Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Nosaukti Swedbank balvas kandidāti

Swedbank un Igaunijas mākslas muzejs KUMU paziņojis to mākslinieku vārdus, kas pretendē uz piekto Swedbank mākslas balvu. No Latvijas par balvu cīnīsies Voldemārs Johansons, balvai nominēti - igauņu mākslinieks Teniss Sādoja, lietuvietis Jons Gasiūns, Krievijas pārstāvis Viktors Alimpijevs un zviedrs Magnuss Vallins.

«Latvijā konkurence bija nopietna,» izvēli komentē žūrijas locekle Laima Slava, minot, ka sīvākais V.Johansona konkurents bijis Krišs Salmanis. «Taču Johansons atkal parādījis īpašu tehnoloģisku pieeju, kas reizē ir arī tēlaina. To grūti nenovērtēt, viņam ir lielas perspektīvas. Viņš strādā ar it kā netveramām lietām - skaņu, piemēram, bet dara to labi.»

V.Johansons bankas laikmetīgās mākslas balvai izvirzīts par personālizstādi Varavīksne tumsas valstībā, kas šogad risinājās Karostā, un projektu Gaisa straumes, kas pērn un aizpērn eksponēts Rīgā, Liepājā un Dortmundē. Rīdzinieki, iespējams, atcerēsies arī V.Johansona darbu Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla metu konkursā. Hāgas Sonoloģijas institūtā studējošais mākslinieks, kas darbos daudz izmanto medijus un skaņu mākslu, 2008.gadā kopā ar mākslinieku Kristapu Ģelzi un arhitekti Ilzi Miķelsoni uzvarēja konkursā, piedāvājot projektu Vēstures taktīla. Pašlaik mākslinieks piedaloties Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta projektā Mākslu un datorzinātnes mijiedarbes pētījumi, pētot haosa teorijas izmantojumu mūzikā. V.Johansona darbiem raksturīgi tiekties savienot dabas motīvus un zinātnes sasniegumus, radot vizuāli efektīgus un cilvēka maņas fascinējošus darbus. Varavīksne tumsas valstībā, piemēram, piedāvāja gaismas un skaņas instalāciju, kas balstījās cilvēka acs uztveres īpatnībās - jutībā uz noteikta garuma elektromagnētiskā viļņu spektra daļu, skatot to varavīksnes krāsu spektrā. Savukārt Gaisa straumes izmantoja ūdens svārstībās tehnoloģiju pārvērstu vēja skaņu, lai stāstītu par globālās sasilšanas radītajiem draudiem - aizvien postošākām vētrām.

Kandidātus balvai izvirza ekspertu komisija katrā valstī. Latvijas pārstāvi izvēlējās Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Eduards Kļaviņš, mākslas zinātniece Laima Slava, kritiķe un žurnāla Fotokvartāls galvenā redaktore Alise Tīfentāle, kritiķe Anda Kļaviņa, Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un centra speciāliste Ieva Astahovska. Uz izvirzīšanu balvai pretendēja arī Kristīne Alksne, Jānis Avotiņš, Andris Eglītis, Ieva Epnere, Romāns Korovins, Leonards Laganovskis un Krišs Salmanis.

Swedbank mākslas balva (EUR 10 000) tiek piešķirta laikmetīgās mākslas pārstāvim, darbos vērtējot inovāciju un uztveramību plašā kultūras telpā. Kopš pagājušā gada uz balvu pretendē ne vien Baltijas valstu, bet arī Zviedrijas un Krievijas mākslinieki. 2004.gadā balvu izcīnīja Gints Gabrāns, savukārt pērn - Miks Mitrēvics. Gada beigās kandidātu izstāde un apbalvošana notiks Rīgas mākslas telpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?