Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mēģinās pastiprināt spiedienu uz Sīriju

ANO īpašā sūtņa Kofi Annana izstrādātais miera plāns ir pašlaik labākā alternatīva, kā novērst Sīrijas ieslīgšanu vēl asiņainākā pilsoņu karā, - to pēc pagājušajā piektdienā notikušā slaktiņa Hulas pilsētā skandē gan rietumvalstis, gan Damaskas sabiedrotā Krievija. Tajā pašā laikā Rietumi iestājas par sankcijām pret Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada represīvo režīmu, bet Maskavu uztrauc, ka sankciju aizsegā Rietumi varētu veikt militāru iejaukšanos Sīrijas iekšējās lietās.

Tomēr starptautiskās politikas eksperti sliecas domāt, ka Sīrijā neatkārtosies Lībijas scenārijs. Sīrijas opozīcija ir tik fragmentēta, ka neviens nezina, kādiem spēkiem tiktu sniegts militārais atbalsts.

Krievi vaino abus

ANO Drošības padome svētdien nāca klajā ar paziņojumu, kurā stingri nosodīja slaktiņu Hulā, kurā tika nogalināti vismaz 108 civiliedzīvotāji, to vidū 49 bērni. Paziņojumu atbalstīja arī Drošības padomes pastāvīgās locekles Krievija un Ķīna, kuras iepriekš divreiz neatbalstīja sankciju pieņemšanu pret Damasku.

Rietumvalstis uzskata, ka pasauli šokējušajā asinsizliešanā vainojami B. el Asada spēki, kuri nelielo pilsētu apšaudīja ar tankiem un artilēriju. Krievija uzsver, ka atbildība par notikušo jāuzņemas gan valdībai, gan opozīcijas spēkiem. «Mēs nenoveļam atbildību no valdības un nenoņemam to no opozīcijas kaujiniekiem, bet mums ir jāsaprot, kā tas notika, lai šādas lietas nekad vairs neatkārtotos,» paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kuru pirmdien Maskavā apmeklēja Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs. Krievi domā, ka dumpinieku saistību ar notikumiem Hulā apstiprina ANO miera novērotāju teiktais, ka daudzi upuri nogalināti ar šāvieniem no tuva attāluma.

V. Heigs bija ieradies Maskavā, lai pārliecinātu Krieviju pastiprināt spiedienu uz B. el Asadu. S. Lavrovs deva mājienus, ka Maskava varētu vērsties pie Damaskas ar stingrākiem aicinājumiem ievērot K. Annana izstrādāto miera plānu, kas paredz ieroču nolikšanu un miera sarunu sākšanu. Bet pretēji rietumvalstīm Krievija uzskata, ka risinājumu var panākt arī bez B. el Asada aiziešanas, raksta Reuters.

Pats miera plāna arhitekts K. Annans pirmdien ieradās Damaskā, lai aicinātu Sīrijas valdību apliecināt, ka tā patiešām vēlas mierīgā ceļā atrisināt vairāk nekā gadu ilgušo krīzi.

Bezspēcīgā padome

Krievija uztraucas, ka rietumvalstis varētu sniegt militāro palīdzību, lai gāztu B. el Asadu. Tomēr rietumniekus šādi rīkoties attur tas, ka nevienam īsti nav skaidrs, kas ir Sīrijas opozīcija. Formāli to vada Turcijā bāzētā Sīrijas Nacionālā padome, kas nespēj pieņemt konstruktīvus lēmumus, jo faktiski tā ir jumta organizācija, kura apvieno dažādus ideoloģiskos grupējumus, ko vieno tikai un vienīgi nepatika pret B. el Asadu.

Būtībā Nacionālā padome ir kļuvusi par bezspēcīgu vērotāju no malas, jo tai nav nekādas reālas varas pār kaujiniekiem, kas veido Sīrijas Brīvo armiju. Bruņotie dumpinieki ir tik ļoti vīlušies padomē, ka atsakās atzīt tās lēmumu leģitimitāti.

Pastāv arī bažas, ka haosu Sīrijā varētu izmantot islāmisti, kuri Rietumu militārā iebrukuma gadījumā varētu sākt «svēto karu», sarīkojot asiņainus terora aktus un tādējādi draudot pārvērst Sīriju par vēl vienu Afganistānu, kā arī dodot jaunu elpu pēdējos gados stipri panīkušajam starptautiskajam teroristu tīklam Al Qaeda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?