Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Nav bažu par Latvijas gatavību eiro

Latvijā daudzi cilvēki mūsu nacionālo valūtu uzskata par vizuāli pievilcīgu; uz latiem mēs redzam nacionālajai identitātei svarīgus tēlus un simbolus. Līdz ar to droši vien daudzi arī priecātos, ja kaut kas no tiem varētu «pārceļot» uz eiro banknotēm.

Gluži labi saprotu jūsu emocionālo pieķeršanos latiem, tomēr Latvija ir Eiropas daļa, savukārt eiro banknošu vizuālais tēls atspoguļo Eiropas kopējo identitāti. Līdz ar to banknotēs nacionāli simboli neparādās. Labā ziņa ir tā, ka šiem nacionālajiem simboliem ir atvēlēta vieta uz monētām, attiecīgi arī Latvijai ir šāda iespēja, ko, cik zinu, tā arī izmanto.

Lai kā arī būtu, mūsu cilvēkiem varētu būt interesanti, ko tad redzam uz eiro banknotēm, kā to vizuālais tēls veidojies?

Pirmais konkurss par banknošu dizainu sākās 1996. gada februārī. Tas bija Eiropas mēroga pasākums - centrālās bankas saņēma uzaicinājumu dalīties ar apsvērumiem un priekšlikumiem. Pieļauju, ka tolaik bija arī ierosinājumi uz jaunajām banknotēm attēlot kādas vēsturiskas personas, arhitektūras pieminekļus un tamlīdzīgi. Tomēr bija arī sapratne par to, ka, ejot šādu ceļu, pietrūks, ja tā var teikt, vietas - septiņi banknošu veidi un nu jau astoņpadsmit (pēc Latvijas pievienošanās) dalībvalstis... Un nevienam nebija vēlēšanās veicināt kaut kādus ķīviņus par to, kuras valsts nacionālajiem simboliem vieta uz eiro banknotēm atradusies, kurai - ne. Līdz ar to tika pieņemts lēmums lietot simbolus, kas runā par kopēju nākotni, kopīgu identitāti. Un, manuprāt, izvēlētie simboli - vārti, tilti, durvis - ir skaisti un saturiski piesātināti. Tilti, kas savieno cilvēkus un nācijas; durvis, kas paver ceļu uz ko jaunu utt. Turklāt šie simboli stāsta par to, kas Eiropa patiešām ir: iespēja dzīvot, strādāt, mācīties tur, kur jūs vēlaties.

Tas būtu argumentācijas filozofiskais līmenis, tomēr es gribētu pieminēt arī tehniskos apsvērumus. Kā jau minēju, dalībvalstīm ir iespēja savu nacionālo simboliku izvietot uz monētām. Liekas, ka cilvēki šo iespēju augstu vērtē, un, cik zinu, šajā jomā nekas nemainīsies. Tomēr, ja jūs zinātu, cik liels rezultātā apgrozībā ir dažādu monētu skaits... Man jau mazliet jūk, bet domāju, ka runa ir par vairākiem simtiem, ja ņem vērā dažādas t. s. piemiņas monētas. Monētu tehniskie parametri, protams, visām vienādi, un jūs tās varat brīvi lietot gan Spānijā, gan Latvijā. Tomēr iedomājieties šādu dažādību banknotēs, kurām tomēr ir augstāka vērtība, - domāju, ka šāds raibums cilvēkos radītu bažas par viltojumiem. Šķiet, nav jāpaskaidro, cik ļoti svarīgi, lai cilvēki uzticētos naudai, līdz ar to, veidojot banknotes, tika ņemts vērā arī šis aspekts.

Te mēs nonācām līdz viltotai naudai. Latu gadījumā mūsu cilvēki varēja justies droši kaut vai tā iemesla dēļ, ka, atvainojos, nav nekāds bizness viltot tik ierobežoti lietotu valūtu. Eiro gadījumā ikviens saprot, ka runa ir par pavisam citiem mērogiem un attiecīgi diemžēl arī daudz lielāku interesi naudu viltot.

Jūsu domu gājienu saprotu, bet patiesība ir tāda, ka viltoto eiro īpatsvars ir ļoti zems, - ja drīkst pajokot par šo tēmu, tad iespēja, ka jūs saskarsieties ar viltotu eiro banknoti, ir tikpat neliela kā iespēja vinnēt loterijā miljonus... Statistika ir tāda, ka šā gada pirmajā pusē no apgrozības izņemti 317 tūkstoši viltotu eiro banknošu. Tas izklausās liels skaitlis, tomēr ņemiet vērā, ka kopumā apgrozībā ir 15,1 miljards banknošu.

Tas, protams, nenozīmē, ka cilvēkiem nav jāpievērš uzmanība banknošu izskatam vai drošības pazīmēm, tomēr atkārtoju - eiro ir labi aizsargāta valūta, arī salīdzinot ar citām starptautiski plaši lietotām valūtām.

Un kā ar monētām? Latvijā ir piedzīvoti mēģinājumi viltot...

Līdzīgi kā ar banknotēm - arī monētu gadījumā eiro zonā viltojumu īpatsvars ir ļoti zems.

Latvijā zinām - ja latu banknote ir bojāta, varam iet uz Latvijas Banku un to apmainīt. Kā būs ar eiro?

Tieši tas pats.

Eiro banknošu sadalījums - 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 - ir nemainīgs, vai arī ir plānots to papildināt?

Ir starptautiski pētījumi, kas liecina, ka šāda vērtību «pakāpienu» sistēma ir visefektīvākā un ērtākā, līdz ar to tā mainīta netiks.

Latvijas varas iestādes, protams, saka, ka esam tehniski gatavi eiro ieviešanai 1. janvārī. Un kāds ir jūsu iespaids? Nav jau runa par kaut kādām lielām kļūdām - vienkārši varbūt ir iedzīvotāju grupas (sirmgalvji, attālākos novados dzīvojoši cilvēki), kurām jaunas valūtas ieviešana objektīvi var radīt kaut kādas neērtības?

Mēs ieviesām eiro 2002. gadā - tolaik 12 valstīs. Tas, protams, bija izaicinājums, tomēr domāju, ka ieviešana noritēja gluži labi. Tad eiro ieviesa vēl piecas valstis. Kā varat viegli iedomāties, kopš tā laika esam daudz mācījušies, uzkrājuši milzīgu pieredzi. Un mēs ļoti savlaicīgi sākām strādāt kopā ar jūsu centrālo banku eiro ieviešanas sagatavošanai. Ja runā par Latvijas gatavību - man nav bažu. Turklāt 25. oktobrī līdz ar Eiro izstādes atklāšanu Rīgā Latvijā sākas plaša sabiedrības informēšanas kampaņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?