Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nogurušais Merilins Mensons

Solīts kā šokējošākais un provokatīvākais šovs, Merilina Mensona koncerts tomēr atstāja vilšanās izjūtu un uzdeva jautājumu - kas gan noticis ar agrāk tik krāšņo, ekscentrisko un dinamisko mākslinieku? «Kaut kā ļoti pietrūka,» - visbiežāk dzirdētais komentārs pēc Mensona koncerta Arēnā Rīga 15.

novembrī, kas zinātāju starpā novērtēts kā vājākais Baltijas valstīs (iepriekš mākslinieks uzstājās gan Tallinā, gan Viļņā). Neatbildēts palika arī jautājums - vai uz skatuves bija populārās mūzikas ikona Merilins Mensons vai tomēr Braiens Hjū Vorners, kurš izmisīgi centās iejusties šokrokera ādā.

Publika mīl hitus

Rīgā Mensons ar pavadošo grupu ieradās jaunākā albuma The High End of Low turnejā, tomēr šā albuma dziesmas nebija koncerta dominante. Pustumsā, dūmiem apvīts, Mensons, veikli ņirbinot pie pirkstiem piestiprinātus lāzerstaru lukturīšus, koncertu atklāja ar apzinātu reveransu savam ilglaicīgajam biedram Tvigijam Ramiresam, kurš tikai nesen atgriezās līdzgaitnieka statusā. Pirmās skanēja tieši agrākā basģitārista, tagad ģitārista sacerētās dziesmas no 2000.gada albuma Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death), tikai pēcāk pievēršoties jaunākajiem sacerējumiem. Varbūt tā arī bija pareizā stratēģija - publika krietni līksmāk un atsaucīgāk uztvēra agrāko laiku hitus, jo īpaši The Dope Show un grupas Eurythmics dziesmu Sweet Dreams (Are Made of This). Koncerta muzikālo karkasu noturēja tieši pazīstamās melodijas. «We're all stars now in the dope show» - gaismas ķermeņu mesto ēnu izgaismotajam Merilinam Mensonam pusizrunājot, pusčukstus izkliedzot šos vārdus, pūlis sajūsmināti lēkāja un dziedāja līdzi. Krietni mazāka atsaucība ap 7000 galvu plašajā publikā bija vērojama, kad skanēja Mensona pēdējā albuma dziesmas. Jāatzīst, jaunais albums jau pēc tā iznākšanas tika vērtēts pretrunīgi - sajūsmai par mākslinieka atgriešanos pie monolītuma un vienkāršības citi pretī lika šķendēšanos par pašplaģiātismu un jaunu ideju trūkumu.

Citā dimensijā

Šī turneja, salīdzinot ar iepriekšējām, jādēvē par krietni askētiskāku. Lai arī dominēja scenogrāfiskās krāsu un gaismu spēles, kas blīvi atšķaidītas ar stroboskopa zibšņiem, tomēr pietrūka iepriekš raksturīgā episkuma un grandiozuma. Nekādu krāšņu tērpu un butaforiju, to vietā Mensons mainīja tikai cepures. Kontroversālākais moments - dziesmas Pretty as Swastika izpildīšanas laikā dziedātājs ap pleciem kā apmetni uzklāja Latvijas karogu, kas drīz vien drastiski tika vicināts pa gaisu un ielidoja skatītāju pūlī. Ja šāds precedents notiktu citā koncertā, cita mākslinieka izpildījumā, iespējams, sekotu skandāls. Mensona gadījumā izbrīna nav - arī pārējie jociņi, kā spļaušana publikā, tuvāk stāvošo fanu aplaistīšana, ir ierasts viņa šova elements. Tikai šoreiz pats mākslinieks šķita ne īsti savā ādā. Pat Mensona nokāpšanai pie faniem trūka ekspresivitātes. Abi ģitāristi Ramiress un Endijs Džerolds uz skatuves atradās gandrīz vai citā dimensijā, savās paralēlajās pasaulēs. Iespējams, vainojams apmulsums tehnisko ķibeļu dēļ - sākotnēji mikrofoni tika mētāti šova dēļ, savukārt tad, kad jau piektais vai sestais mikrofons atteicās sadarboties, Mensons kļuva pavisam nikns, un tehniskā personāla virzienā tika raidītas neskaitāmas necenzētas frāzes. Tiesa gan, komunikācijā ar publiku mūziķis, kas vienmēr izcēlies ar rupju lamāšanos, bija negaidīti pieklājīgs un lielākoties ironizēja par visu notiekošo. Iespējams, tas arī bija koncerta apmeklētāju lielākais pārsteigums - šokējoša rokera vietā ieraudzīt emocionālu un nedaudz nogurušu cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?