Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Nodokļu maksātāji garantē pilnu aprūpi

Mobilā brigāde ir ātrākā palīdzība cilvēkiem, kuri lielajā aukstumā palikuši uz ielas vai mitinās neapkurinātās telpās. Trīs brigādes darbinieki atsaucas uz iedzīvotāju zvaniem, brauc uz izsaukumiem un palīdz nokļūt patversmē. Pašvaldības iestādē - Rīgas patversmē Maskavas ielā 208 - ap pusdienlaiku ir patukšs. Patversmē palikuši tikai tie, kuriem ir veselības traucējumi. Visbiežāk pa dienu bezpajumtnieki dodas uz dienas centru.

Kad sals ir -10, ļaudis darbspējīgā vecumā var uzturēties patversmē, doties uz kopējo atpūtas telpu, skatīties TV un dzert tēju. Grāmatas patversmei piegādā no pilsētas bibliotēkas. Dienas laikā guļamistabu sakopj un dezinficē apkopējas, kuru alga ir nedaudz virs minimālās.

«Ceļi, kā nonāk līdz patversmei, ir daudzi, bet atpakaļ - kā Bībelē teikts - šaurs un ved caur sevis pārvarēšanu. Neviens nav pasargāts no nonākšanas patversmē,» desmit gadu pieredze direktores amatā ļauj Dagnijai Kamerovskai pieņemt skarbo realitāti. 90. gados patversmē nonāca dzīvokļu zaudētāji mākleru afēru dēļ, tagad - neatmaksāto parādu, sociālo neprasmju un naudas grūtību dēļ. Tādu klaidoņu, kas dodas pasaulē bez saistībām un dzīvesvietas pēc paša pārliecības, Latvijā esot maz. «Ir bijis tā, ka trīs cilvēki izlēma dzīvot teltī,» stāsta direktore. «Kad vienam apsala kājas, tad gan abi pārējie sarosījās un atlikušo ziemu pārziemoja patversmē.»

Ierodoties labi aprīkotajā, tīrajā patversmē, ikviens klients saņem norīkojumu uz tuberkulozes pārbaudi. Jaunpienākušie tiek atutoti un izmitināti izolatorā. Ja analīzes ir negatīvas, patvēruma meklētājam tiek ierādīta gulta kopējā guļamistabā. Patversmē var uzturēties pusgadu. Te strādā medmāsa, dienas centrā - ārsts. Cilvēkam piešķir gultas vietu, segas, dvieli, tiek izsniegtas brokastis (tēja, maize, biezputra vai salāti) un vakariņas (tēja, maize, zupa). Svētkos - īpašs mielasts. Ar katru individuāli strādā sociālais darbinieks. Patversmes guļamistaba pa dienu tiek vēdināta, uzkopta, bet, kā norāda direktore, sastāvējušos, savalkāto drēbju pelējuma smaku izdabūt ārā ir gandrīz neiespējami. Pie durvīm atgādinājums «mazgāt rokas un sekot, lai vismaz pirms ēšanas tās ir nomazgātas». Piesprausts lūgums nesmēķēt guļamistabā, jo, kā stāsta direktore, bieži iemītnieki izturas pārgalvīgi un pat bezkaunīgi, gluži kā nerātni bērni: kamēr patversmes aprūpētāji nemana, iesien auklā šņabja pudeles, salauž tualetēm durvis, izlietnes, grīdas mazgājamo līdzekli izlieto zeķu mazgāšanai. «Palīdzam tiem, kam grūti, bet brīžiem jāizvērtē, vai neauklējamies par daudz,» rezumē direktore. Patversmē nonākušie var dabūt arī iedzīvotāju saziedoto apģērbu. Visvairāk esot nepieciešama liela izmēra vīriešu veļa, apģērbi un apavi.

Visās Rīgas domes līdzfinansētajās nakts patversmēs kopumā ir 787 vietas. Salīdzinot ar pagājušā gada februāri, patversmju apmeklētāju skaits šogad pieaudzis par 7,5%, ziņo LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?