Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Miljons šurp, miljons turp

«Domāju, ka tas ir krimināllietā cietušo roku darbs,» sacīja Aivara Lemberga dēls Anrijs, komentējot pirmdien interneta vietnē rokasgramata.com parādījušās bankas izdrukas par viņa veiktajiem norēķiniem laikā periodā no 2000. līdz 2006. gadam. Viņš nenoliedz, ka izdrukas ir patiesas, un uzskata, ka tās noplūdušas no krimināllietas materiāliem. Kā zināms, gan pret Anriju, gan Ventspils mēru Aivaru Lembergu izvirzītas apsūdzības pēc vairākiem krimināllikuma pantiem, tajā skaitā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Lieta nodota tiesa, un pašlaik tā tiek izskatīta.

Lapsa izvairās

Kopumā mājaslapā rokasgramata.com publicēti 165 dokumenti, kas uzrādīti kā Anrija Lemberga bankas kontu izdrukas par pirkumiem, konta papildinājumiem un darījumiem sešu gadu garumā. Kā norādījis mājaslapas veidotājs, viņam esot vēl simtiem dokumentu, kas tikšot publiskoti tuvākajās nedēļās. Kā rakstīts vietnē, dokumenti atklāšot, «kā Latvijas valstij tika pat ne pārāk likumīgi nozagts tas, kam vajadzēja piederēt mums visiem».

Aivars Lembergs publiskoto informāciju par sava dēla kontiem saista ar viņa «nomelnošanas kampaņas daļu», ko īstenojot žurnālists Lato Lapsa. Dienas uzrunāts, L. Lapsa skaidru atbildi, vai publiskotājs ir viņš, nesniedza. «Tā arī rakstiet - izmisīgi izvairījās no vairākkārt uzdotā jautājuma. Taču man ir cerība, ka informācija, ko šobrīd redzam, neaprobežosies ar to, ko ēd, dzer un kā dzīvo kaut kāds Anrijs,» sacīja žurnālists un norādīja, ka sabiedrībai būtu jāiepazīstas arī ar pārējo ģimenes locekļu tēriņiem, kuriem plūstoši būtu jāpāriet trešajā sērijā - patiesajos Lembergus atmaskojošajos darījumos.

Arī pats Anrijs notikušo saista ar tēva konkurentu politiskajām aktivitātēm: «Tagad ir īstais laiks dubļu mešanai. Patiesībā nekad neesmu sapratis, kādēļ krimināllietai pievienotas bankas izdrukas, tām nav nekādas nozīmes. Vienmēr esmu nojautis, ka šī informācija nāks atklātībā, tas bija tikai laika jautājums,» apgalvoja A. Lembergs, kurš pauda bažas par to, ka drīz varētu tikt publiskotas arī māsas Līgas Lembergas bankas konta izdrukas, jo arī tās ir krimināllietā. «Tas ir cietušo roku darbs,» aizdomas pauž Anrijs Lembergs. «Nedomāju, ka to darītu tiesa, prokurori vai advokāti.»

Cietušie noliedz

Cietušo statuss šajā lietā piemērots četriem uzņēmējiem Aināram Gulbim, Vladimiram Krastiņam, Valentīnam Kokalim un Jūlijam Krūmiņam. Divi no viņiem nebija informēti par publiskotajām izdrukām un savu saistību noliedza, ar diviem Dienai sazināties neizdevās.

«Man nemaz nav pieejami visi krimināllietas materiāli. Esmu vairākkārt lūdzis izsniegt visus dokumentus, taču tiesa to nedarīja, šādas izdrukas man nav pieejamas,» Dienai norādīja V. Kokalis. Otrs cietušais Jūlijs Krūmiņš, bija vēl lakoniskāks: «Gan jau kādam tas ir vajadzīgs. Tā ir tīra politika.»

Savu saistību ar notikušo noliedz arī Swedbank (bijusī Hansabanka), kurā atvērtais konts figurē publiskotajos materiālos. «Kategoriski noliedzam spekulācijas par datu noplūdi no bankas,» pauž bankas pārstāve Kristīne Jakubovska.

Lai arī patlaban nav zināms, kurš publiskojis konta izdrukas, Datu valsts inspekcija (DVI) notikušajā saskata noziedzīga nodarījuma sastāvu. «Esam iesnieguši prokuratūrā lūgumu izvērtēt notikušo saistībā ar neizpaužamu ziņu izpaušanu,» sacīja DVI vadītājas vietniece Aiga Balode.

Lembergu krimināllietas prokurors Jānis Ilsteris savukārt norādīja: «Ja arī publiskotā informācija ir autentiska un nodota atklātībai no krimināllietas materiāliem, to varēja izdarīt daudzi - cietušie, viņu advokāti, liecinieki vai pat paši apsūdzētie. Droši zinu tikai to, ka prokuratūra to nav darījusi,» sacīja J. Ilsteris. Viņš norādīja, ka saukt pie atbildības informācijas publiskotājus ir grūti, jo kriminālprocesa informācija netiek aizsargāta ar brīdi, kad nodota tiesai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saturs

Pēc interneta vietnē rokasgramata.com publicētajām bankas konta izdrukām, kuru patieso saturu nav noliedzis pats Anrijs Lembergs, var secināt, ka viņš daudz iepircies un laiku pavadījis ārzemēs, piemēram, Londonā, Madridē un Parīzē. Kāds maksājums fiksēts arī ārzonas paradīzē Gērnsijas salā.
Laika posmā no 2000. līdz 2006. gadam viņš saņēmis regulārus ienākumus - gan darba algu, gan prēmijas
no dažādiem Ventspils uzņēmumiem, arī no Ventbunkera, Latvijas kuģniecības u. c. Ir daži sešciparu ieskaitījumi viņa kontā, kas dēvēti «Konta pap. dēlam». Piemēram, 2006. gada
1. maijā viņš tādējādi ticis pie Ls 700 000. Konta izdrukā novērojami arī vairāki neizprotami darījumi, proti, 2005. gadā 1,2 miljoni latu vairākkārt te no konta pārvesti uz depozītu, te atkal veikts atgriezeniskais darījums. Vēlāk šo darījumu summa pieaug līdz pat trim miljoniem latu.
No konta izraksta izriet arī vairāki aizdevumi tirdzniecības centram Tobago, kas atrodas Ventspilī. Savukārt 2005. gada 21. septembrī viņš saņēmis 2,2 miljonu latu aizdevumu no SIA Ala 2002

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?