Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Paklāji lata banknošu toņos

Iedomājieties šeit milzu galdu 129 metru garumā, pie kura varēs sēdēt visu valstu vadītāji un delegācijas ar elegantu skatu uz Vecrīgu, - kultūras ministres padomnieks arhitekts Jānis Dripe zīmē vīziju, kā Latvija, Eiropas Savienības Padomes prezidējošā valsts 2015. gadā, uzņems ciemiņus jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā. Žurnālistiem organizētā ekskursijā pa Gaismas pili varēja pārliecināties, ka būvniecības darbi ir tuvu noslēgumam un 2014. gada sākumā ar talku Grāmatu ķēde simboliski tiks uzsākta pārcelšanās uz jauno ēku.

Pagājušajā nedēļā Rīgā viesojās Gaismas pils arhitekts Gunārs Birkerts, kas bijis patīkami aizkustināts, savā 88. dzīves gadā ieraugot būvi šādā kvalitātē un kondīcijā.

Ēkas interjerā, kurā dominē pelēkie un sudraba toņi, aptuveni 3000 m2 platībā vēl ir jāieklāj Kanādas kļavas dēļu grīda. Tas vēl nav paveikts, jo iespējamas izmaiņas mitruma režīmā, ko nosaka infrastruktūras izbūve ap ēku. J. Dripe skaidro: «Nav pilnībā iesegta jumta plakne, un tas ir tāpēc, ka, taupot valsts līdzekļus, mēs atteicāmies no saules baterijām uz ēkas jumta. To vietā tika pasūtītas nerūsējošā tērauda plāksnes. Šo darbu pabeigšana plānota rudens pusē.» Otrs grīdas segums ēkā ir paklāji - to toņi atbildīs Latvijas naudas banknošu tonalitātei. «Skaists piemineklis latam!» - tā J. Dripe.

Lielākās izmaiņas ēkas tapšanas laikā skāra koncertu un konferenču zāli ar vairāk nekā 350 sēdvietām. Saprotot, ka uz AB dambja koncertzāle drīzumā netiks būvēta, LNB tika izmainīts šīs zāles aprīkojums un akustiskās kvalitātes. Akustiku ierīko dāņu uzņēmums, kurš to paveicis arī Dānijas Karaliskajā bibliotēkā. Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende paziņoja, ka zāle tiks nosaukta Imanta Ziedoņa vārdā.

LNB direktors Andris Vilks stāstīja, ka bibliotēkas izvirzītais mērķis ir radīt izcilu produktu, kam pievienots labs stratēģisks mārketings un entuziasms visos dalībniekos. LNB vēlas radīt pozitīvu bibliotēkas jaunās ēkas apmeklējuma pieredzi, paplašināt un uzlabot sniegtos pakalpojumus digitālajā vidē, kā arī nodrošināt LNB kompetenču pārnesi arī uz citām Latvijas bibliotēkām. Kā galvenos ieguvumus jaunajā ēkā viņš minēja visu LNB struktūrvienību atrašanos zem viena jumta un pagarinātu darba laiku - 72 stundas nedēļā līdzšinējo 40 vietā. Uzziņu centrs būs atvērts 24/7 režīmā, lai apmeklētāji varētu darboties ilgāk. LNB būs ērtas, moderni aprīkotas lasītavas un individuālās darba kabīnes. Tiek lēsts, ka dienā bibliotēka spēs apkalpot 3000 apmeklētāju. Būvniecības projekts (tajā skaitā pati ēka, infrastruktūra, mēbeles un aprīkojums, pārcelšanās utt.) izmaksās 187 miljonus latu.

LNB ēkas darbības plāns 2014. gadā ir blīvi noslogots ar Rīgas - Eiropas Kultūras galvaspilsētas - pasākumiem. Tie 18. janvārī sāksies ar akciju Grāmatu ķēde, kad no LNB ēkas K. Barona ielā 14 uz jauno ēku no rokas rokā pārceļos grāmatas. Pakāpeniska pārvākšanās, nepārtraucot bibliotēkas darbu, uz Gaismas pili notiks līdz 2014. gada augusta beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?