Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pārmet slepenību budžeta tapšanā

Žurnālista Jāņa Dombura paziņotais, ka viņa rīcībā nonākusi «tabuliņa» ar varbūtējiem un starptautiskajiem aizdevējiem iesniegtiem Latvijas 2011. gada budžeta konsolidēšanas risinājumiem, raisījusi sašutumu par budžeta tapšanas slepenību. Vairākums Dienas uzrunāto ekspertu par budžetu atbildīgajai Finanšu ministrijai (FM) pārmet sabiedrības turēšanu neziņā par to, kādi varbūtēji 2011. gada budžeta cirpšanas un nodokļu celšanas varianti tiek izskatīti. FM pārmetumus noraida.

Atbildīgā ministrija dokumenta slepenību Dienai pamato ar to, ka tā nav piedāvājusi konkrētus konsolidācijas priekšlikumus, bet gan nosūtījusi aizdevējiem teorētiski maksimālo konsolidācijas priekšlikumu sarakstu. Tajā ir Pasaules Bankas, Starptautiskā Valūtas fonda un Latvijas nozaru ministriju priekšlikumi. «No tiem daļa pilnīgi noteikti netiks realizēti, jo saraksta apjoms būtiski pārsniedz nepieciešamo konsolidācijas apjomu,» skaidroja FM pārstāve Baiba Melnace, norādot - tiklīdz jaunā valdība sāks darbu pie 2011. gada valsts budžeta, sabiedrībai būs iespēja sekot līdzi Ministru kabineta lēmumiem.

Vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka 2011. gada Latvijas budžets jākonsolidē (jāpalielina ieņēmumi, jāmazina izdevumi) par 395-440 miljoniem latu. Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) gan cer pārskatīt šo vienošanos. Viņaprāt, pozitīvie signāli Latvijas ekonomikā ļaus 2011. gada budžetu konsolidēt par mazāku summu jeb 350-400 miljoniem latu, lai nodrošinātu starptautiskajiem aizdevējiem solīto budžeta deficītu 6% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta. Ministrs vienlaikus izteicies, ka viņam neesot informācijas, par kādiem datiem publiski izsakās J. Domburs, kā konsolidējamo summu minot 767 miljonus latu. Žurnālists norādījis, ka šāds efekts būtu no visu sarakstā uzskaitīto pasākumu īstenošanas.

J. Domburs aģentūrai LETA neapšaubīja valdības iepriekš pausto apņemšanos par konsolidāciju 350-400 miljonu latu robežās. Tomēr, iepazīstoties ar pieejamajām tabulām ar aprēķiniem, viņš secinājis, ka veicamie samazinājumi šā mērķa sasniegšanai var skart arī tās jomas, ko politiķi iepriekš definējuši kā neaizskaramas. Viņaprāt, politiķi spēlē «paralēlas spēles», solot nesamazināt pensijas, bet tajā pašā laikā gatavojot šādu budžeta konsolidācijas variantu. «Ja šo materiālu Latvija kā valsts ir iesniegusi, vai mums kā sabiedrībai nepienāktos par to zināt?» vaicāja žurnālists.

Tāpat vai līdzīgi kā žurnālists domā arī vairākums Dienas uzrunāto ekspertu. Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis uzskata, ka jebkuri apsvērtie priekšlikumi par nākamā gada budžeta konsolidāciju sabiedrībai bija jādara zināmi, līdzko šāds saraksts bija gatavs.

Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK) ir neapmierinātība ar to, ka vispirms ar šiem priekšlikumiem iepazīstināti starptautiskie aizdevēji, nevis valdības sociālie partneri - sabiedriskās organizācijas. «Neapspriest to ar cilvēkiem, kuri budžetu veido, man nešķiet līderu cienīgs gājiens,» teica LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?