Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pamiers pieklusina asinsizliešanu Gazā

Izskanot pēdējiem šāvieniem un sprādzieniem Izraēlas un Gazas joslas pierobežā, otrdien pārtraukta četras dienas ilgusī uguns apmaiņa starp Izraēlas armiju un palestīniešu nemierniekiem. Pirmdienas vakarā abas puses piekrita Ēģiptes izstrādātam pamieram. Tomēr, tā kā vienošanās ir neformāla, apšaudes var atjaunoties, ja kāda no pusēm to pārkāps.

Izraēla pārsteidz

Otrdienas naktī no pulksten 1.00 (pēc Latvijas un Izraēlas laika) līdz 6.00 rītā no Gazas puses Izraēlas dienvidos nokritušas astoņas tuva darbības rādiusa raķetes un četri mīnmetēja lādiņi, tomēr neviens nav cietis, atsaucoties uz Izraēlas amatpersonām, vēsta NEWSru. Neilgi pirms saullēkta izraēliešu bruņotie spēki veikuši atbildes uzbrukumus. Gazas joslas ziemeļos tika apšaudīti islāmistu grupējuma Islāma džihāds kaujinieki, kuri gatavojuši kārtējo raķešu uzbrukumu Izraēlai. Vēl viens trieciens dots Gazas dienvidos pazemē izveidotam kontrabandistu tunelim, pa kuru palestīniešu apdzīvotajā teritorijā ieveda ieročus un munīciju.

Kāds vārdā neminēts Ēģiptes drošībnieks aģentūrai Reuters sacīja, ka abas puses vienojušās «pārtraukt pašreizējās operācijas» un «sākt visaptverošu un abpusēju miera periodu». Avots arī piebilda, ka, visiem par pārsteigumu, Izraēla esot piekritusi nosacījumam, ka tai ir jāpārtrauc uzbrukumi palestīniešu kaujinieku pozīcijām. To apstiprinājis arī Islāma džihāda līderis Haleds el Batšs. «Viņi ēģiptiešiem apsolīja izbeigt slepkavības. Tas bija pārsteigums ne tikai Ēģiptei, bet pārējiem iesaistītajiem,» H. el Batšu citē AP.

Izraēlas puse apgalvo, ka nekam tādam nav piekritusi. «Ikvienam, kurš sāks teroru, ir jāzina, ka viņš vienmēr būs mūsu redzeslokā,» paziņoja Izraēlas civilās aizsardzības ministrs Matans Vilnai. Ēģiptiešu un palestīniešu teikto noliedza arī Izraēlas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Amoss Gilads, kurš piedalījās pamiera sarunās. «Uz klusumu tiks atbildēts ar klusumu. Bet, ja Izraēlai būs jāaizstāv savi pilsoņi, tad tas tik darīts bez vilcināšanās,» viņš sacīja Izraēlas Armijas radio.

Pamiers tika panākts pēc tam, kad ASV, ANO, Francija, Eiropas Savienība un Arābu līga aicināja abas puses ievērot savaldību.

Hamas baidās

No piektdienas, kad sākās apšaudes, līdz pirmdienai nogalināti 20 palestīniešu kaujinieki un pieci civiliedzīvotāji, bet ievainoti aptuveni 80 palestīnieši, pārsvarā civiliedzīvotāji. Izraēlas pusē ievainojumus guvuši astoņi cilvēki, ziņo Reuters.

Četrās dienās no Gazas izšautas ap 200 raķetēm, kas tēmētas uz apdzīvotām vietām Izraēlas dienvidos. Tomēr vairākums no tām nesasniedza mērķi, jo tās laikus notrieca izraēliešu jaunākās paaudzes pretraķešu aizsardzības sistēma Dzelzs kupols. Neskatoties uz to, aptuveni miljons izraēliešu dzīve uz vairākām dienām tika paralizēta, jo cilvēki baidījās atstāt telpas. Arī otrdien aptuveni 200 tūkstoši skolēnu neapmeklēja mācības, jo septiņu līdz 40 kilometru rādiusā no Gazas joslas visas mācību iestādes bija slēgtas.

Apšaudes sākās pēc tam, kad piektdien Izraēlas spēki nogalināja palestīniešu kaujinieku kustības Tautas pretošanās komitejas komandieri, ko izraēlieši apsūdzēja uzbrukuma plānošanā. Dažādi islāmistu grupējumi reaģēja nekavējoties, sākot raķešu uzbrukumus Izraēlas teritorijai. Savukārt Izraēla atbildēja ar aviācijas uzbrukumiem. Gazā valdošā islāmistu kustība Hamas cīņās tieši neiesaistījās, jo baidās, ka Izraēla varētu sākt masīvāku militāro kampaņu, kas apdraudētu viņu varu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?