Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Nav viegli nokļūt no Rīgas ziemas galvaspilsētā

Madonieši savu pilsētu dēvē par Latvijas ziemas galvaspilsētu. Pavasarī, kad Kurzemes pusē cilvēki jau stāda kartupeļus, Madonā vēl darbojas slēpošanas trases. Sporta bāzē Smeceres sils notika gan Eiropas čempionāta ziemas orientēšanās sacensības ar slēpēm, gan Skandināvijas kauss distanču slēpošanā. Novada viesnīcās un viesu namos var izmitināt ap 1000 ciemiņu, bet viņu ierašanās nav vienkārša. Lai pievērstu tam uzmanību, Dziesmu svētku dalībniekus no Madonas šovasar plānots vest uz Rīgu ar vilcienu, lūdzot a/s Pasažieru vilciens atbalstu.

Marta nogalē gaisa temperatūra Madonā bija gandrīz par desmit grādiem zemāka nekā Rīgā. Situāciju glāba saulainais laiks un zemais gaisa mitrums. Braukt ar vilcienu uz Madonu nozīmētu palikt tajā divas naktis, bet, lai nepakļautu sevi riskam visu ceļu stāvēt kājās pārpildītā autobusā, uz Madonu ir jādodas ar auto. Aiz Pļaviņām mašīna sāka raustīties, un pirmā apstāšanās vieta ir kāds no daudzajiem autoservisiem. Degvielas filtrā sagājis ūdens, tāpēc ziemā labāk bāku turēt pilnu, lai neveidojas kondensāts, stāsta servisa meistars. Viņš par dzīvi Madonā nesūdzas. Klientu netrūkst, automašīnu rinda stāv arī pie blakus esošās automazgātavas. Pašvaldības politika mehāniķi neinteresē, bet darba apstākļi esot labi - maksā normāli, naudu pārskaita oficiāli un pat esot stundu ilgs pusdienlaiks.

Madona atrodas vairāku autoceļu krustpunktā, bet tiešas satiksmes ar Rīgu nav. Cerības saista ar Ērgļu ceļu, kas tiek asfaltēts un nodrošinās ātru satiksmi ar Rīgu. Šobrīd satiksmei galvenokārt izmanto ceļu caur Pļaviņām, jo otra alternatīva - ceļš caur Bērzkrogu - ir katastrofālā stāvoklī. Novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters piedāvājis satiksmes ministram Anrijam Matīsam deleģēt valsts funkcijas novadam un ļaut ceļus remontēt pašiem. «Mēs esam pašpietiekami. Ja valstij nav intereses, varam to izdarīt saviem spēkiem, tas būtu interesants pilotprojekts,» saka A. Ceļapīters, gatavs uzņemties lielu daļu valsts funkciju. Dzelzceļa līnijas Rīga-Ērgļi izbūvi līdz Madonai izjauca karš, un tā tāpat kā līnija no Madonas uz Lubānu ir slēgta un demontēta. Pasažieru dzelzceļa satiksme posmā Madona-Gulbene notiek neregulāri. Vienīgais pasažieru vilciens no Rīgas, braucot caur Pļaviņām, Madonā nonāk vēlu vakarā, bet atpakaļ dodas agri no rīta. Tai pašā laikā vietējie uzņēmēji plāno būvēt kravu pārkraušanas termināli, lai censtos pilnvērtīgi izmantot dzelzceļa sniegtās iespējas.

Par spīti ar satiksmi saistītiem apgrūtinājumiem, līdz Madonai ir nokļuvis gan itālis, kas te atvēris picēriju, gan vācu ģimene, kurai novadā pieder skaistumkopšanas salons. Šajās dienās Madona uzņem ģitāristu sesijas dalībniekus no visas Latvijas un arī ārzemēm, par ko pastāstīja Imants Pulkstenis - viņš ir kādreiz populārā rokmūzikas festivāla Sinepes un medus organizētājs. Par politikas aizkulisēm Madonā I. Pulkstenis neesot kompetents izteikties. Vienīgā nopietnā problēma, ar ko saskāries, rīkojot festivālus, ir lietus. Šogad izglītības ministrs Roberts Ķīlis ģitāristu sesijas laikā esot ielicis 12. klases angļu valodas eksāmenu, kas nogrāvis festivāla apmeklējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?