Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Parex bankas klientus tās sadalīšana neietekmēšot

«Viss notiks automātiski bankas iekšienē, attiecībā uz klientiem nekādas izmaiņas nenotiks,» klientu, kurš uztraucies par drīzu Parex bankas sadalīšanu, kā rezultātā visi labie tās aktīvi tiks nodoti jaunajai Citadele bankai, mierina Parex bankas Informācijas dienesta operatore. Tiem, kam Parex bankā ir konti un kredīti, līgumi līdz ar jaunās bankas izveidi nebūs jāpārslēdz, arī maksājumu kartes nebūs jāmaina, uzsver bankas korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece.

Diena ziņoja, Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir izsniegusi licenci jaunajai Citadele bankai, kura sāks darboties ar 1. augustu kā Parex bankas labo aktīvu pārņēmēja. Bankas sadalīšana tiek veikta, lai atvieglotu investora piesaistes procesu, kā arī mazinātu labās daļas zaudējumus. «Banku sadalot, mēs palielinām aktīvu vērtību - kamēr tie ir samaisīti kopā, tie pircējiem nav interesanti,» žurnālam Lietišķā Diena iepriekš skaidroja Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis. Pēc viņa teiktā, labā (Citadele banka) pārņems tos kredītus, ar kuru atgūšanu problēmu nav, visu klientu bāzi, līzinga biznesu, kompāniju Parex Asset Managements, nerezidentu apkalpošanu utt. Savukārt sliktā banka darbosies kā nekustamā īpašuma fonds. Tajā nonāks tie īpašumi, kurus banka ir spiesta pārņemt, arī nepabeigtos projektus. Tie gaidīs labākus laikus, kamēr tos varēs realizēt.

Citadele banka būs šīs jaunās kredītiestādes pagaidu nosaukums, jo bankai plānots piesaistīt pircēju, tādēļ īpaši lielas nozīmes jauna nosaukuma kvalitātei nav, uzskata Biznesa un finanšu pētniecības centra valdes priekšsēdētājs Andris Nātriņš. «Protams, Citadele banka ir labāks nosaukums nekā, piemēram, Banka nr. 2, taču nav vērts šim nosaukumam pieķerties, jo jaunais īpašnieks acīmredzot būs cita, spēcīga ārvalstu struktūra, kas vēlēsies popularizēt savu zīmolu,» vērtē eksperts. Citadele banka būs tikai vārga ēna no kādreizējās Parex bankas, portālam nozare.lv savukārt paudis investīciju sabiedrības Prudentia partneris Ģirts Rungainis. Pēc viņa vērtējuma, Citadele bankas ietekme uz finanšu tirgu Latvijā būs minimāla un tā nespēs atgūt Parex kādreizējo spēku. Bankas sadalīšanas faktu viņš gan uzskata par pareizu soli, jo tas palielina bankas vērtību un arī valsts iespējas atgūt Parex bankā noguldītos līdzekļus, taču esot skaidrs, ka visus vairāk nekā 800 miljonus latu, kas ieguldīti bankā, atgūt nebūs reāli.

Runājot par to, kādā stadijā patlaban ir pircēja meklēšana, Privatizācijas aģentūras pārstāve Anete Frīdenšteina-Brīdiņa uzsver: patlaban ir pabeigta abu banku biznesa plānu izstrāde, savukārt starptautiskais finanšu konsultants Nomura joprojām izstrādā labās daļas pārdošanas stratēģiju. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) iepriekš pieļāva iespēju, ka banka varētu tikt pārdota izsolē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?