Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mēri atlaišanas referendumu uzskata par dārgu prieku

Pilsētu pašvaldību vadītāju domas dalās, vai būtu nepieciešams atbalstīt vides un reģionālās aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ierosmi dot iespēju iedzīvotājiem referendumā atlaist pašvaldību.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) uzskata, ka jau pašreiz ir pietiekamas iespējas atlaist pašvaldību, kas zaudējusi uzticību. «Jebkādas demokrātiskās izpausmes ir ļoti labas, bet tās maksā naudu. Šobrīd savos budžetos redzam, ka šīs sadaļas vienmēr samazinās. Jābūt ļoti strikti noteiktam, par kādiem jautājumiem rosināms referendums, kāds ir juridiskais rezultāts un finansēšana, kur ņems naudu. Pašvaldībām atstāt rezervēs naudu referendumu rīkošanai, tas šobrīd vienkārši nav iespējams,» tā Jelgavas mērs.

Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC): «Nevar būt runas par esošās domes atsaukšanu. Tās var būt tikai jaunas vēlēšanas. Ja vēlētāji šaubās, runa var būt tikai par jaunām vēlēšanām. Tāds gājiens ir pieņemams un pareizs. Par referendumu - mēs nevaram aizvietot vienu procedūru ar otru. Tas ir liekais posms, nevar 10 procenti vēlētāju izlemt, ka pārējie 90 procenti vēlētāju izdarīja nepareizu izvēli. Referendums var būt tikai par to, ka jāveic jaunas vēlēšanas.»

Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (LPP/LC) pret R. Vējoņa ierosmi nekas nav iebilstams. «Vēlētājiem tiks dota pārliecība, ka viņi var kaut ko iespaidot ne tikai reizi četros gados. Nedomāju, ka būtu slikti, ja vēlētājiem būtu šāds instruments. Satrauc, ka šādu iespēju var izmantot populistiski. Man nebūtu iemesla no tā baidīties, lai šādu iespēju liegtu. Ja par pelnītām lietām, tad es domāju, ka šāda iniciatīva nav peļama,» tā domes priekšsēdētājs.

Jēkabpils domes izpilddirektors Jānis Raščevskis (ZZS) pret iedzīvotāju iespēju rosināt referendumu neiebilst. «Tas ir jāiestrādā pašvaldību likumā. Tikai jābūt pietiekami nopietnai iedzīvotāju pārstāvniecībai, lai rosinātu referendumu. Citādi pašvaldības darbs varētu tikt bieži traucēts,» tā domes pārstāvis.

«Pašvaldību iedzīvotāju referenduma atļaušana pavērtu durvis uz referendumiem pie katra detaļplānojuma, kad kādam iedzīvotājam būtu savādāks viedoklis, vai arī, piemēram, pie lēmuma par komercdarbību, kad kāds uzņēmējs vēlas paplašināt ražošanu. Neredzu citu svarīgāku jautājumu, kā radīt jaunas darbvietas. Referendumi būtu pārāk dārgi,» vērtē Liepājas mērs Uldis Sesks. Viņš uzsver, ka R. Vējoņa priekšlikums pagaidām ir pārāk nekonkrēts, lai to vērtētu sīkāk.

Jau vēstīts, ka R. Vējonis varētu rosināt pašvaldību vēlēšanu likumā paredzēt iespēju, ka noteikts skaits pašvaldības iedzīvotāju varētu rosināt referendumu par domes atlaišanu gadījumos, kad tā zaudējusi vēlētāju uzticību. Ministrs atzina, ka līdz domai par iedzīvotāju tiesībām rosināt pašvaldības atlaišanu viņš nonācis pēc gadījuma Jelgavas novadā, kur cilvēki vāc parakstus pret domi, jo ir aizdomas par tās vadītāja Ziedoņa Caunes (ZZS) piedalīšanos nelikumīgās medībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?