Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nesteigs ar pārmaiņām sešgadnieku mācībās

Sešus gadus vecs bērns grib mācīties. Viņš grib izzināt apkārtni. Ar prieku mācās lasīt. Viņš grib rakstīt, lai arī ar laiku dažam šī interese mazinās, jo rakstīšana prasa lielu pacietību. Šādus secinājumus speciālisti guvuši, izmēģinot jauno sešgadnieku mācību programmu. Eksperimenta gads ir noslēdzies, un speciālisti norāda, ka to pēc vairāku priekšdarbu veikšanas varētu ieviest visās skolās un bērnudārzos. Tiesa, no izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) Dienai teiktā var secināt, ka tas varētu notikt ne agrāk kā 2013. gadā un arī tad tā nebūtu obligāta visiem sešgadniekiem.

Jau līdz šim piecgadīgajiem un sešgadīgajiem bērniem ir jāiziet pirmsskolas mācības, bet jaunajā programmā apvienoti elementi gan no līdzšinējās programmas, gan 1. klases. Esot mainīts veids, kā bērni tiek mācīti, proti, izveidota integrēta mācību programma. Tas nozīmē, ka nav jāiekļaujas noteiktu priekšmetu rāmjos un visas nodarbības jāpavada skolas solā, bet nepieciešamās zināšanas, prasmes un attieksmes var apgūt radošākā mācību procesā, proti, rotaļnodarbībās. Programma tika izmēģināta 22 skolās un bērnudārzos gan pilsētās, gan laukos. Projekts esot pierādījis, ka programmu var apgūt gan skolās, gan bērnudārzos, tātad tajā vidē, kas jau pašlaik ir pielāgota sešgadnieku vajadzībām. Skolas, kas piedalījās izmēģinājumā, tika pie jauniem mācību līdzekļiem, arī datora un interaktīvās tāfeles. Interaktīvā tāfele esot labs sešgadnieku «lipeklis», jo tā tiešām piesaistījusi bērnu uzmanību. Projektā piesaistītā eksperte LU asociētā profesore Ineta Tunne stāsta, ka jaunajā programmā visiem bērniem neprasa sasniegt vienus un tos pašus rezultātus, bet gan nodrošina individuālāku pieeju.

Tas gan nenozīmējot, ka programma ir bez trūkumiem. Eksperti ieteikuši programmu vēl pamainīt, esot arī jāstrādā ar metodiku, skolotāju tālākizglītību un jauno pedagogu sagatavošanu. R. Broks nenoraida iespēju, ka no 2013. gada rudens programmu varētu ieviest Latvijas skolās un bērnudārzos, taču vairākkārt Dienai uzsver, ka tas nevarot notikt «ar rīkojumu», jo bērni ir ļoti dažādi. Piemēram, esot pierādījies, ka ir atšķirība starp bērniem, kuri dzimuši pavasarī un rudenī. Eksperti arī saka, ka viens no argumentiem, kāpēc izgāzās vairāk nekā pirms 20 gadiem sāktā reforma, kad 1. klasē bērni sāka mācīties no sešu gadu vecuma, arī esot bijusi normatīvā pieeja un tas, ka bijis jādara «visiem un uzreiz».

Joprojām ir atklāts jautājums, vai ar laiku sešgadnieku mācību programma nevarētu kļūt par 1. klases saturu. Atbildīgā Valsts izglītības satura centra (VISC) speciāliste Ineta Upeniece norāda - ja tiks pieņemts šāds politisks lēmums, visi priekšnosacījumi no VISC puses tam tiks nodrošināti. Savukārt R. Broks uzskata, ka par šo jautājumu spriest ir pāragri. Iepriekš intervijā Dienai viņš solīja, ka tas tiks pārrunāts arī augustā notiekošajās pedagogu konferencēs, jo mācīšanās 1. klasē no sešu gadu vecuma ir viena no iespējām, kā par gadu paātrināt skolas gaitu beigšanu. Tagad R. Broks saka, ka esot uzrunājis pedagogus, «pašās konferencēs man cilvēki neko atbildējuši nav», bet diskusija pedagogu starpā notiekot.

Bērni, kuri pabeiguši izmēģināto programmu un nu jau ir septiņgadnieki, nonāks 1. klasē. Tie, kuri šo programmu apguva skolā, visi turpat arī mācīsies, bet tie, kuri mācījās bērnudārzā, tagad izklīdīs pa dažādām skolām. I. Upeniece stāsta, ka plānots sekot līdzi, kā bērniem veicas 1. klasē. Varot būt dažādi - varbūt šie bērni rakstīs un lasīs labāk nekā citi pirmklasnieki, bet varot arī būt, ka kādam jau pa vasaru daudz kas ir aizmirsies. Ja kādam no bērniem veiksies ļoti labi, viņu arī varot pārcelt 2. klasē. Jau šogad pirmsskolas izglītības iestādes varēs iegādāties jaunus mācību līdzekļus - pašvaldībām kopumā šim mērķim piešķirts pusmiljons latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?