Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Nezāles neiznīkst

Kad tu nespēsi ne dziedāt ne raudāt/ Kad tu nespēsi vairs it nekā/ Pār debesīm, zemi tu klusēsi/ Tas būs tavā dzimtā valodā… šie vārdi no Jāņa Groduma dziedātās leģendārās Dzimtās valodas ieskanējās mūziķa pēdējā mūža dienā, kad viņa dzīvesbiedre Elita Patmalniece skumji pavēstīja, ka Jānis vairs nerunājot un arī ciešanas neizjūtot… Vēl pirms dažām dienām bijis priecīgs, saņemot dzimšanas dienas apsveikumus un laba novēlējumus.

Groģis bija ne vien Līvu pamats, lepnums un sirdsapziņa, bet arī Liepājas un visa latviešu roka simbols. Ja būtu roka ministra amats, tajā noteikti tiktu iecelts Grodums. Viņš pats savu vērtību apzinājās un vienmēr teica, ka Līvi bez viņa nebūtu nekādi Līvi. Tieši Jāņa dziedātās bija tās Līvu dziesmas, kas kļuva vispopulārākās astoņdesmitajos gados, kad Līvu galvenais solists vēl bija Aivars Brīze. Laiki un Līvu dalībnieki mainījās, bet Grodums ar savu basģitāru palika, turklāt pamanījās nodziedāt pašas spilgtākās dziesmas savā ķērcošajā balsī. Par Līviem raksturīgo piedziedājumu kori mēdza teikt, ka tajā dzirdams Grodums un vēl «tie citi». Kad dziesma Vairogi 2002. gada izlasei Gold tika ierakstīta bez viņa, Grodums ņirgājās un teica, ka tik saldi kā tajā dziesmā Līvu koris nemaz nedrīkst skanēt. Kad Dzimtā valoda tika parādīta televīzijas raidījumā Varavīksne, tā vadītājs Aldis Ermanbriks saņēma kaudzēm gan sajūsmas pilnu, gan arī ārkārtīgi neapmierinātu vēstuļu, jo daudziem dziedāšana tādā balsī šķita nepieņemama, bet tieši šis raupjums vienai no Latvijas atmodas laika himnām piešķīra garšu, raksturu un spēku. Grodumam vienmēr patika atcerēties, ka tolaik vienīgās popularitātes rādītājas - Mikrofona aptaujas - 1986. gada noslēguma koncertā Dzimto valodu gribēja nogāzt no uzvarētājas troņa, mēģinot diskvalificēt un pierunāt otrās vietas ieguvēju Imantu Kalniņu būt pirmajam, bet cienījamais komponists no šīs negodīgās spēles atteicās. Esot bijis plāns Groduma mikrofonu Dzimtās valodas dziedāšanas laikā izslēgt un vietā atskaņot «daudz daiļāko balsu īpašniekus» Gunti Veitu un Igo, bet arī šis plāns izgāzās. Grodums ar Līviem un kolēģa Ainara Virgas sacerēto Dzimto valodu svinēja uzvaru, viņa dziedātā Vecgada dziesma jeb Eglīte bija trešā.

Kā par sevi patika teikt Groģim pašam: nezāles neiznīkst. Vēl pēc traģiskās autoavārijas, kad Ainara Virgas vadītā mašīna apmeta vairākus kūleņus un bojā gāja Dainis Virga un Juris Jakovļevs, bet priekšā sēdošais Grodums tika cauri ar niecīgām skrambām, šķita, ka viņu kāds sargā un dod daudz spēka cīņā ar skarbākajiem dzīves pārbaudījumiem. Neilgi pirms nokļūšanas slimnīcā Jānis ar savu jaunizveidoto grupu vēl uzstājās Liepājas Fontaine Fire Bar, un uz skatuves viņš bijis sev raksturīgā sīkstuma pilns, dziedot gan Līvu, gan pasaules roka klasiku. Jau vairākus gadus Jānim Grodumam bija iecere ierakstīt soloalbumu, kā viņš teica pats, Džo Kokera stilā. Bet tā nu ir sanācis, ka pēdējā plaši izskanējusī dziesma ar viņa balsi ir Nāk nakts no Jenny May pagājušā gada latviešu popmūzikas klasikas kaverversiju albuma.

Jānis Grodums nekad nav bijis galvenais Līvu dziesmu autors kvantitātes ziņā, bet viņa sacerētās dziesmas Rožu laukums, Bailes par ziņģi, Pārāk maz, Dzejnieks, Līviskā ziņģe, kā arī Ziņģe par bailēm, ko par hitu padarīja cita Liepājas grupa Credo, veido Līvu un latviešu roka zelta klasiku. Un Grodums pats to vienmēr zināja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?