Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Padomju laika instrukciju apkopojums

Kāds ir jūsu iesniegto priekšlikumu Operatīvās darbības likumā mērķis?

Biju sagatavojis pāri par 50 priekšlikumiem izmaiņām Operatīvās darbības likumā. Šo priekšlikumu iesniegšanas nepieciešamību diktēja Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse šajā jautājumā, kā arī nesen pret Latviju ierosinātās lietas par Operatīvās darbības likuma normu atbilstību Eiropas Cilvēktiesību konvencijai. Iepazīstoties gan ar šīs tiesas praksi, gan Lietuvas un Igaunijas, gan Vācijas un Francijas operatīvās darbības likumiem, izrādījās, ka mūsu Operatīvās darbības likums ir krietni novecojis, jo nav bijis pakļauts fundamentālām izmaiņām jau gandrīz 20 gadus.

Vai pašreizējais Operatīvās darbības likums ir pārceļojis no PSRS laika?

Nē, likums ir pieņemts 1993. gadā. Tajā brīdī tas tika uzskatīts par mūsdienīgu, bet faktiski tas ir kodificēts VDK instrukciju apkopojums, kas uz to brīdi bija spēkā. Ja mēs atgriežamies 1993. gadā un analizējam tajā brīdī arī pieejamo Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi, tad tas nav atbilstošs arī tā laika regulējumam, bet tādu likumdevējs bija pieņēmis. Taču arī pēc pievienošanās Eiropas Cilvēktiesību konvencijai mēs ignorējām, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi mums ir saistoši. Šis likums neatbilst starptautiskajām prasībām, tiesiskuma principiem un cilvēktiesībām jau kopš pieņemšanas brīža 1993. gadā.

Daudzi uzskata - galvenais, ka noziedzniekus ķer.

Ziniet, tā nievājošā attieksme ir līdz brīdim, iekams to cilvēku, kuram ir šī nievājošā attieksme, tiesībsargājošo iestāžu patvaļa neskar pašu. Tad, kad patvaļa sāk skart cilvēku personīgi, tad viņš ļoti cītīgi sāk studēt starptautisko pieredzi un ļoti gudri analizēt attiecības starp valsts varu - tiesībsargājošo iestāžu personā - un cilvēktiesībām.

Vai ir vajadzīgs jauns Operatīvās darbības likums?

Ir divas pieejas - vai nu konceptuāli pārstrādāt veco, vai pieņemt jaunu. Remontēt un salabot veco ir iespējams, bet labojumi būs tik būtiski, ka vieglāk ir pieņemt jaunu likumu, kurš regulētu operatīvo darbību tiesiskumu un atbilstu mūsdienu prasībām. Diemžēl ir maz Saeimas deputātu, kas paši ir saskārušies ar operatīvajam darbībām, maz ir tādu, kas ir iepazinušies ar operatīvajām lietām un pārzina tās problēmas, kas pastāv reālajā dzīvē. Tāpēc politiķu viedokļi bieži ir vai nu populistiski, vai arī virzīti, lai stutētu kādu no tiesībsargājošajām iestādēm. Manā skatījumā Vienotība, piemēram, lieliski apzinās tās problēmas, kas pastāv saistībā ar Operatīvās darbības likumu, bet viņu pozīcija ir balstīta uz to, lai šos robus izmantotu cīņā ar politiskiem pretiniekiem.

Kāds ir pierādījums jūsu vārdiem?

Kad es iesniedzu savus priekšlikumus, situācija attīstījās dramatiski. Uzreiz - bez jebkāda deleģējuma no Iekšlietu, aizsardzības un korupcijas novēršanas komisijas - tās priekšsēdētājs, pat neiepazīstoties ar maniem priekšlikumiem to savstarpējā saistībā, tūlīt paspēja deklarēt, ka šo priekšlikumu mērķis esot ierobežot drošības iestāžu darbību un pat apdraudēt valsts neatkarību. Labāk viņš tos būtu izlasījis. Tomēr Latkovskis atklāja ļoti interesantu jautājumu attiecībā uz drošības iestāžu darbu. Iepazīstoties ar drošības iestāžu atskaitēm, pārskatiem, radās jautājums, kur ir tās lietas, kuras, piemēram, Drošības policija ir virzījusi attiecībā uz valsts apdraudējumu? Izrādījās, tādu lietu nemaz nav, līdz ar to radās jautājums par operatīvo līdzekļu izlietojumu, kā tie tiek kontrolēti, kā tiek norakstīta nauda un kāpēc iesniegtie priekšlikumi pat netika izanalizēti.

Kas vēl bez jums atbalsta Operatīvās darbības likuma atjaunināšanu?

Analizējot manus priekšlikumus, komisijā atklājās Aināram Latkovskim neglaimojošas lietas, izrādījās, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija jau 2008. gadā bija saņēmusi Ģenerālprokuratūras atzinumu, ka ir nepieciešams jauns Operatīvās darbības likums. Tāpat atklājās, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese Ineta Ziemele jau trīs gadus pēc kārtas piedalās konferencēs Augstākajā tiesā un tiesnešiem norāda, ka mūsu valstī ir problēmas attiecībā uz operatīvo darbību. Tieslietu ministrija atklāja, ka likums ir novecojis un nepieciešams jauns likums. Diskusija par jaunu Operatīvās darbības likumu valsts pārvaldes institūciju un resoru līmenī turpinās jau no 1998. gada, taču priekšlikumi virzīti netiek. Kādēļ? Tādēļ, ka pie varas esošajām partijām nav politiskās gribas kaut ko mainīt Operatīvās darbības likumā, jo tās tiesībsargājošās iestādes bieži vien izmanto savās interesēs. Mūsu valstī ir 13 dienestu, kas nodarbojas ar operatīvo darbību, ar slepenas, diskrecionāras informācijas izmantošanu, kuri katrs velk segu uz savu pusi. Mani samulsināja, ka žurnālisti ir tik neizprotoši šajā jautājumā, jo tieši žurnālisti ir viens no aktuālajiem objektiem, pret kuriem tiesībsargājošās iestādes šādus novērošanas pasākumus veic.

Kā jūs balsosiet referendumā 18. februārī?

Esmu pieņēmis lēmumu nepiedalīties referendumā. Tomēr, ja nicināšana pret 180 tūkstošiem pilsoņu ies pāri strīpai, savu lēmumu es varētu arī mainīt. Latvijas tautu veido latvieši kā valsts nācija kopā ar mazākumtautībām. Ļoti liela kļūda, ka politiķi joprojām nevēlas pieņemt to kompromisu un turpina spēlēties ar šo jautājumu, ignorējot SC piedāvājumu attiecībā uz mazākumtautībām, ko tajā skaitā pieprasa Eiropas Padomes konvencija par mazākumtautību aizsardzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?