Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Neapdomīgie izteikumi Jasinskam maksā amatu

Lai gan Maxima Latvija valdes loceklis Gintars Jasinsks masu medijiem daudz runāja par savu morālo atbildību 21. novembrī Zolitūdē notikušajā traģēdijā, uz Dienas jautājumu, vai kādam no uzņēmuma vadības nevajadzētu atkāpties no amata, atbildēja ar izbrīnā sarauktām uzacīm: kāpēc gan. Saistībā ar Ministru prezidenta demisiju G.

Jasinsks pauda, ka «atkāpjas tie, kas jūtas vainīgi. Mēs nejūtamies nedz politiski, nedz juridiski atbildīgi par notikušo». Šie izteikumi izraisīja asu sabiedrības un arī amatpersonu reakciju, daudz sašutušo bija arī Lietuvā. Rezultātā vakar vakarā Lietuvas mediji paziņoja Maxima Group direktora Mindauga Bagdonaviča lēmumu G. Jasinsku atbrīvot no amata.

Uz G. Jasinska izteikumiem asi reaģēja gan Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš bija noskaņots runāt ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, gan ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), kurš solīja izteikumus pārrunāt ar savu lietuviešu kolēģi Linu Linkeviču. Mikroblogošanas vietnē Twitter ministrs ierakstīja angļu valodā: «Šokējošs un augstprātīgs Maxima Latvija paziņojums, atsakoties uzņemties jelkādu atbildību par traģēdiju Zolitūdē.» Ārlietu ministrija uz pārrunām izsaukusi Lietuvas vēstnieku Latvijā.

Maxima arī norobežojās no jebkādas atbildības par remontdarbiem, kas notika uz lielveikala jumta, jo tas piederot SIA Homburg Zolitūde. G. Jasinsks gan nenoliedza, ka 2012. gada augustā viņa pārstāvētais uzņēmums esot iegādājies īpašumā lielveikala telpas, tomēr ēkas jumts viņiem nepiederot. Iemeslus, kāpēc līdz šim slēpis, ka ir telpu īpašnieks, nevis nomnieks, viņš skaidrošot tikai rakstiski. G. Jasinsks visu atbildību par to, ka lielveikals turpināja strādāt remontdarbu laikā, novēla uz valsts un pašvaldību iestādēm, kas to esot saskaņojušas un atļāvušas.

G. Jasinsks pilnībā noraidīja izskanējušās versijas, ka signalizācijas iemesls varēja būt būvkonstrukciju sašķobīšanās, jo uzstādītā signalizācija reaģējot tikai uz ugunsgrēku. Amatpersona atzina, ka veikalā jau pirms kāda laika esot parādījušās plaisas, taču ēkai esot bijušas būvnieku garantijas un celtnieki esot «šo to pieremontējuši». Attiecībā uz masu mediju pārstāvju neizpratni, kāpēc Maxima vadība komunicē tikai ar preses sekretāru starpniecību un atsakās piedalīties televīzijas un radio tiešraidēs, G. Jasinsks taisnojās, ka nepārzinot latviešu valodu un vairāki žurnālistu jautājumi «neesot pēc adreses». «Traģēdijas naktī man zvanīja tik daudz cilvēku, ka man vienkārši nosēdās mobilais telefons,» tā G. Jasinsks skaidroja, kāpēc nebija sazvanāms tūdaļ pēc traģēdijas.

Maxima bojāgājušo ģimenēm izmaksās kompensāciju - 2000 latu, savukārt bērniem, kuri traģēdijā zaudējuši vienu vai abus vecākus, katru mēnesi tikšot izmaksāta noteikta naudas summa līdz pilngadības sasniegšanai. Uzņēmums gan nepiekrīt Labklājības ministrijas ierosinājumam vajadzīgo naudas summu pārskaitīt Valsts kasē, kas arī veiktu šīs izmaksas. Tikšot dibināts atsevišķs labdarības fonds, un kompensāciju izmaksu koordinēs Maxima darbiniece Dace Grava, kuras tālrunis ir 80002020.

Visiem Zolitūdes lielveikala darbiniekiem līdz 2. decembrim esot piešķirts apmaksāts atvaļinājums, un pēc tam viņi varēšot izvēlēties, kurā veikalā turpināt darbu. Neviens darbinieks bez darba nepalikšot. Uz daudzajiem jautājumiem par Maxima darbinieku darba apstākļiem G. Jasinsks atteicās atbildēt, jo tas neesot tieši saistīts ar notikušo traģēdiju. Viņš arī atteicās skaidrot, vai notikušais ietekmēs iecerētās Akropoles celtniecības plānus.

Sabiedrisko attiecību aģentūra P.R.A.E., kuras klients ir Maxima, pēc G. Jasinska izteikumiem publiskojusi vēstuli Maxima grupas vadībai Lietuvā, kurā norāda: «Uzņēmuma vadības paustie apgalvojumi demonstrē pilnīgu necieņu pret Latvijas sabiedrību - ne tikai tiem cilvēkiem, kuri ir tieši iesaistīti Zolitūdes traģēdijā, bet arī pret ikvienu Latvijas iedzīvotāju.» Ja Maxima vadība nemainīs uzņēmuma pozīciju, P.R.A.E. atteiksies no sadarbības.

Vakar Rīgas pilsētas būvvalde izplatīja paziņojumu, ka aptur lielveikala Maxima celtniecību Imantā. Atbildīgā būvfirma Selva būve sākumā gan noliedza, ka būtu saņēmusi oficiālu paziņojumu, taču pēc tā publicēšanas medijos atzina, ka būvniecība tiešām apturēta. Būvvaldes informācija liecina, ka pārkāpumi ir vairāki, tostarp nav reģistrēti bultskrūvju montāžas savienojumu kvalitātes kontroles rezultāti un nav veikta betona kvalitātes kontrole.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?