Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nepublicēs bin Ladena foto

Osamas bin Ladena pēcnāves fotoattēlu publicēšana var radīt risku Amerikas nacionālajai drošībai, paziņoja ASV prezidents Baraks Obama, pamatojot, kāpēc plašsaziņas līdzekļi joprojām nav tikuši pie bildēm, kurās redzams pasaulē meklētākā terorista līķis. «Mums ir svarīgi nodrošināt, lai ļoti izteiksmīgās fotogrāfijas, kur redzams kāds, kas sašauts galvā, neklejotu apkārt kā pamudinājums uz papildu vardarbību, kā propagandas līdzeklis,» B. Obama trešdien sacīja intervijā populārajam televīzijas raidījumam 60 minūtes. «Mēs neizrādām šīs lietas kā trofejas.»

Kopš svētdienas, kad B. Obama īpašā uzrunā amerikāņiem paziņoja par O. bin Ladena nogalināšanu slepenā militārajā operācijā Pakistānas ziemeļos, sazvērestību teoriju piekritēji pauduši uzskatu, ka patiesībā bēdīgi slavenais terorists nav beigts, jo ASV valdība to nevar pierādīt ar viņa pēcnāves attēliem. «Nav šaubu, ka O. bin Ladens ir miris,» uz šiem apgalvojumiem atbild B. Obama. «Mēs neuzskatām, ka fotogrāfiju publicēšana kaut ko mainīs. Būs cilvēki, kas to [O. bin Ladena nāves faktu] noliegs. Bet fakts ir tāds, ka jūs nekad vairs neredzēsiet O. bin Ladenu staigājam pa šo zemi.»

Baltā nama saimnieka lēmums izraisījis dažādu reakciju ASV politiskajās aprindās. Republikāņu senators Lindsijs Greiems uzskata, ka prezidents rīkojas nepareizi. «Es zinu, ka O. bin Ladens ir miris, bet labākais veids, kā aizsargāt mūsu intereses ārvalstīs, ir pierādīt faktu pārējai pasaulei. Es baidos, ka prezidenta B. Obamas lēmums nevajadzīgi paildzinās šīs debates,» domā L. Greiems.

Ietekmīgais demokrātu kongresmenis Stenijs Hoijers atbalsta sava partijas biedra B. Obamas viedokli. «Manuprāt, publicējot attēlus ar kādu, kurš ticis nogalināts, netiktu panākts gals [runām, kas apšauba O. bin Ladena nāvi],» S. Hoijeru citē CNN.

Bija vai nebija apšaude?

Tomēr aizvien lielākas kaislības uzbango ap jautājumu, cik likumīga bija amerikāņu militārā operācija, kuras laikā tika nogalināts O. bin Ladens un vēl četri cilvēki. Sākotnēji ASV prezidenta administrācija apgalvoja, ka operācijas laikā notikusi apšaude, tomēr vēlāk avoti ASV valdībā informēja, ka O. bin Ladens nav bijis apbruņots.

Laikraksts The New York Times, atsaucoties uz kādu prezidenta administrācijai tuvu stāvošu amatpersonu, raksta, ka specvienības reida sākumā karavīru virzienā raidīts tikai viens šāviens.

Ziņu aģentūra Reuters apgalvo, ka tās rīcība esot nonākuši fotoattēli, kas uzņemti aptuveni stundu pēc iebrukuma O. bin Ladena slēptuvē, un tajos redzami trīs vīrieši, kas guļ lielā asiņu peļķē, bet viņu tuvumā nav manāmi ieroči.

ASV Kongresa Pārstāvju palātas deputāts Ādams Smits pēc sarunas ar izlūkdienestu un drošības iestāžu vadītājiem paziņoja, ka specvienība esot nokļuvusi ugunslīnijā. «Viņi ieradās naktī. Bija tumšs. Visapkārt pārvietojās cilvēki. Uz karavīriem šāva, domāju, ka vairāk nekā viens cilvēks,» stāsta Ā. Smits. «Teritorijā tika atrasti ieroči. Viss notika strauji, karavīri jutās apdraudēti un atbilstoši reaģēja.»

Savukārt ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders uzskata, ka neapbruņotā O. bin Ladena noslepkavošana nav pretlikumīga, jo terorists bija militārs mērķis. «Tā ir attaisnojama kā nacionālās pašaizsardzības rīcība,» apgalvo Ē. Holders. «Tā bija nogalini vai notver tipa misija. Viņš nevēlējās padoties.»

Klintone noklusina bažas

Operācija, kas notika Pakistānas pilsētā Abotābādā, radījusi bažas par Vašingtonas un Islāmābādas attiecībām, jo amerikāņi rīkojās bez Pakistānas valdības ziņas, tā nepārprotami signalizējot, ka neuzticas savam sabiedrotajam.

Tomēr ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone ceturtdien mēģināja izgaiņāt aizdomas. «Jūs zināt, ka šīs ne vienmēr ir vienkāršas attiecības,» sacīja H. Klintone. «Bet, no otras puses, tās ir izdevīgas abām valstīm, tāpēc mēs turpināsim sadarboties.»

Daudzas balsis Vašingtonā ir aicinājušas ASV pārtraukt miljardiem dolāru vērto humāno un militāro palīdzību Pakistānai.

Ikdienišķa misija

Lai gan oficiāli tas nav paziņots, vairākums militāro ekspertu uzskata, ka vairākus mēnešus plānoto, bet tikai 40 minūtes ilgušo operāciju, kuras laikā tika ieņemta trīs stāvus augstā ēka, kurā slēpās O. bin Ladens, izpildīja ASV Jūras spēku elites vienības SEAL slavenā 6. brigāde, kurai šāda līmeņa misijas ir ikdiena.

Šī vienība ietilpst ASV bruņoto spēku Apvienotās īpašo uzdevumu pavēlniecības (JSOC) sastāvā. JSOC pamatuzdevums ir īpaši slepenu militāro operāciju izpilde visā pasaulē. Par SEAL un pretterorisma vienības Delta Force operācijām informācija plašākai sabiedrībai ir pieejama, taču par lielāko daļu JSOC misiju neviens tā arī nekad neko neuzzinās, raksta National Journal. Pēdējos gados JSOC karavīri pārsvarā darbojušies Pakistānas ziemeļu reģionos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?