Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mūrniece: Latvijas robeža nav caura

Latvijas teritorijā kārtējo reizi aizturēti afgāņu bēgļi, kas ielavījušies no Krievijas; nesen notiesāts pasūtījuma slepkava, kas, iespējams, arī slepus ieceļojis no kaimiņvalsts, un visbeidzot Dienas aprakstītās aizdomas par kukuļdošanu Latvijas robežsardzē liek uzdot jautājumu, vai Latvijas-Krievijas robeža nav «caura»? Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) apgalvo, ka situācija nav tik dramatiska, savukārt Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars Dienai atzīst, ka visu robežu pienācīgi izkontrolēt neļauj resursu trūkums.

Pagājušajā nedēļā Drošības policija sākusi kriminālprocesu par deviņu afgāņu izcelsmes personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai. Uz aizdomu pamata policija aizturējusi divas personas, trešā atrodas meklēšanā. Šī personu grupa ir palīdzējusi Vidusāzijas valsts imigrantiem noorganizēt nelegālu ieceļošanu Eiropā, šķērsojot Krievijas un vēlāk - Latvijas robežu. Drošības policijas (DP) pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa Dienu informēja, ka imigranti nelegāli kājām šķērsojuši robežu tam neparedzētā vietā un tad ar mikroautobusu nogādāti kādās mājās Lapmežciemā. Viens no noziedzīgā grupējuma ir bijis Afganistānas pilsonis ar terminēto uzturēšanās atļauju Latvijā. Par katras personas nelegālu ieceļošanu Latvijā nozieguma organizatori prasījuši 10 000 līdz 12 000 eiro. Izmeklēšanas interesēs K. Apse-Krūmiņa detalizētāku informāciju neatklāj, taču skaidro, ka Latvija izmantota kā tranzītvalsts. Seši no deviņiem imigrantiem šobrīd atrodas patvēruma meklētāju centrā Mucenieki, jo tā ir ģimene ar maziem bērniem. Trīs personas atrodas nelegālo imigrantu uzturēšanās nometnē Olainē. Diena savukārt jau ziņojusi par kādu čečenu kaujinieku Movsaru Isajevu, kuru tiesa nesen notiesāja uz 13 gadiem par uzņēmēja Konstantīna Stecjuka sašaušanu. Cietušais ir pārliecināts, ka šāvējs Latvijā ieradies, nelegāli šķērsojot Latvijas un Krievijas robežu.

Par spīti šiem notikumiem, N. Garbars uzskata, ka tā nav sistēma, bet gan atsevišķi, vienreizēji gadījumi. Arī L. Mūrniece norāda, ka robeža «nav caura» un robežsargi kopumā strādā efektīvi, taču Eiropas Savienības ārējā robeža vienmēr ir bijusi un būs paaugstināta riska zona. «Tieši tādēļ valsts vidienes robežsardzes struktūras reorganizējam un iespēju robežās lielākos resursus novirzām austrumu robežas stiprināšanai,» teica ministre. N. Garbars gan atzīst, ka Eiropa ir parūpējusies par to, lai Latvijas robežsargiem būtu kvalitatīvs tehniskais nodrošinājums un regulāra profesionāla apmācība, taču ne par ko vairāk. «Personāla skaits un tā atalgojums ir mūsu pašu kompetence. Bet tieši šis trūkums traucē paaugstināt robežas apsargāšanas intensitāti,» norāda robežsardzes priekšnieks, sakot, ka uz robežas ir posmi, kur patrulēšana notiek biežāk, un posmi, kur retāk.

Ņemot vērā to, ka Latvija ģeogrāfiski atrodas migrantu tranzītam ērtā vietā, pieaug risks, ka nākotnē Latvija būs spiesta izlemt krietni lielāka patvēruma meklētāju skaita lūgumus nekā šobrīd. «2008. gadā tie bija aptuveni 20 iesniegumi, kurus Latvija akceptēja, pērn tie jau bija vairāk nekā 50,» atzīst N. Garbars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?