Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ogres novadā, visticamāk, sāksies citi laiki

«Varbūt ir vajadzīgs mazs spēriens, lai cilvēks saņemtos likt nākamo soli un būtu gatavs jauniem izaicinājumiem,» sacīja Ogres Mūzikas skolas direktors Artūrs Mangulis (LZP). Viņš cienot Ogres novada priekšsēdētāju Edvīnu Bartkeviču kā cilvēku, ar kuru kopā līdz šim strādāja arī koalīcijā. Taču otrdien domes sēdē A.

Mangulis balsos par neuzticības izteikšanu ilggadējam pašvaldības vadītājam un piekritīs E. Bartkeviča vietā ieņemt arī mēra amatu, ja piedāvājumu saņems. Ogrē kaut kam ir jāmainās, jo pašvaldībā iestājusies rutīna, šaurā lokā sagatavoto lēmumu pamatojums vairs nav skaidrs pat koalīcijas deputātiem, atzina vairāki domnieki.

Dienu pirms balsojuma bija iespaids, ka otrdien lielajā Ogres novadā sāksies citi laiki. Pārmaiņas kļuva iespējamas pēc tam, kad priekšsēdētāju E. Bartkeviču atstāja divi līdzšinējie sabiedrotie Andrejs Ceplītis un Ineta Tamane no paša vadītās partijas Ogres novadam. Iesniegumu par neuzticību mēram vēl parakstīja pieci Visu Latvijai!-TB/LNNK un Latvijas Zemnieku savienības deputāti, viens no diviem Latvijas Zaļās partijas deputātiem, pa vienam no partijas Apvienība Iedzīvotāji un Saskaņas centra. Tas, ka politiskie spēki iekšēji nav vienoti attieksmē pret šo lēmuma projektu, liecina, ka jaunās koalīcijas robežas būs diezgan neskaidras. Lai mēra nomaiņa notiktu, to atklātā balsojumā jāatbalsta deviņiem deputātiem.

Pārāk daudz amatu

Ogres novadā dzīvo vairāk nekā 37 000 iedzīvotāju. Domē ir 17 deputātu, bet lauku teritoriju tajā pārstāv tikai viens no viņiem - Ķeipenes pamatskolas direktors Māris Siliņš. Iespējamā varas maiņa Ogres novadā nebūtu salīdzināma ar pašvaldības vadītāju gāšanu citās pašvaldībās, jo runa ir par ļoti pieredzējušu vietējo līderi, kurš domē strādā 20 gadu. Izņemot neilgu periodu, pārējo laiku viņš arī vadījis pašvaldību. E. Bartkevičs daudzus gadus bija arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētāja vietnieks un darbojies Eiropas Savienības Reģionu komitejā. Atrašanās pašvaldības vadībā tik ilgi ir galvenais iemesls vadības maiņai, uz ko norādīja mēra oponents - Visu Latvijai!-TB/LNNK valdes loceklis Egīls Helmanis. Ar teikto, ka ir vajadzīgs kāds spēriens, A. Mangulis bija domājis iespējas, kādas E. Bartkevičam varētu pavērt aiziešana no amata - pagājušās nedēļas nogalē viņš parakstīja sadarbības līgumu ar Vienotību un, visticamāk, kandidēs no tās saraksta Saeimas vēlēšanās.

Ja Ogres novada domes deputāti otrdien nobalsos par E. Bartkeviča atbrīvošanu, tas nebūs pirmais amats, ko viņš zaudēs pēdējā gada laikā. Pēc pašvaldību vēlēšanām 2013. gada vasarā novadu līderi E. Bartkeviča vietā izraudzījās citu Novadu apvienības vadītāju, un līdz ar to viņš vairs nepalika arī LPS priekšsēdētāja vietnieks. Savukārt Rīgas plānošanas reģiona pašvaldības nomainīja E. Bartkeviču reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja amatā, kurā tagad ir Salacgrīvas novada vadītājs Dagnis Straubergs. «Edvīns nav slikts cilvēks, bet viņam bija ļoti daudz pienākumu. Ja ir tik garš amatu saraksts, tad visus nevar vienlīdz labi izdarīt,» Dienai skaidroja Carnikavas novada priekšsēde Daiga Jurēvica (LZS).

Pagastos neziņā

«Ir jāspēj nošķirt tos ošus, kas pilda tavu maku, no tiem ošiem, kas silda tavu sirdi,» šos vārdus no Rūdolfa Blaumaņa «Indrāniem» E. Bartkevičs atcerējās, atbildot uz Dienas vaicāto, ko viņš gribētu teikt savā pēdējā vārdā. Mērs ir pārliecināts, ka pārmaiņas ir saistāmas ar politiķu biznesa interesēm, bet deputātiem tās esot jāspēj nošķirt no lietām, kas kā domniekiem ir jādara iedzīvotāju labā. A. Ceplītis, uz kura biznesu varētu atstāt iespaidu topošais RIMI veikals, noliedza jebkādas savas intereses. Par RIMI neesot runa, jo tā ienākšanu nevarot aizliegt, skaidroja A. Ceplītis, norādot uz «domes neapdomīgiem soļiem saimniecisku jautājumu risināšanā». Kā mērs, tā viņa oponenti minēja arī vairākus projektus, piemēram, Bibliotēkas vai Parka ielas rekonstrukciju, aizstāvot katrs savu taisnību.

Taču Ogres novads nav tikai Ogres pilsēta. Tie ir arī deviņi pagasti, no kuriem daži atrodas 60 kilometru no centra. Jānis Stafeckis vada Taurupes un Mazozolu pagastu pārvaldi, viņš atzina: «Mēs esam diezgan tālu no novada centra, un mums nav īsti skaidrs, kas notiek. Cik zinu, tad divi deputāti ir pārgājuši otrā pusē, jo viedokļi nesakrīt.» Lai arī E. Bartkevičs uz pagastu atbraucis tikai dažas reizes gadā, neko sliktu nevarot teikt. Pagastiem bijusi iespēja īstenot projektus, kurus vieni paši nekad nepaceltu, jo nevarētu nodrošināt nepieciešamo līdzfinansējumu. Mēra kandidātu A. Manguli pārvaldes priekšnieks nepazīst.

Par lauku teritorijām A. Mangulim sirds esot mierīga. Viņš pats ir no Madlienas, bet zinot cilvēkus arī citviet. Tāpēc sola, ka pagasti netiks aizmirsti. Viņam ievēlēšanas gadījumā nāksies atstāt Ogres Mūzikas skolas direktora amatu. Taču tiem, kas šaubās, vai nākamais pašvaldības vadītājs kā mūzikas pedagogs spēs vadīt tik sarežģītu novadu, deputāts atgādina - viņš ir skolas direktors, kuram bija jātiek galā kā ar budžeta, tā saimnieciskām lietām. Ja pēc trijiem gadiem konstatēšot, ka šo darbu nespēj labi izdarīt, tad otrreiz vairs A. Mangulis nekandidēšot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?