Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nevienu nost nežmiedzam

Zirgu draugu klubiņam, Harija Potera faniem, austrumu cīņu tīkotājiem, jaunajiem skautiem, reālo piedzīvojumu meklētājiem. Vasaras nometņu raibais piedāvājums spēj izdabāt teju ikviena bērna iegribai. Daudz grūtāk tajos ir atrast atbildi uz vecākiem būtisku jautājumu - cik droši šajās rokās būs atstāt savu lolojumu? Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Inta Kraskeviča par drošību iesaka pārliecināties datubāzē www.nometnes.gov.lv, kur redzams, vai nometne ir legāla.

Otrs variants ir uzticēties reklāmai «no mutes mutē» un informāciju par nometnēm ievākt vecāku iecienītos forumos. Visvairāk šobrīd tur apspriež Mirandas nometnes, kas bērnos izraisot sajūsmu. Vecākiem pret tām gan ir daži iebildumi, galvenokārt par tīrības ievērošanu, tomēr šķiet, ka savu atvašu sajūsmas priekšā viņi kļūst bezspēcīgi. Atverot izslavēto nometņu mājaslapu, paveras vairāk nekā 20 piedāvājumu, pārsvarā populāru filmu un grāmatu faniem. Viena no tām ir arī improvizēta izdzīvošanas nometne pretrunīgi vērtētās grāmatas Bada spēles cienītājiem, kuras aktivitātēs ietilpst arī manikīrs un kāju vaksācija. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) gan mierina, ka pērn veiktajā pārbaudē nekādus pārkāpumus tur nekonstatēja.

Jāpārbauda dokumenti

Nolūkoto nometni vecāks var uzskatīt par legālu, ja tās vadītāja rīcībā ir Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta (VUGD) un Veselības inspekcijas atzinumi par norises vietas piemērotību un ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs reģistrēts Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), stāsta I. Kraskeviča. Savukārt rīkotājam ir jābūt derīgai nometnes vadītāja apliecībai. Par visu minēto informāciju var pārliecināties mājaslapā www.nometnes.gov.lv. «Reģistrētās nometnes tiek uzskatītas par legālām, jo tādā veidā mūsu organizācijai tiek sniegta informācija par norisi, kas ir obligāta prasība. Ja nometņu vadītājam apliecība nav spēkā vai beidzies tās termiņš, reģistrēt nometni nebūs iespējams,» stāsta I. Kraskeviča.

Iemēģinot nometņu drošības pārbaudi, Diena secina, ka jāzina precīza informācija, lai meklētājs atpazītu konkrēto nometni un rīkotāju. Piemēram, mēģinājums atrast ko vairāk par portālā ss.lv reklamēto nometni Daugmalē, kuru rīko SIA Divas peles, beidzas neveiksmīgi - nekas nav atrasts. Piezvanot uz sludinājumā norādīto numuru, nometnes rīkotāja stāsta, ka nepieciešamie dokumenti šobrīd tiek kārtoti. Taču portālā es varot pārliecināties, ka iepriekšējos gados viss bijis kārtībā un vadītājas apliecība ir derīga. Izrādās, ka meklētājā jāieraksta precīzs nometnes nosaukums Leģenda par Daugmales zeltu, jo kontaktinformācija netiek atpazīta.

Pretrunīgu informāciju iegūstu, kad uzdodos par māti, kura vēlas vasarā sūtīt savu bērnu uz austrumu cīņu nometni Atklāj sevi. Pirms zvana organizatoram Kasparam Meļņikonim ielūkojos datubāzē un secinu, ka nometne nav reģistrēta un vadītāja apliecības termiņš beidzies. To mums apstiprina arī I. Kraskeviča, kura K. Meļņikoni apliecības atjaunošanas kursos manījusi neesot, tomēr teorētiski pagūt vēl varot. Sarunā ar potenciālo klientu nometnes vadītājs apgalvo pretējo - ar dokumentiem viss esot kārtībā, jo PVD viņus «īpaši mīl pārbaudīt».

Manikīrs un atspalvošana

«Nevienu nost negalinām,» jautri atbild Mirandas nometņu rīkotāja Lolita Osipova, kad zvanu kā māte, kura vēlas uzzināt, kas notiek grāmatas Bada spēles fanu improvizētajā izdzīvošanas nometnē. Pusaudžu auditorijā iecienītais fantastikas romāns stāsta par kādas valsts valdības rīkotu spēli uz dzīvību un nāvi, kurā pusaudži dažādos veidos nogalina cits citu, līdz izdzīvo pēdējais. «Viena no visepiskākajām, labākajām un aktīvākajam nometnēm, kur esmu bijis. Viss nodarbību pielīdzinājums grāmatai bija vienkārši ideāls,» nometnes mājaslapā publicēta 16 gadu vecā Rolanda atsauksme. Arī L. Osipova stāsta, ka viss esot veidots ļoti līdzīgi grāmatai. Piemēram, pirmajā nometnes dienā dalībnieki, tajā skaitā puiši, «cits citam taisa manikīru un atspalvo kājas», jo arī grāmatā jauniešus pirms liktenīgās spēles saposa. Ieroči, ar kuriem notiek treniņi, izskatās gluži īsti, tomēr tie ir apvilkti ar putuplastu. Izšķirošā spēle pēdējā nometnes naktī notiek peintbola laukumā, un uzvarētājs iegūstot pārtiku gadam. VBTAI pārstāve Inga Millere stāsta, ka pērn tur veica pārbaudi un pārkāpumus nekonstatēja.

Kad ar L.Osipovu pēcāk runāju kā Dienas žurnāliste, viņa stāsta, ka pērn Mirandas nometnēs piedalījās 800 bērnu. «Mēs vienkārši rīkojam tādas nometnes, kādas bērniem patīk,» par savu veiksmes atslēgu spriež L. Osipova. Dažādos forumos var lasīt, ka bērni par šīm nometnēm ir sajūsmā. Vecāki gan vēlētos lielāku tīrību. Kāda māte www.calis.lv pārējo satraukumu par higiēnas neievērošanu padara mazsvarīgu: «Dušā bijis tikai pāris reizes, kad kāds no pieaugušajiem licis. Mājās viņš var krist histērijā par mazāko netīrumu. Man šķiet, ka super, ja bija TIK interesanti, ka pat manējam nebija laika pievērsties kam tādam.» Piedāvājuma klāstā atrodamas arī filmas Krēsla, Harija Potera, Toma un Džerija, Simpsonu, kā arī citu bērnu un jauniešu vidū iecienītu tēlu nometnes. Uz jautājumu, vai visu šo preču zīmju izmantošana komerciāla labuma gūšanai ir saskaņota, L. Osipova atbild apstiprinoši: «Esam informējuši Harija Potera pārstāvjus. Arī Bada spēļu logo izmantošana ir saskaņota. Līdz šim naudu neviens nav prasījis.» Pret varoņu izmantošanu iebildumu nevienam neesot bijis, jo nometnes kvalificējas kā fanu pasākumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas vecākiem jānoskaidro par nometni?

Legāli rīkotā nometnē tās organizētājiem būs Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta un Veselības inspekcijas atzinumi par norises vietas piemērotību. Tāpat ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam jābūt reģistrētam Pārtikas un veterinārajā dienestā. Savukārt nometnes vadītājam nepieciešama derīga apliecība. Par to visu var pārliecināties portālā www.nometnes.gov.lv. Sūtot bērnu uz nometni, ar tās rīkotājiem jāslēdz līgums.

Pārkāpumu mazāk

Pērn Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija veica 26 nometņu pārbaudes, kopumā konstatējot 13 pārkāpumus. Līgumi ar vecākiem nebija trīs gadījumos, divās pārbaudēs nevarēja uzrādīt bērnu medicīniskās kartes, tikpat lielā skaitā gaidījumu trūka līgumu ar ārstniecības personu, sešās vietās nebija redzami izvietota nepieciešamā informācija. Pārkāpumu skaitam ir tendence samazināties, jo, nokārtojot nepieciešamo dokumentāciju, nometnes vadītājs sadala atbildību.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?