzirnavu ēku vislielākās izmaksas veido jauns hidroagregāts, norāda J. Irbe. Tomēr viņš uzsver, ka esošā situācija nav tiešs rādītājs nozares konkurētspējām, jo starp mazajām HES ir vairākas elektrostacijas, kuras strādā brīvajā tirgū un atpelna sākotnējās investīcijas, turklāt mazo HES darba mūžs ir ļoti ilgs - pat vairāk par 50 gadiem.

«Izveidojusies paradoksāla situācija - konkurētspējīgāki ir tie ražotāji, kuri strādā ar vecākām un nereti arī mazāk efektīvām iekārtām, kuras jau spējušas sevi atpelnīt, bet tie, kuri iekārtas modernizējuši un padarījuši videi draudzīgākas, jauno nodokļu iespaidā izrādīsies vissliktākajā situācijā,» uzsver J. Irbe. Savukārt mazo HES īpašnieku SIA Vankas vadītājs Artis Blāķis pievērš uzmanību, ka vērā ņemamu elektroenerģijas daļu mazās HES saražo arī virs tiem piešķirtās kvotas apjoma, un šajā gadījumā tā tiek iepirkta par tirgus cenu.

Tiesa, zinātnieki uzskata, ka mazo HES ekonomisko atdevi iespējams arī uzlabot, optimizējot to darba režīmu. Rīgas Tehniskās universitātes profesors Antans Sauhats secinājis, ka mazajām hidroelektrostacijām, apvienojoties īpašās «koalīcijās» un nodrošinot energosistēmas darbībai nepieciešamās regulējošās jaudas tā sauktajos pīķa režīmos, būtu iespējams radīt ievērojami lielāku ekonomisko vērtību. Galvenokārt tas skaidrojams ar faktu, ka tā dēvētā pīķa elektroenerģija sistēmas regulēšanai ir dārgāka, savukārt šo lomu uzņemoties mazajiem HES kopējais ekonomiskais ieguvums Latvijai veidotu aptuveni 800 tūkstošus eiro gadā, uzskata zinātnieks.

Vēlas apgūt jaunas upes

Mazo HES asociācija arī neslēpj, ka par nepamatotiem uzskata ierobežojumus jaunu HES būvniecībai, kuri attiecināti uz 240 Latvijas upēm, un domā, ka tie būtu jāatceļ uz aptuveni 90 upēm. «Šādi ierobežojumi ir nesamērīgi, jo likumdošana paredz, būvējot jaunu mazo HES, jāveic ietekmes uz vidi novērtēšana, un attiecīgi likumdošana nepieļaus videi kaitīgu staciju būvniecību. Tomēr, nosakot ierobežojumus visas upes garumā, pastāv iespēja, ka ierobežotas tiek arī būvniecības iespējas tur, kur tas no vides aizsardzības viedokļa tomēr būtu iespējams,» domā J. Irbe.

Viņš arī norāda, ja mazās HES tiks izskaustas, sekas uz vides kvalitāti un nodokļu ieņēmumiem būs graujošākas, jo tad mazie HES vienkārši var tikt pamesti vai arī to vietā tiks izveidotas parastas ūdenskrātuves, kuras vairs netiks tā uzraudzītas un no kurām neiekasēs nodokļus.

Tam gan iebilst enerģētikas eksperts, Providus pētnieks Reinis Āboltiņš, kurš norāda, jaunu upju apgūšana nebūtu pieļaujama, jo pat esošo dzirnavu un bijušo HES ēku atjaunošana daudzos gadījumos radījusi dramatisku ietekmi uz upes ekoloģisko stāvokli. «Tas, ka pirms 60 gadiem kaut kur bijušas ūdensdzirnavas, nenozīmē, ka, atjaunojot mazo HES, nemainīsies upes ekosistēma, jo pārmaiņas hidroloģiskajā režīmā atstāj iespaidu uz upi ļoti īsā laikā - pat 2-3 gados,» uzsver R. Āboltiņš.

Jāatgādina, ka mazo HES attīstību sekmēja tas, ka 2001. gadā likumdošanā noteica izmaiņas, kas paredzēja obligātu mazo HES enerģijas iepirkumu par dubulto tarifu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mazās HES*

2012. g. obligātā iepirkuma ietvaros strādājošo mazo HES skaits - 146, ārpus obligātā iepirkuma strādājošo skaits - 3
Saražotais elektroenerģijas apjoms - 77,674 megavatstundas
Kopējā uzstādītā jauda - 27,2322 MW
Pērn kopējā mazo HES obligātā iepirkuma ietvaros izlietotā summa - 9,873 miljoni latu
Vidējais iepirkuma tarifs pērn - Ls 0,12711
* Dati par 2012. gadu.
Avoti: Ekonomikas ministrija, MHEA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?