Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Palestīnieši pagaidām nepamet miera sarunas

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmūds Abāss, kurš pirmdien bija ieradies vizītē Francijā, paziņoja, ka pagaidām no Tuvo Austrumu miera sarunām neizstājas, kaut arī Izraēla, ignorējot ASV aicinājumu, pārtrauca desmit mēnešu ilgo aizliegumu būvēt jaunas ebreju apmetnes okupētajās palestīniešu apdzīvotajās teritorijās, tādējādi apdraudot pirms dažām nedēļām atsāktās Tuvo Austrumu miera sarunas.

Abāss vēl domās

Agrāk M. Abāss vairākkārt paziņojis, ka miera sarunām nav nākotnes, ja Izraēla turpinās, viņaprāt, nelikumīgo apmetņu paplašināšanu. Tomēr pirmdien pēc sarunas ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī viņš nesteidzās pieņemt lēmumu atstāt sarunas. «Mēs tagad nepieņemsim straujus lēmumus, sakot jā vai nē,» sacīja M. Abāss un piebilda, ka galīgo lēmumu pieņems 4. oktobrī pēc Arābu līgas sanāksmes un konsultācijām ar Palestīnas Atbrīvošanas kustības padomi.

Viņš uzskata, ka Izraēlai vēl uz vairākiem mēnešiem jāiesaldē apmetņu celtniecība. «Būvniecība ir jāpārtrauc,» sacīja M. Abāss. «Izraēla bija izsludinājusi 10 mēnešu ilgu moratoriju, kas ir jāpagarina vēl par trim četriem mēnešiem, lai dotu mieram iespēju.»

Pārtraukt apmetņu celtniecību aicināja arī N. Sarkozī, kurš paziņoja, ka oktobra beigās Parīzē vēlas sarīkot miera sarunas, kurās piedalītos M. Abāss, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks. Viņš vēlas, lai tās būtu kā sagatavošanās novembra sākumā paredzētajam Eiropas un Vidusjūras valstu samitam.

Palestīniešu apdzīvotajā Gazas joslā pie varas esošā islāmistu kustība Hamas, kas neatbalsta M. Abāsa piedalīšanos Tuvo Austrumu miera procesā, paziņoja, ka prezidentam «nekavējoties jāpieņem lēmums pamest sarunas».

Netanjahu vēlas runāt

Jau pirmdienas rītā vairākās ebreju apmetnēs Rietumkrastā strādāja ekskavatori un traktori, atsākot jaunu mitekļu celtniecību. «Pašlaik tas ir simboliski,» paziņoja Izraēlas celtniecības ministrs Ariels Atiass un norādīja, ka aktīvāki celtniecības darbi sāksies tikai pēc nedēļas, kad būs beigušās brīvdienas par godu ebreju reliģiskajiem svētkiem Sukkot.

B. Netanjahu pirmdien vērsās pie palestīniešiem ar aicinājumu turpināt miera sarunas, kas tika atsāktas 2. septembrī pēc 20 mēnešu ilga pārtraukuma. «Izraēla ir gatava turpmākiem kontaktiem, lai rastu veidu, kā turpināt miera sarunas starp Izraēlu un palestīniešu pašpārvaldi,» sacīja B. Netanjahu.

ASV pirmdien paziņoja, ka tās nostāja apmetņu jautājumā nav mainījusies, Vašingtona joprojām uzskata, ka Izraēlai ir jāpagarina celtniecības aizliegums, lai neiedragātu miera procesu. «Mēs saglabājam ciešus kontaktus ar abām pusēm un plānojam ar tām atkal tikties tuvāko dienu laikā,» teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?