Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Neaizmirst ierakstu otro dzīvi

Ziņu sižets par Somijas policijas reidiem uz Helsinku apkārtnes šosejām 1968. gada oktobrī, 17 minūšu gara televīzijas pārraide par to, kā rodas bērni no 1970. gada, 50. gadu koncertieraksti un patētiskas īsfilmas - tie ir tikai daži piemēri no tā, ko tiešsaistē bez maksas iespējams noskatīties Somijas sabiedriskā medija YLE tiešsaistes platformā Dzīves arhīvs (Elᅢᄂvᅢᄂ arkisto).

«Patlaban platformā redzami 17 000 videoierakstu un klausāmi 5000 audioierakstu, kas joprojām ir tikai neliela daļa no YLE arhīviem,» saka projekta pārstāve Heidi Sommara. Vietni, kurā ieraksti atrodami kā somu, tā arī mazākumtautības - zviedru - valodā, aplūkojot ap 100 000 apmeklētāju nedēļā. Platforma esot populāra skolotāju un dažādu jomu pētnieku vidū. «Šobrīd visi jaunie materiāli (no 2009. gada) jau ir digitālā formātā, savukārt vecāki tiek lēnām digitalizēti.»

Somu piemērs ir viens no tiem, ko Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) piesauc, plānojot jaunā sabiedriskā medija interneta platformas. Sabiedrisko mediju, Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas, līdzšinējie panākumi savu arhīvu ierakstu digitalizēšanā atšķiras - radio izdevies digitalizēt ievērojamu ierakstu daļu (ap 75%), tikmēr televīzijā pagaidām digitalizēts vien pats svarīgākais. Abi mediji liek lielas cerības uz nesen Ministru kabinetā atbalstītu digitalizācijas projektu, savukārt tas, cik daudz resursu arhīvu digitalizēšanai un popularizēšanai būs iespējams piesaistīt tālākā nākotnē, būs skaidrs, topot zināmam jaunā sabiedriskā medija līdzekļu apguves plānam.

Dara, cik iespējams

«Šobrīd mēs to darām, bet tik, cik varam noglabāt savos serveros,» par ierakstu digitalizācijas procesu saka Latvijas Televīzijas Videoarhīva daļas vadītāja Gunita Baškere. Lielākoties digitalizēts tas, kas biežāk nepieciešams pārraidīšanai ēterā, taču neesot jēgas šo daudzumu izteikt procentos. Patlaban lielas cerības tiekot liktas uz digitalizācijas projektu Latvijas audiovizuālo materiālu pieejamības nodrošināšana e-vidē, ko realizēs sadarbībā ar valsts aģentūru Kultūras informācijas sistēmas (KIS). «Ministru kabinetā šis projekts jau ir atbalstīts,» saka G. Baškere. Tagad televīzijai esot jāizstrādā kritēriji, pēc kuriem noteikt, kurus ierakstus iekļaut digitalizējamo skaitā.

Digitalizēšanas procesu uzsākšanai iecerēts izmantot pieejamo ERAF finansējumu 944 110 latu apmērā, kas, pēc sākotnējiem aprēķiniem, tuvākajos gados ļaus digitalizēt 4200 stundu LR un 3818 stundu LTV arhīvu materiālu. Pēc KIS aprēķiniem, lai digitalizētu pilnīgi visus abu sabiedrisko mediju arhīvu ierakstus kopā 66 420 stundu apjomā, būtu nepieciešami ap 5,5 miljoniem latu.

Informācijā, ko LTV sniegusi NEPLP, norādīts, ka kopā patlaban arhīvā glabājas ap 25 000 stundu audiovizuāla materiāla. Lielākā daļa no tā - videokasetēs, taču ap 2000 stundu - kinolentēs.

Cer izmantot izziņai

«Latvijas Televīzijas arhīvu materiāli, tos prasmīgi klasificējot un veidojot interneta formātus, var sākt dzīvot savu otro dzīvi, kas var pat izrādīties nozīmīgāka nekā pirmā,» drošs par televīzijas arhīva nākotni ir NEPLP loceklis Gints Grūbe.

Diskusijās, kas līdz šim notikušas par jaunā, apvienotā sabiedriskā medija izveidi, esot nolemts uz LTV un Latvijas Radio esošo arhīvu bāzes veidot interneta formātus, kas var kalpot kā izziņas un izglītības platforma dažādām mērķauditorijām. «Somijas sabiedriskā medija YLE piemērs ir viens no tiem, ko NEPLP izmanto, plānojot jaunā sabiedriskā medija interneta platformas,» atklāj G. Grūbe. Kā otru labu piemēru viņš nosauc Lielbritānijas sabiedriskā medija BBC projektu BBC Knowledge, kur arhīvi tiekot integrēti mūžizglītības kontekstā. G. Grūbe skaidro, ka šādu interneta platformu izveidošanas iespējas būšot atkarīgas no kopējā laika plāna un tā, «vai Ministru kabinets pieņems lēmumu par jauna sabiedriskā medija izveidi nākamajā gadā».

Daļa nākotnes medija

«Jaunajā medijā ir visas iespējas attīstīt interneta platformas tieši arhīva materiālu izmantošanai. Šādu iespēju jaunās tehnoloģijas sniedz jau šobrīd, taču sarežģītākais šajā gadījumā ir arhīvu materiālu pārraides tiesību jautājumi, kas atšķiras gandrīz katrā gadījumā, īpaši kultūras programmām,» iezīmētajai nākotnes perspektīvai piekrīt arī LTV1 kultūras, izklaides un bērnu raidījumu satura redaktore Daina Markova. Svarīgas ir arī katra individuālā satura lietotāja intereses, tāpēc iespēja aplūkot raidījumus tiešsaistē ir ļoti būtiska.

Arī jaunveidojamā LR un LTV Vienotā interneta ziņu portāla atbildīgā redaktore Marta Cerava saka - portāls būtu ieguvējs, ja valstī tiktu izveidots «moderns, digitalizēts un, iespējams, vienots radio un televīzijas audiovizuālo materiālu arhīvs». Tādējādi dažādus ziņu un analītiskos materiālus būtu iespējams regulāri papildināt ar «vēsturisku kontekstu vai papildu izziņas materiāliem».

Kaut arī G. Grūbe uzskata, ka šobrīd arhīva materiālu izmantojums LTV un LR programmā nav pietiekams, LTV esot raidījumu veidotāji, kas veiksmīgi iesaista arhīva saturu programmās - Lilita Eglīte, Mārīte Balode. Viņaprāt, izcils piemērs, kā patlaban sabiedrībai piedāvāt arhīvā esošas vērtības, esot jaunais LTV projekts Teātris.zip.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kādas pērles ir LTV videoarhīvā?

Dziesmusvētki (no 1977. gada)

Rakstnieku plēnums (1988. gada 1.-2. jūnijs)

1990. gada 4. maija Augstākās Padomes sēde

LTV iestudējumi

Rakstnieku, aktieru, režisoru, teātru jubilejas

Bērnu raidījumi

Kultūras darbinieku portreti

Valstiski svarīgu vizīšu atspoguļojumi

Teātra izrāžu, koncertu ieraksti

Vieglās mūzikas zelta fonds
Avots: LTV

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?