Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ministre uzņemas politisko atbildību un sāks rīkoties

Pēc tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība) izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile nolēma palikt amatā. Ministres izpratne par politiskās atbildības uzņemšanos esot divējāda - viena no iespējām ir demisionēt, kam viņa bija gatava, bet otra iespēja ir palikt un rīkoties, lai nākamajos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos neatkārtotos tā ārkārtas situācija, kāda bija jāpiedzīvo aizvadītajā nedēļā. Tās iespaidā M. Seile arī paziņoja par svētku gājiena atcelšanu, kas izraisīja pretrunīgu reakciju.

L. Straujuma pēc atgriešanās no ārvalstu komandējuma tikai otrdien tikās ar M. Seili un atzina, ka varot pat apbrīnot viņas drosmi, uzņemoties atbildību par bērnu veselību un drošību. Esot jāņem vērā, ka ministres rīcībā naktī no sestdienas uz svētdienu nebija precīzas informācijas. M. Seile jau ir izveidojusi XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izvērtēšanas komisiju, no kuras tiek sagaidīti secinājumi par svētku rīkošanā pieļautajām kļūdām. Pēc tam ar šo apkopojumu iepazīsies premjeres izveidotā darba grupa. Var secināt, ka viens no iemesliem, kāpēc M. Seilei bija svarīgi turpināt darbu, ir, lai izvērtētu visu svētku organizatoru atbildību. Viņu vidū ir arī svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. Sociālajos tīklos ir apbrīnota A. Bērziņas spēja norobežoties no kritiskajām situācijām, kādas svētku dalībnieki piedzīvoja pagājušās nedēļas nogalē, tā vietā apgalvojot, ka viss bija lieliski.

Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs, Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks Edvards Smiltēns apstiprināja šo pieņēmumu, uzsverot, ka «ir jābūt nopietnai vērtēšanai, lai saprastu, cik smagas un kādas kļūdas ir pieļāvušas konkrētās personas, kas bija iesaistītas svētku rīkošanā». E. Smiltēns bija regulāri sazinājies ar ministri, abi svētdien arī ieradušies Mežaparka estrādē vairākas stundas pirms koncerta, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā. «Mārīte bija gatava demisionēt, redzot, ka viņas lēmums ir satricinājis sabiedrību un kāda uz to ir reakcija sociālajos tīklos. Taču nākamajā dienā sāka pienākt īsziņas no vecākiem, kuri pateicās, ka ministre domājusi par bērnu veselību,» atceras E. Smiltēns. Viņš uzskata, ka nereaģēt ministre nevarēja un lēmums bija jāpieņem, jo vēl grūti paredzēt, kā notikumi varēja attīstīties, ja uz situāciju ģenerālmēģinājumā nebūtu pienācīgi reaģēts. Pirms premjeres un ministres tikšanās Diena rakstīja - laikā, kad M. Seilei bija jāpieņem lēmums krīzes situācijā, viņai pietrūka partijas atbalsta. Otrdien žurnālistiem ministre uzsvēra pretējo, ka viņa ir saņēmusi šo atbalstu un, kā var saprast, tad arī par izšķiršanos palikt amatā viņu iedrošinājusi partija.

No Vienotības ievēlētais Saeimas deputāts Juris Šulcs savulaik vadīja Tukuma novada domi, kuras tagadējā vadība pieprasīja M. Seiles atvainošanos. J. Šulcs Dienai atzina, ka situācija bija neskaidra, jo ne visi kolektīvi bija Rīgā un nevarēja īsā laikā saorganizēties gājienam, tā kļūstot par sliktajiem. Taču demisija būtu vieglākais ceļš un neesot atbalstāma. J. Šulcs arī uzskata, ka M. Seiles vadībā ir jānotiek svētku norises izvērtēšanai. Vienotības deputāte Ilze Viņķele atbalsta M. Seiles lēmumu atcelt gājienu, kas neesot viegli, ja runa ir par tradīciju svētumu, bet ministrei būtu jārīkojas, pat ja būtu risks viena bērna drošībai. «Tas ir labs sākums diskusijai, kuru citādi baidītos uzsākt,» uzskata I. Viņķele. Līdzīgi kā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) nebija saņēmusi nekādas ziņas no svētku rīkotājiem, tā arī izglītības ministre M. Seile par bērnu ģībšanu ģenerālmēģinājumā kā politiski atbildīgā persona uzzinājusi nevis no svētku organizatoriem, bet gan no drošības dienestiem, liecina Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija.

M. Seiles palikšana amatā tiek saistīta arī ar iespējamo valdības maiņu, par ko jau tiek runāts labu laiku, un tādā gadījumā atkāpšanās dažus mēnešus pirms visas valdības demisijas nebūtu lietderīga. L. Straujuma žurnālistiem teica, ka valdība neplāno atkāpties. «Nedomāju, ka Mārīte Seile ir valdības stabilitātes atslēga. Ministri strādā ļoti saskaņoti, un Laimdota Straujuma no ES prezidentūras ir iznākusi ar citu jaudu. Valdības stabilitātes atslēga ir partiju attiecības Saeimā, un tā ir problēma,» atzina E. Smiltēns. Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis piekrīt, ka Saeimā viegli nebūs. «Taču ZZS atbalstīs un uzmundrinās Straujumu, jo ko gan citā valdībā mēs varam izdarīt savādāk. Ja nāks cits premjers, problēmas jau paliks un naudas vairāk nekļūs. Ja vien Laimdotai Straujumai ir spēks, viņai ir jāstrādā,» sacīja A. Brigmanis, uzskatot, ka viss ir premjeres un viņas partijas rokās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kāpēc drēgnumā sāp locītavas un kā rīkoties

Vai aukstumam un locītavu sāpēm ir saistība, skaidro operējošais traumatologs, ortopēds Aleksandrs Omeļčenko, savukārt sertificētā “Mēness aptiekas” farmaceite Jeļena Bebre sniedz pirmās palīdzības ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?