Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ne tikai ātrbraucējiem jābīstas radara

«Salu tilts, Krasta iela, Mūkusalas iela, Rīgas apvedceļš, Liepājas šoseja - tur, man šķiet, bija pat deviņi «melnie» punkti. Kopā mums izstrādāti apmēram 200 šādu punktu,» Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš uzskaita vietas, kurās rudenī tiks izvietoti jaunie fotoradari.

Viņš norādīja, ka fotoradaru ieviešana varētu samazināt darba apjomu, ko līdz šim Ceļu policija veltījusi ātruma kontrolei, pat par 90%, un nākotnē no tās uzmanības daudz vairāk «cietīs» iereibuši riteņbraucēji un gājēji, kuri neatļautās vietās šķērso ielu. Kopā iegādāts 160 ierīču, no kurām 110 ir stacionārie radari, 30 pārvietojamie, vēl 20 - «tukšas kastes» jeb mānekļi. Policija cer, ka tādējādi vidējo reālo braukšanas ātrumu uz Latvijas ceļiem izdosies samazināt par 10 kilometriem stundā, piektdien izskanēja preses konferencē. Pēc tās tika rādīta radara darbība un, kā novēroja _Diena_, garāmbraucošie autovadītāji ātrumu samazināja pat stipri zem pieļaujamā - iespējams gan, ka tas bija nevis fotoradara, bet žurnālistu pūļa radīts efekts. E. Zivtiņš piebilst, ka jaunās ierīces «ķers» ne tikai ātrbraucējus, bet arī tos auto, kuri pa Latvijas ceļiem pārvietojas bez apdrošināšanas vai izietas tehniskās apskates.

Vācijā ražotos fotoradarus piegādās vairāku uzņēmumu apvienība, kura par šo pakalpojumu saņems 35% no iekasētās soda naudas summas. Šie fotoradari izmanto nevis Doplera tipa radarus, bet gan lāzermērījumus, un, lai gan izskanējušas bažas par šādas tehnoloģijas patieso efektivitāti, ražotājkompānijas Vitronic GmbH vadītājs inženierijas doktors Norberts Šteins visas bažas noraida. «Lietot Doplera radarus ir kā makšķerēt, bet lāzertehnoloģijas ļauj zvejot ar tīkliem,» viņš tēlaini ilustrē sava produkta labās īpašības. Jautāts, vai Latvijai ar piegādāto radaru skaitu pietiks, N. Šteins atbildēja izvairīgi, vien norādīja, ka, piemēram, Dubaijā, kas pēc teritorijas ir daudz mazāka par Latviju, viņa kompānija uzstādījusi 1000 radaru.

E. Zivtiņš gan šādām bažām nepiekrīt: «Ļoti bagātās valstīs to [radaru] ir stipri vairāk, bet mūsu situācijā tas ir optimāls variants.» Prevencijas pārvaldes priekšnieks nedaudz pasapņoja par tehnoloģiju iespējām nākotnē: «Protams, runājot par distances ievērošanu, krustojumu šķērsošanu pie sarkanās gaismas, sabiedriskā transporta joslu lietošanu, varētu iedzīvināt arī citus tehniskos līdzekļus. Kad šie fotoradari sāks darboties, redzēsim, kā tehniskā kontrole notiek lielā apmērā, un tad jau varētu spert nākamo soli. Visā pasaulē cilvēku roku darbs ir ļoti dārgs, bet pie mums policija nodarbojas ar to, ko var darīt tehnika.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?