Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pa meža taku uz slimnīcas gultu

Rudenī došanās uz mežu sēņot un ogot, šķiet, ir Latvijā populārs ieradums, tomēr šāda izklaide var beigties slikti, ja uzturā tiek lietotas nezināmas sēnes vai ogas. Lai gan šogad saindēšanās gadījumi vēl nav bijuši, tomēr citus gadus, piemēram, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā nonākuši pat 60 cilvēku ar nopietniem veselības bojājumiem. Šādu gadījumu novēršana gan ir pašu cilvēku ziņā, jo nereti viņu attieksme ir iemesls, kāpēc notikusi saindēšanās.

Konkrētu skaitli, cik Latvijā ir indīgo sēņu un ogu, Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele Dienai nosaukt nevarēja, tomēr uzsvēra, ka vislielākā problēma ir tieši tās sēnes, kuras cilvēki var noturēt par ēdamām. Kā piemērus viņa min balto un zaļo mušmiri. Pat nāves gadījumi nav tālu jāmeklē. Vien pirms pāris gadiem pēc baltās mušmires karbonādes apēšanas nomira divi cilvēki, bet bērnam veica aknu transplantāciju.

Par laimi, gan šādu traģisku gadījumu Latvijā nav daudz. Rīgas Austrumu slimnīcas klīniskais toksikologs Roberts Stašinskis Dienai stāsta, ka šogad slimnīcā vēl nav bijis neviens saindēšanās gadījums, savukārt rudens tiek gaidīts ar bažām, jo šis varētu būt sēnēm bagāts gads. Tieši šis faktors ietekmē saindēšanās statistiku. Jo vairāk sēņu, jo vairāk cilvēku ar veselības problēmām - dažus gadus pat līdz 60 saindēšanās gadījumiem. Bērnu slimnīcā Dienai apstiprināja, ka šogad neviens ar sēnēm vai ogām saindējies bērns nav nogādāts. Savukārt pērn bijuši divi gadījumi - viens ar sēnēm, otrs ar ogām.

R. Stašinskis skaidro, ka, saindējoties ar sēnēm, ne vienmēr būs vienādi simptomi, jo indīgās sēnes var iedalīt vairākās grupās. Ir sēnes, kas bojā aknas, ir tādas, kas skar nieres, savukārt citas ietekmē nervu sistēmu. Visbiežāk gan sastopamas kuņģa zarnu traktu kairinošās sēnes, kas izraisa sliktu dūšu, vemšanu un sāpes vēderā. Šīs saindēšanās pazīmes sākas agrīni, un, saņemot speciālu terapiju, pāris dienās cilvēks ir pilnīgi vesels bez paliekošām sekām. Savukārt, saindējoties ar zaļo mušmiri, simptomi sāksies vēlīni - astoņas līdz 12 stundu pēc šo sēņu ēšanas. Trešajā diennaktī jau ir izteikts smags aknu bojājums, kā rezultātā cilvēks var iet bojā.

Lai izvairītos no veselības problēmām, R. Stašinskis, pirmkārt, uzsver profilaksi. Ja cilvēkam ir kaut nelielas šaubas par konkrēto sēni, to uzturā lietot nevajag. Ārsts gan atzīst, ka diemžēl nereti cilvēki vispirms pamēģina, nogaršo īsti neatpazīto sēni un tikai tad domā par tās ēšanas sekām. Otrkārt, ja cilvēks lietojis uzturā sēnes un sākušies veselības traucējumi, noteikti jāsazinās ar medicīnas personālu, kas pateiks, kā turpmāk rīkoties.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola Dienai norāda, ka līdz brīdim, kad cietušais nonāk mediķu aprūpē, ieteicams izskalot muti un iedzert ne vairāk kā vienu glāzi vēsa ūdens. Savukārt nekādā gadījumā nedrīkst lietot alkoholu, jo tas pastiprina toksisko vielu iedarbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?